שתף קטע נבחר

אין - בדיקת חירשות, אאוט - בדיקת תלסמיה

קצת קשה להאמין, אבל גם בבדיקות הריון יש אופנות. הבדיקה הגנטית האופנתית ביותר כיום היא בדיקה המאתרת ליקויי שמיעה אצל עוברים - כשיותר ויותר הפסקות הריון נעשות על רקע זה - למרות שבעבר הוציא איגוד הגנטיקאים המלצה שלא לבצע את הבדיקה.

 

הבעיה העיקרית של הבדיקה היא רמת הדיוק הנמוכה יחסית שלה. נראה לי גובל בחוסר אחריות לעשות הפסקת הריון על סמך בדיקות גנטיות לאיתור חרשות, כי הבדיקות האלה הן לא לגמרי ודאיות, אומר ד”ר צבי אפלמן, מומחה לגיניקולוגיה וגנטיקה מהרצליה מדיקל סנטר. ד”ר מיכל שגיא, יועצת גנטית בכירה, אומרת שאפילו המכון הגנטי של בית החולים הדסה עין-כרם, שהתנגד לבדיקה ולא ביצע אותה עד לאחרונה (אלא אם ההורים התעקשו), שוקל עתה להכניס אותה לסל הבדיקות הגנטיות, כדי להתמודד עם התחרות. שגיא עצמה מתלבטת האם חירשות היא סיבה מספקת להפסקת הריון, אבל תמיד אתה יכול לומר שזו חובתנו לאפשר לזוג את הבדיקה, וזו חובתם להחליט. אנחנו לא יודעים עם מה יתמודד הזוג כאשר יגדל ילד חירש.

 

בדיקה גנטית שהפכה פחות שכיחה בזמן האחרון היא בדיקת תלסמיה, מחלה גנטית קשה השכיחה בקרב יוצאי כורדיסטן, חלק מיוצאי צפון-אפריקה ואוכלוסית ערביי ישראל. לא כל הרופאים מסכימים בדבר נחיצותה, אלא שדר שגיא טוענת כי הבדיקה רלבנטית כאשר שני בני הזוג ממוצא רגיש למחלה.

 

להיט חדש ויקר הוא סקירת הריון בתלת-מימד, והשכלול האחרון - סקירה עם במימד הרביעי, המעניקה לצופה את התחושה כאילו הוא צופה בסרט. עלות הבדיקה 2,000-1,500 שקל. להערכת ד”ר אפלמן, ברוב המקרים הבדיקה הזו היא גימיק מסחרי. אין עדיין הוכחות רפואיות חד-משמעותיות להצדקה הרפואית לביצועה. זה קצת יותר יעיל מאולטרא-סאונד רגיל במומים מוגדרים, בפנים או באצבעות. ד”ר דורון רוזן, חסיד של הבדיקה, סבור כי היא בעלת ערך רפואי כשמדובר במומים הקשורים בתנועה או בעמידת הרגליים, בידים ובאיזור הצוואר. לדבריו, היו מקרים בהם דווקא בדיקה זו, בניגוד לבדיקות המסורתיות, שללה מומים.

 

מבין בדיקות הדם האופנתית ביותר היא בדיקת CMV, המגלה נגיף בשם זה העלול לגרום לפגיעות קשות בעובר. משגעים את המדינה. ל-80% מהאוכלוסייה ממילא יש את הנוגדנים הנחוצים, טוען ד”ר אריה גרובר. משרד הבריאות אינו ממליץ על הבדיקה, אך חלק מקופות החולים כוללות את הבדיקה בסל הביטוחים המשלימים. עוד בדיקה אופנתית היא בדיקת טורץ', לגילוי נוגדנים לטוקסופלסמה והרפס.

 

פחות פופולרית היא הבדיקה לגילוי נוגדני אדמת. כל אישה בגיל הפוריות צריכה לקבל חיסון נגד אדמת, גם אם קיבלה אותו בעבר, מאחר שאצל 10% מהנשים יורדת רמת החיסון עם הגיל. עם זאת, הרוב המכריע של הרופאים אינם נוהגים להמליץ על כך.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים