שתף קטע נבחר

חדש: מדריך משרד הבריאות - מה אסור ומסוכן בהריון

לראשונה: משרד הבריאות מפרסם את רשימת הגורמים העלולים לסכן את העובר: שתיית קפה מרובה, צריכת אלכוהול ועישון עלולים לגרום למומים מולדים בעובר. גם חשיפה לקרינה ותחלואה באבעבועות רוח עלולות לסכן אותו

משרד הבריאות מפרסם לראשונה את רשימת הגורמים שעלולים לגרום למומים מולדים בעובר אם אמו נחשפת אליהם במהלך הריונה. בין הגורמים המופיעים ברשימה נמצאים קפה, סיגריות, אלכוהול ותרופות שונות, ובהן כאלה המצויות בשימוש רווח.

 

שתיית קפה מרובה, צריכת אלכוהול ועישון במהלך הריון עלולים לגרום למומים מולדים בעובר – כך קובעת ועדה מיוחדת של משרד הבריאות. עוד נקבע כי גם צריכת קוקאין, חשיפה לקרינה מייננת (כגון צילומי רנטגן) ותחלואה באבעבועות רוח עלולות לסכן את בריאות העובר.

 

מומים מולדים קשים מתגלים בישראל ב-1%-3% מן היילודים. עד גיל חמש מוכפל מספרם של התינוקות שסובלים ממומים אלה – לאחר איבחון מאוחר. 30 אחוז מהמומים נגרמים בגלל מחלות תורשתיות, מוטציות גנטיות והפרעות כרומוזומליות. חמישה אחוזים מהמומים נגרמים בגלל גורמים סביבתיים, ו-65 אחוז בגלל סיבה לא ידועה.

 

הוועדה הבין-משרדית לחומרים מסרטנים, מוטוגנים וטרטוגנים דנה באחרונה ברשימת הגורמים הסביבתיים שגורמים מומים מולדים בתינוקות. ממסמך שהכינה הוועדה עולה כי בתקופות שונות במהלך ההריון חשוף העובר במידה שונה לפגיעה סביבתית. בתקופה הראשונה להיווצרותו, מרגע ההפרייה ועד 18 ימים לאחר מכן, נזק הנגרם לעובר כתוצאה מגורמים סביבתיים נגמר בהפלה מוחלטת או בהישרדות ללא פגע.

 

בשלב יצירת האיברים, שחל מ-18 יום לאחר מועד ההפריה ועד 60 יום אחריה, העובר רגיש ביותר לנזק סביבתי. מתקופה זו ועד מועד הלידה, כשהעובר גדל ואיבריו מבשילים מבחינה תיפקודית, חשיפה לגורם סביבתי מזיק באמצעות האם ההרה עלולה להשפיע על גדילתו של העובר, על גודל איבריו ועל תיפקודם.

 

רשימת הגורמים למומים בעוברים מבוססת על מחקרים רבים שנערכו בשנים האחרונות בעולם. חלק מהגורמים המופיעים בה כבר נקשרו בעבר לפגיעה בעוברים, וחלקם מוכרים פחות. זו הפעם הראשונה שמשרד הבריאות מפרסם את רשימת הגורמים השלמה לידיעת הציבור. הוועדה מפרטת שורה של גורמים סביבתיים הגורמים מומים מולדים (גורמים טרטוגניים). בראש רשימת גורמים אלה מופיעות תרופות שונות. יש לציין כי מדובר ברשימה חלקית בלבד, וכי לפני שימוש בתרופה יש להתייעץ עם הרופא המטפל.

 

תרופות והריון: ממה כדאי להיזהר

 

  • חומצה ולפרואית: נגד אפילפסיה
  • ליתיום: נגד מאניה דיפרסיה
  • רטינואידים: נגד אקנה
  • מיזופרוסטול: נגד אולקוס
  • תאלידומיד: לטיפול בסרטן
  • קומרין: נגד קרישת דם
  • פניטואין: נגד אפילפסיה
  • קרבמזפין: נגד אפילפסיה

 

עוד קובעת הוועדה כי צריכה יומית גבוהה של קפאין (מעל 150 מ"ג קפאין ביום) עלולה לגרום הפלות והפרעה בגדילה של העובר ברחם. תכולת הקפאין תלויה בסוג המשקה שמכיל אותו ובסוג ההכנה: ב-250 מ"ל של קפה פילטר יש כ-100 מ"ג קפאין, בנס קפה כ-65 מ"ג קפאין, בכוס תה 50 מ"ג קפאין ובפחית קולה ב-40 מ"ג קפאין. לגבי צריכת קפאין מתונה נקבע כי לא קיימת עדות לכך שהחומר מסכן את העובר.

 

חומר נוסף המסכן בהריון הוא אלכוהול. חשיפה כרונית אליו (שני גרם אלכוהול נקי ביום לקילוגרם משקל גוף של האם) בשלב יצירת האיברים אצל העובר כרוכה בסיכון משמעותי לתסמונת אלכוהול עוברים. התסמונת כוללת הפרעה בגדילה, פגיעה במערכת העצבים המרכזית, שפה שסועה, מומי לב ועוד.

 

חשיפת העובר לכמות בינונית של אלכוהול (שתייה של שלושה משקאות אלכוהוליים בשבוע לפחות) או שתיית כמות גדולה של אלכוהול בבת אחת (מעל חמש כוסות) בשליש הראשון של ההריון עלולות לגרום הפרעות התנהגותיות, השפעות שליליות על מערכת העצבים והפרעה בגדילה.

 

חשיפה לעישון במהלך הריון מגבירה מעט את השכיחות לשסעים באיזור הפה והשפה. כמו-כן נקבע כי עישון מפחית את משקל הלידה של היילוד ב-200 גרם בממוצע.

פורסם לראשונה 09/03/2004 13:49

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
הריון. ממה כדאי להזהר
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים