שתף קטע נבחר

שוק חשמלי: אחד הטיפולים היעילים ביותר לדיכאון

כבר עשרות שנים שהוא מצליח להוציא מדיכאון, אך עדיין רבים חוששים מהטיפול החשמלי. כל מה שרציתם לדעת על הפרוצדורה עתירת הסטיגמות שמחוללת פלאים

"הייתי אחוזת אימה", סיפרה קיטי דוקאקיס, רעייתו של מייקל דוקאקיס, מועמד הדמוקרטים לנשיאות ארה"ב, שהפסיד לג'ורג' בוש (האב) ב-88'. זמן קצר לאחר ההפסד החרוץ, לקתה דוקאקיס בדיכאון בעקבותיו התמכרה לטיפה המרה. לאחר גמילה אינטנסיבית, החלה דוקאקיס בטיפול במחלתה הנפשית.

 

דוקאקיס ניסתה כל תרופה אפשרית, כולל הפרוזאק, שבאותה תקופה נחשב לכדור הפלא בטיפול נגד דיכאון, אבל שום דבר לא עזר למחלה שלה. בסופו של דבר יעצו לה הרופאים לנסות טיפול בשוק חשמלי. חרף החששות הכבדים מפני הטיפול עתיר הדעות הקדומות, הסכימה דוקאקיס. חודשים ספורים אחר כך, הבינו רופאיה והיא, כי הייתה זו הבחירה הנכונה אשר סייעה לה לחזור לתלם.

 

כמו אחרים, קיבלה דוקאקיס טיפול חשמלי שלוש פעמים בשבוע למשך שישה שבועות. היום היא טוענת שאינה מתחרטת על הבחירה. "חשתי בהקלה מיידית כבר לאחר הטיפול הראשון", סיפרה דוקאקיס, "מיד ביקשתי ממייקל שנצא החוצה, לראשונה אחרי חודשים ארוכים שבהם הסתגרתי בבית, ולחגוג".

 

"צא מהדיכאון"

 

כחמישה אחוזים מהישראלים לוקים או ילקו בדיכאון עמוק – Major Depressive Disorder – במהלך חייהם. מבין סוגי הדיכאון הקלים האחרים, הדיכאון העמוק הוא הקשה והיחיד שמגיב לטיפול החשמלי בנזעי חשמל – Electro Convulsive Therapy  -  ECT.

 

הדיכאון העמוק גורם למצב רוח ירוד למשך מספר חודשים המחמיר בבוקר, גורם להיעדר תיאבון ולעיתים אף לתיאבון מוגזם, נדודי שינה או שינה מרובה, תחושות אשמה בלתי סבירים והיעדר תקווה. הגורמים לדיכאון עדיין אינם ברורים, אך ככל הנראה שגם פה, המטען התורשתי הוא השולט.

 

תרופות כדוגמת פרוזאק, סרוקסט, פריזמה ואחרות, מתערבות במנגנון השליח העצבי סרוטונין ולפיכך יעילות בטיפול בדיכאון, אלא שעדיין לא ברור כי היעדר רמות תקינות של סרוטונין הם אכן הסיבה לדיכאון.

 

"פעמים רבות אני שומע בן משפחה של מדוכא שאומר לו: קח את עצמך בידיים, צא מזה", אומר פרופ' מיכאל דוידזון, מנהל האגף הפסיכיאטרי במרכז הרפואי שיבא בתל השומר, "אך חשוב לדעת כי המדובר במחלה אורגנית שאין יכולת לצאת ממנה לבד, והיא אינה תלויה ברצון".

 

בלי תופעות לוואי

 

רעיון השוק החשמלי נולד כבר בתחילת שנות העשרים. חוקרים מצאו שחולי אפילפסיה מדוכאים פחות לאחר התקף של פרכוסים. באותם שנים, ניסו ליצור במדוכאים תהליך של אפילפסיה מלאכותית בסיועו של אינסולין. "אינסולין בכמות גבוהה אצל אדם בריא גורם למחסור בסוכר במוח" מסביר דוידזון, "כל הסוכר נכנס לתאים, אין מספיק סוכר בדם, ואז המוח נותן פקודה להתכווץ. אחרי ההתכווצות אותם מדוכאים חשו הקלה בסימפטומים".

 

בסרט "נפלאות התבונה", תואר הטיפול הדומה, אשר טמן בחובו סכנה למוח. מכאן הגיחה האלטרנטיבה לביצוע התהליך באמצעות חשמל המאפשר בקרה טובה יותר.

 

"לאנשים עדיין יש סטיגמה באשר לטיפול", אומר דוידזון, "אך הנסיון ארוך השנים מלמד כי אצל חלק מהחולים הוא יעיל הרבה יותר מהטיפול התרופתי. חלק מהחולים מבקשים מאיתנו לעבור את הטיפול שוב ושוב, כי אחריו הם יודעים שצפוי שיפור ניכר במצב הדיכאוני הקשה".

 

הטיפול בשוק חשמלי, שנקרא בשפת הרפואה 'טיפול בנזעי חשמל', מתבצע במרכזים רפואיים בודדים בישראל, וכולל כיום שימוש במיכשור מתקדם ובמומחים המקפידים על בקרה מקסימלית לשלומו של החולה. "כמעט ואין תופעות לוואי אחרי הטיפול", אומר דוידזון, "ורובם המוחלט של הסובלים מדיכאון יכולים לעבור אותו".

 

טיפול ה- ECT נמשך דקות ספורות. החולה מורדם למשך כשתי דקות, ולגופו מוזרקת תרופה משתקת שרירים אשר מונעת את התכווצות הגוף. שתי אלקטרודות מוצמדות לראש ודרכן מועבר זרם חשמלי מבוקר. תוך דקות ספורות פגה השפעת החומר המרדים, והחולה שב להכרה מלאה.

 

תופעת הלוואי העיקרית של הטיפול בנזעי חשמל היא בלבול קל ואובדן זיכרון מהאירוע עצמו. עם זאת, לאחר מספר שעות חוזר המטופל לקדמותו, ללא כל פגיעה בזיכרון שקדם לטיפול וזה שלאחריו. אחוזי ההצלחה הגבוהים המוערכים בכ-75 אחוז, מדברים בעד עצמם.

 

"הטיפול בשוק חשמלי הוא וותיק", מסכם דוידזון, "ולרוב הטיפול מתחיל דווקא בתרופות, אבל ברור שלחולים שלהם התרופות לא התאימו ולא עזרו, אנו ממליצים על החשמל. התוצאות לרוב הן נפלאות, אין כל תופעות לוואי ביום שלאחר הטיפול, וההשפעה המהירה תורמת לעובדה שממשיכים לטפל כך בכל העולם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מריאן הול
דיכאון. חמישה אחוזים מהאוכלוסייה
צילום: מריאן הול
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים