שתף קטע נבחר

שעון החורף ותחושת הדיכאון - כך נתמודד

הלילה נזיז את השעון שעה אחורה ונקדים את רדת החשיכה. אצל חלקנו המעבר גורר מידי שנה את תופעת דיכאון החורף. על הסימנים, והטיפול הפשוט, בלי תרופות בכלל

המעבר לשעון החורף ינדב לכם שעת שינה נוספת הלילה. אלא שרדת החשיכה מוקדם יותר, גוררת עמה גם את תופעת הדיכאון הלא טיפוסי, שאינו מגיב לטיפול תרופתי בדיכאון. על פי ההערכות, כמאה אלף ישראלים סובלים מדיכאון זה, בדרגות שונות.

 

ענף הפסיכיאטריה מכיר את התופעה עשרות בשנים: אנשים הסובלים מדיכאון, מדווחים על החמרה בערב. התופעה נלמדה במיוחד באיזורי סקנדינביה וצפון אמריקה, שם נפיצות דיכאון החורף גדולה יותר. בעבר ניתנו לתופעות הסברים שונים, ורק בשנים האחרונות נתגלה כי אחד הגורמים המשמעותיים הוא החשיפה לאור המשפיע על הורמון המלאטונין בגופנו.

 

 

שעון החורף קשור דיכאון החורף למידת החשיפה לאור היום. לכן, תרופות נוגדות דיכאון אינן מסייעות לסובלים. "הטיפול היעיל ביותר הוא טיפול באור" מסביר ד"ר ירון דגן, מנהל מעבדת השינה במרכז הרפואי שיבא. המדובר בחשיפה לאור בעוצמה של 3,000 לוקס, בהשוואה לאור משרדי רגיל המפיץ אור בעוצמת כ-500 לוקס. המטופל נחשף שעה אחת ביום לאור הבוהק, והתוצאות לא מאחרות להגיע: הקלה ברורה ואף הפגה מוחלטת בדכדוך או בדיכאון.

 

ד"ר לוסיאן מוסקוביץ, פסיכיאטר מהמרכז הרפואי ת"א, חוקר את דיכאון החורף והשפעת החשיפה לשעות האור, ובחודש אוקטובר יחל בניסוי חדש, שאמור להגביר את יעילות הטיפול באור. "זהו הטיפול היחיד שמוציא את החולה מדיכאון החורף" פוסק מוסקוביץ, "שיחות עם פסיכולוג או פסיכיאטר, או המלצות אחרות פשוט לא יעילות. מדובר בהפרעה ביולוגית שקשורה למלטאונין".

 

כאמור, יחל מוסקוביץ במחקר בטיפול המשלב את החשיפה לעוצמות אור גבוהות, יחד עם מניעת שינה חלקית: במשך שבוע שלם מעירים את החולה בסביבות ארבע וחצי לפנות בוקר, אז ניתן הטיפול באור. בדרך זו, מסביר מוסקוביץ, מוגברת יעילות הטיפול באור. "לפי הדיווחים עד עכשיו, המטופלים יוצאים מזה בסיום הטיפול" הוא מסביר, "ופשוט חוזרים למסלול החיים הרגיל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים