שתף קטע נבחר

איך למנוע תסמונת מוות בעריסה

שני מקרי המוות בעריסה, שארעו לאחרונה בישראל, עוררו מחדש את הבהלה בקרב ההורים. מקבץ עצות מעשיות למניעת התופעה

שני התינוקות שנמצאו בחודש שעבר ללא רוח חיים בתוך שבוע העלו את רמת הפאניקה של הורים רבים לגבהים חדשים. שיעור התמותה בארץ מתסמונת מוות בעריסה הוא אמנם מהנמוכים בעולם, אבל התסמונת - שבה פעוט בריא בגיל חודש עד שנה מת, בדרך כלל בשנתו - היתה ונותרה הסיוט הגדול של כל הורה. נראה שקבוצות מסוימות באוכלוסייה (פגים, בנים) פגיעות יותר, אך הסיבה למוות הפתאומי עדיין מסתורית. אפילו מומחים לא יכולים לנבא מי מהתינוקות ייפול קורבן. אבל זה לא אומר שאין מה לעשות. קיימות דרכים רבות שבהן הורים יכולים להגן על ילדיהם מפני תסמונת מוות בעריסה. המגזין 'פרנ - טס' נועץ במומחים ובחוקרים המובילים בתחום, ואלה המלצותיו:

 

1. אמרו לכל המטפלים בתינוק להשכיב אותו לישון על הגב - תמיד

 

בתשע השנים שחלפו מאז שהתחילו להנחות הורים להשכיב את התינוקות על גבם, מספר מקרי המוות צנח ביותר מ-50%. מחקרים מראים שהסיכון של תינוקות שהושכבו על הגב נמוך פי 2-3.

 

אבל שימו לב, כשאתם מתחילים בשגרת השינה על הגב, התינוק תמיד צריך לישון כך, אפילו במהלך תנומה קצרה: מחקר חדש של המכון הלאומי לבריאות הילד וההתפתחות האנושית בארה"ב מצא שתינוקות שבדרך כלל ישנו על הגב ואחר כך הונחו על הצד או הבטן אפילו רק פעם אחת, נמצאים במצב זה בסיכון גדול פי 7 למות מהתסמונת בהשוואה לתינוקות שישנים על הגב בעקביות. החוקרים משערים שתינוקות שרגילים לישון על הגב מתקשים להסתגל לשינוי. הימנעו משינה על הבטן עד שהתינוק גדול דיו להתגלגל בעצמו מספר פעמים, דבר שקורה לרוב בגיל 5-6 חודשים.

 

2. אל תתנו לתינוק לישון במיטה שלכם

 

מיטות של מבוגרים לא נועדו לתינוקות. תינוק יכול להילכד בין המזרון למסגרת המיטה או לשקוע בתוך כריות, שמיכות ומצעים. הצפיפות יכולה גם לגרום לתינוק לנשום שוב ושוב את אותו אוויר, כמו שקורה כשהוא שוכב על הבטן. מסיבות אלה כנראה הסיכון של ילדים שחולקים את יצועם עם אמא ואבא למות מהתסמונת, על פי מחקר ראשוני אחד, גבוה פי 1.5. הסיכון עולה אם ההורים מכסים את התינוק בשמיכה, או שלפחות אחד מהם שתה אלכוהול, או ששניהם עייפים מאוד. השכבת התינוק במיטה עם אחיו מסוכנת עוד יותר: אז הסיכון עולה כמעט פי 5.5.

 

3. השכיבו תמיד את התינוק לישון במיטה שלו

 

לא רק מיטות של מבוגרים הן סכנה. שינה על ספה, למשל, מעלה את הסיכון של התינוק להיפגע מהתסמונת פי 20, במיוחד אם הוא ישן על הבטן וההורה נרדם איתו. משטחי שינה אחרים שעלולים להעלות את הסיכון פי 3 או יותר כוללים מיטות מים, מזרונים רכים ושטיחים או ריפודים מעור כבשים. תינוק שנרדם במושב בטיחות למכוניות או בכיסא טרמפולינה צריך להיות בהשגחת מבוגר כל הזמן. לתינוקות, במיוחד פגים, יש מתח שרירים נמוך יותר, במיוחד בדרכי הנשימה העליונות, תופעה שגוברת במהלך שינה. זה, והנטייה 'להתכווץ' מטה בכיסאות האלה, עלולים ליצור חסימה חלקית של דרכי הנשימה.

 

4. רוקנו את העריסה

 

כריות התחרה וחיות הפרווה ששמתם בעריסה חמודות, אבל הן עלולות להיתקע מול פני התינוק ולהגביל את נשימתו. לפחות במשך השנה הראשונה לחייו, הדברים היחידים שצריכים להיות במיטתו הם מזרון קשיח וסדין במידה מתאימה, מתוח וקשור היטב. גם מגיני הראש צריכים להיות קשורים היטב. אל תשאירו על דופן המיטה שום דבר שהפעוט יוכל למשוך בעצמו, כמו שמיכה. גם בלילות קרים אל תשתמשו בשמיכה. הלבישו את התינוק בחליפת שינה או שק שינה, עם רוכסנים מסביב לרגליו ולפלג הגוף העליון, אבל השאירו את זרועותיו וראשו חשופים.

 

5. שימו עין על התרמוסטט

 

חלק מהרופאים סבורים שאוויר חם גורם לתינוק לשקוע בשינה עמוקה יותר ומעלה את פגיעותו, או שהוא מקהה את השליטה על הנשימה, כך שהתינוק לא מסוגל להגיב למצבים שעלולים להאט את קצב הנשימה והלב. מצד שני, מוות בעריסה שכיח יותר בחודשים קרים, אז התינוקות פגיעים יותר לזיהומים וגם לבושים במספר שכבות. ככלל: הקפידו שהתינוק ישהה בחדר ובו טמפרטורה שבה אתם מרגישים נוח. אל תשימו את העריסה צמוד לרדיאטור או למקור חום אחר. במזג אוויר חם קררו את החדר עם מזגן או מאוורר, והלבישו את התינוק בבגדים קלים.

 

6. הפסיקו לעשן

 

עישון בזמן ההריון מגדיל את הסיכון של התינוק פי 3 בהשוואה לתינוק שאמו לא מעשנת. לא ברור אם זה הניקוטין בדם או אספקת החמצן המופחתת לעובר. חוקרים סבורים שכשאישה הרה מעשנת, הדבר עלול להשפיע על התפתחות המוח והריאות של העובר ולשנות את תגובת התינוק לרמות נמוכות של חמצן. עישון אינו מומלץ גם אחרי הלידה: הסיכון של התינוק מוכפל אם לפחות אחד ההורים מעשן בבית.

 

7. כן למוצץ

 

מחקר שנערך באוניברסיטת וירג'יניה במשך שנתיים וחצי והקיף 500 תינוקות מצא שמוצץ יכול להגן מפני מוות בעריסה. הסיכון של תינוקות שלא מצצו היה גבוה פי 3 מתינוקות שמצצו. הקשר עוד צריך להיבדק, אבל התיאוריות הן שהמציצה מוודאת שהתינוק נשאר כשפניו כלפי מעלה, וכן משאירה את דרכי האוויר שלו פתוחות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
כלל זהב: תמיד להשכיב תינוק על הגב
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים