שתף קטע נבחר

נפלה ההכרעה: כלובי הדגים יוצאו מאילת

המועצה הארצית לתכנון ובנייה החליטה שלא לכלול את חוות הדגים באילת במסגרת תוכנית המתאר שעוסקת בבנייה על החוף. היא קובעת כי יש לפנות את כלובי הדגים בתוך 14 חודש. ההחלטה טעונה את אישור הממשלה

סוף לכלובי הדגים באילת: המועצה הארצית לתכנון ובנייה החליטה היום (ג') שלא לכלול את כלובי הדגים במפרץ אילת במסגרת תמ"א 13 (תוכנית מתאר שקבעה כללים לגבי בנייה על החוף) וכי יש להוציאם מהמפרץ. ההחלטה על הוצאת הכלובים טעונה את אישור הממשלה.

 

עם זאת, המליצה המועצה, מתוך התחשבות במגדלי הדגים, כי הוצאת הכלובים ממפרץ תעשה בהדרגה ועד 14 חודש מהיום. בתקופה זו לא תותר הכנסת דגים חדשים למימי המפרץ.

 

בהחלטתה מציינת המועצה, כי בחנה את דו"ח המדענים וכן את טענות כל הגורמים, כאלה שטוענים כי כלובי הדגים גורמים לנזק במפרץ אילת, ואלה שטוענים כי כלובי הדגים אינם מזיקים למפרץ. לדברי המועצה, "גם מבלי להכריע בין עמדות המומחים ברור היה שלפחות קיימת אי ודאות באשר לקשר בין כלובי הדגים וזיהום המפרץ בחנקות לבין הידרדרות שוניות האלמוגים. אי ודאות זו היא שעמדה בבסיס החלטות המועצה הארצית שלא לכלול את כלובי הדגים במסגרת תמ"א 13".

 

עוד מציינת המועצה, כי צוות המומחים לא קבע מהו משך הזמן הקריטי להמשך גידול הדגים בכלובים מבחינת המפרץ עצמו והאלמוגים שבו. לעומת זאת, ציינה המועצה, הצוות הציע פרק זמן להוצאת הדגים מהמפרץ בהסתמך על הערכות באשר לזמן הדרוש למחקר ומימוש העברת הדגים לגידול ביבשה.

 

המועצה קובעת, כי בתקופת 14 החודשים לא תותר הכנסת דגים חדשים למימי המפרץ. היא ממליצה לעגן הסדר זה במסגרת ההליכים המשפטיים התלויים ועומדים נגד מגדלי הדגים.

 

כזכור, לפני כחודשיים פרסם צוות המומחים הבינלאומי את מסקנותיו בנושא חוות הדגים באילת. הצוות, הכולל את פרופ' יהודית בירק מהאקדמיה הלאומית למדעים בישראל, פרופ' הרולד רוזנטל מגרמניה, ופרופ' מרלין אטקינסון מהוואי, קבע כי כלובי הדגים הם אחד הגורמים המשמעותיים לזיהום מימי המפרץ, אך אינם הגורם המרכזי בזיהום המפרץ. הצוות המליץ להתחיל מיידית בהוצאת כלובי הדגים מהמפרץ.

 

שלגי: על הממשלה לאשר את ההחלטה מיד

 

בעקבות החלטת המועצה הארצית פנה השר אילן שלגי, מ"מ השר לאיכות הסביבה, למזכיר הממשלה כדי שיעלה את החלטת המועצה הארצית לאישור הממשלה כבר בישיבת הממשלה הקרובה.

 

השר אילן שלגי: "כל דחייה בהוצאתם של הכלובים המזהמים מהמים היא מתן פרס לעבריינים הפועלים ללא רשיון עסק. יש להחזיר לציבור גם את רצועת החוף התפוסה כיום על ידי כלובי הדגים. אני מבקש להודות לחברתי השרה לשעבר לאיכות הסביבה פרופ'ר יהודית נאות אשר ניהלה את המאבק על הוצאת כלובי הדגים המזהמים מהמפרץ, ההישג היום הוא בזכותך".

 

תגובות

 

בתגובת אומרות חוות הדגים: "המועצה החליטה מבלי ששמעה את צוות המדענים הבינלאומי שעסק בשנה האחרונה בבדיקת הנושא, ומבלי שהתרשמה במישרין מעמדתם. כעת הנושא כולו יובא לדיון בפני הממשלה, אשר היא זו שהזמינה את עבודת צוות המדענים הבינלאומי, והיא זו שעל שולחנה הונח הדו"ח. אנו מאמינים כי הממשלה תאמץ את דו"ח המדענים כמקשה אחת כפי שהמליץ צוות המדענים הבין לאומי".

  

עו"ד יריב אברמוביץ', מנכ"ל צלול שמובילה את המאבק להוצאת כלובי הדגים, אומר בתגובה: "אנו משוכנעים כי ממשלת ישראל תאמץ באופן מיידי את החלטת המועצה הארצית שלקחה בחשבון את כל הנושאים הרלבנטים ותפעל להצלת מפרץ אילת. אני קורא לכלובי הדגים לפעול באופן מיידי ליציאה מהמים, על מנת לאפשר בהקדם האפשרי את תחילת תהליך ההתאוששות של שונית האלמוגים".

 

עמותת אדם טבע ודין אומרת כי המועצה הארצית קיבלה "החלטה אמיצה" בנושא כלובי הדגים. העמותה מקווה שהממשלה תקבל את החלטת המועצה ובכך ימנע הרס המפרץ.

 

ניר פפאי, רכז חופים בחברה להגנת הטבע, אומר בתגובה: "מדובר בהחלטה חשובה מאוד. יחד עם זאת הגיע העת למעשים ולא לדיבורים ועל כן החברה להגנת הטבע קוראת לממשלת ישראל לאמץ את החלטת המועצה הארצית כלשונה ולפעול להוצאת כלובי הדגים ממפרץ אילת אחת ולתמיד. אם הממשלה לא תפעל בנחישות נמשיך לקיים ויכוחים ודיונים רק שבסופו של דבר נשאר ללא שונית האלמוגים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ג'ו קוט
"להוציא הדגים תוך 14 חודש"
צילום: ג'ו קוט
צילום: עמית שאבי
יהודית נאות. נאבקה בכלובים
צילום: עמית שאבי
מומלצים