שתף קטע נבחר

מש' הבריאות: טיפולי אנטי-אייג'ינג לא יעילים ולא בטוחים

מישהו מבטיח לכם "לעצור את השעון"? להחזיר לכם את עלומיכם? היזהרו. חוזר מיוחד של משרד הבריאות יוצא נגד טיפולי אנטי-איג'ינג (מעכבי זקנה): "הם אינם יעילים וחלקם עלולים לסכן את הבריאות, להסב נזק ולגרום הוצאות כספיות מיותרות". אז מה בכל זאת אפשר לעשות כדי להישאר צעירים? המשרד ממליץ: לאכול נכון ולהתעמל

משרד הבריאות נגד האנטי-אייג'ינג. חוזר חדש, מקיף ומיוחד שפירסם המשרד קובע: "עוד לא הומצא טיפול המסוגל לעצור את תהליך ההזדקנות. יש להיזהר מכל גורם, בין אם מדובר ברופא או בגורם אחר, המבטיח שבידו 'להפוך אתכם שוב צעירים' ו'לעצור את השעון'".

 

"טיפולים אלה, הנקראים אנטי-אייג'ינג, אינם מאושרים ואינם יעילים", קובע החוזר. "חלקם אף עלולים לסכן את הבריאות. הם גם עלולים לגרור הזמנת בדיקות מיותרות העלולות להסב נזק וכן הוצאות כספיות מיותרות". ההמלצה: "להתייעץ עם רופא המשפחה לגבי כל אחד מטיפולים אלה טרם נטילתם".

 

במשרד הבריאות החליטו כי נוצר הצורך לגבש מדיניות לאומית בנושא "מניעת הזדקנות". המשרד הקים ועדה רב-תחומית שבחנה את העדויות המדעיות והגיעה למסקנה: אין הוכחה שגדל פוטנציאל משך החיים של המין האנושי.

 

חוזר שהוציא לאחרונה המשנה למנכ"ל המשרד, ד"ר יצחק ברלוביץ', והופץ למנהלי בתי-החולים וקופות החולים אימץ את מסקנות הוועדה ודן ב"טיפולים מונעי ההזדקנות". על-פי החוזר, הטיפולים טרם הוכחו כיעילים ובטוחים.

 

לגבי טיפול הורמונלי, כגון הזרקה של הורמון גדילה, טסטוסטרון, אסטרוגן, הורמון בלוטת התריס ומלטונין, נקבע: "טיפולים אלו אינם נטולי סיכון... אין גם הוכחה ליעילות ולבטיחות טיפול שנועד להשלים את רמת ההורמון לזו שבאנשים צעירים, אם אינה חורגת מהרמה המקובלת בגיל המטופל".

 

לגבי טיפול בנוגדי חימצון, המסקנה אינה חד-משמעית: "תיאוריית הנזק התאי המצטבר עקב פעולת רדיקלים חופשיים מקובלת על רבים בקהילייה המדעית", נאמר בחוזר. "אכילת פירות וירקות המכילים נוגדי חימצון עשויה להקטין תחלואה התלויה בגיל, כגון סרטן או טרשת עורקים, אך טרם הוכחה במחקרים מבוקרים כיעילה בהפחתת תמותה.

 

"כמו כן", מוסיף החוזר, "אין כיום הוכחה מובהקת שנטילת ויטמינים וחומרים נוגדי חימצון מקטינה תחלואה התלויה בגיל". גם הטיפול בתוספי מזון ועשבי "מרפא" נקבע כ"לא מוכח".

 

החוזר גם דן בטיפולים עתידניים, כגון טיפול בהשתלת רקמות וטיפול גנטי. "טרם נמצאו גנים האחראים ישירות לתהליך ההזדקנות", נכתב בחוזר. "בעתיד הנראה לעין קיים סיכוי שתבשיל טכנולוגיה של שימוש בתאי גזע עובריים, שייתכן שתביא להארכת תוחלת חיים. העדויות המדעיות עד כה אינן מראות פריצת דרך בנושא זה".

 

לגבי השיטה הדוגלת בהגבלה קלורית קיצונית בתזונה כאמצעי להארכת משך החיים, קבעו המומחים כי "שיטה זו טרם הוכחה כיעילה באדם ויש קושי ניכר בישומה".

 

לעמדת המומחים, "לא צפויה פריצת דרך (עלייה בתוחלת החיים מעבר ל-15 שנה) גם אם נדע למנוע מוות ממכלול המחלות הידועות היום".

 

אז אילו אמצעים בדוקים מציע משרד הבריאות בכל זאת למעוניינים לנסות ולשמור על גופם צעיר יותר? ביצוע פעילות גופנית סדירה; תזונה מאוזנת עשירה בפירות, בירקות, בסובין ובסידן, דלת שומן רווי, שומן טראנס וכולסטרול; חיסונים נגד שפעת, דלקת ריאות וטטנוס; הימנעות מעישון ומשתיית אלכוהול מופרזת; הימנעות מחשיפה רבה לשמש ומהתנהגות המועדת להיפצעות; והקפדה על ביצוע מעקב תקופתי של לחץ הדם וכולסטרול ובדיקות לגילוי סרטן השד והמעי הגס.

 

רופא בעד: זו רפואה מונעת

 

ד"ר ג'קי סרוב, מומחה לרפואה פנימית, לרפואה דחופה ומנהל מרפאה לעיכוב הליכי זיקנה במרכז הרפואי הרב-תחומי בתל-אביב:

 

"הייתי אמור להשתתף בוועדה שהקים משרד הבריאות, אך כבר אחרי הישיבה הראשונה ראיתי את הלך הדברים והחלטתי לפרוש.

 

"מבחינתי מדובר ברפואה מונעת לכל דבר, שאני קורא לה 'עיכוב הליכי זיקנה'. הפעולות שלנו – החל בתוספות מזון וכלה בהורמונים – נתמכות בבדיקות מעבדה ועל המטופלים מוטל להתחיל גם בפעילות גופנית ובתזונה נכונה.

 

"המטופלים שלי נכנסים לנישה של בריאות: קמים בבוקר וחושבים כיצד לחיות נכון. בקופות חולים אין רפואה נכונה ומונעת והישראלי הממוצע לא עושה כלום למען הבריאות שלו. כשאדם משלם הוא נכנס למסגרת ואנחנו מספקים לו את המסגרת הזו. אני בן 50 ומבצע את הטיפולים על עצמי. אם אני מרגיש טוב, למה שלא אציע זאת לאחרים?

 

"לגבי ההוכחה המדעית: גם אם המדע לא מאשר, המציאות מאשרת והיא חשובה יותר מכל מאמר מדעי. המטופלים ימשיכו לבוא גם אחרי החוזר של משרד הבריאות".

 

רופא נגד: ביזבוז כסף מיותר

 

פרופ' מוטי רביד, מרצה לרפואה פנימית באוניברסיטת תל-אביב ויו"ר ועדת התרופות המרכזית של "שירותי בריאות כללית":

 

"לא מעט חולים מגיעים אלי אחרי טיפולים באנטי-אייג'ינג. לרוב מדובר באנשים בריאים שהתפתו ופנו לרופאים שמציגים את עצמם כמומחים לאנטי-אייג'ינג. הסיבה שאותם אנשים הגיעו אלי, לרופא הקונבנציונלי, היא שהם לא חשים כל הבדל לאחר חצי שנה או שנה של טיפול באנטי-אייג'ינג.

 

"הם מבינים ש-90% מהבדיקות השונות שעברו ושילמו עליהן היו מיותרים. שמתי לב שכל החולים עברו סדרות של בדיקות שאחריהן קיבלו ויטמינים, חומרים שונים והדרכה לדיאטה ולפעילות גופנית ברמה שכל רופא משפחה מיומן יכול להציע. לדעתי מדובר בביזבוז כספים ללא צורך.

 

"הרופאים בתחום, שלא את כולם אני מכיר, לוקחים על עצמם אחריות מאוד כבדה. לאדם בריא הסכנה בטיפולים איננה גדולה, אך מה שהפחיד אותי הוא היעדר האמינות. מדובר במקצוע לא מוכר ללא קריטריונים, שלא הוכח. אני קורא לאנשים: 'שומר נפשו ירחק'". 

 

ננסי ברנדס: אני בטיפול ומרגיש נהדר

 

הבדרן ננסי ברנדס, הנוטל בעצמו כדורים ותוספי מזון באופן קבוע, לא ממהר להתנער מטיפולי ה"אנטי-אייג'ינג".

 

"אני לא מקבל את הטענה שכל הכדורים והטיפולים הללו אינם יעילים באופן גורף", הוא אומר. לדבריו, "הכדורים שאני לוקח הם תוספות מזון שאני חושב שמאוד תרמו לאיזון המטבולי שלי, בגלל שהחיים שלי לא סדירים ואני פשוט חי בצורה בלאגניסטית. התזה שלי היא שהטיפול הוא מאוד אינדיבידואלי, ומה שקובע הוא המטריצה הגנטית".

 

ברנדס מוסיף כי "חשוב לי לומר שמאז שאני בטיפול אני מרגיש נהדר, אבל אולי זה שילוב של תוספות המזון עם המטריצה הגנטית. יכול להיות שהטיפול ישפיע מאוד על אדם אחד – ולא ישפיע על אדם אחר". (צביקה ברוט)

 

שוש עטרי: פתי מאמין לכל דבר

 

השדרנית שוש עטרי לא מאמינה בטיפולי האנטי-אייג'ינג וממליצה לקהל להיזהר משרלטנים.

 

"אין שום טיפול או זריקה שעושים ניסים", היא אומרת. "רק סכין ומנתח יכולים להשאיר אותנו צעירים. זה הכול טמון בגנים.

 

"אני אחת שמנסה כל דבר כדי לא להפסיד. מאותה סיבה אני גם הולכת למגדת עתידות, אז מה? לפי זה כבר אמרו לי בגיל 16 שאני אמורה להתחתן. זה אולי נעים לנסות ובטח שתמיד צריך להיות פתוחים לדברים חדשים, אבל חייבים להשתמש בהיגיון.

 

"אני יודעת שהכול בולשיט ושזה לא עובד. זה שטויות. הכול ביזבוז כסף. רק פתי מאמין לכל דבר. בגלל שהזיקנה מפחידה אותנו ובגלל קמטים אנשים חשים חוסר אונים, אבל עם הגיל בן-אדם צריך להחכים. עובדים עלינו בעיניים". (מיקי נלקין)

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איציק בירן
"עלי זה עובד". ננסי ברנדס
צילום: איציק בירן
משרד הבריאות: אין כזה דבר מניעת הזדקנות
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים