שתף קטע נבחר

אז דליק צדק?

חוות הדגים שנויות במחלוקת מאז הקמתן בשנות ה-80. השחקן דליק ווליניץ היה בתחילה נגדן ואח"כ יצא בקמפיין לטובתן. גם אחרי פרסום דו"ח הממוחים הבינלאומי יצאו בעלי החוות בקמפיין שטען: "דליק צדק"

חוות הדגים של מפרץ אילת החלו לפעול בסוף שנות ה-80, כפרויקט של משרד החקלאות והמכון לחקר ימים ואגמים. כיום עומד הענף על 2,500 טונות דגה בשנה.

 

כבר בראשית הפרויקט טענו מומחים לאיכות הסביבה כי כלובי הדגים הם גורם מזהם קריטי של מפרץ אילת, הפוגע באורח בלתי-הפיך בשוניות האלמוגים. במשך השנים גלש העימות למאבק קשה בין בעלי חוות הדגים (חברות "ער-דג" ו"דג-סוף") לבין הארגונים הירוקים, ובראשם עמותת "צלול", שדורשים להוציא את הכלובים מהמפרץ.

 

גם ממשלות ישראל לא הצליחו להגיע להסכמה בנושא, והמאבק הגיע לבית המשפט. השרה לשעבר לאיכות הסביבה, יהודית נאות, ניהלה מאבק עיקש נגד כלובי הדגים ודרשה שהממשלה תכריע בנושא. לבסוף החולט להקים צוות מדענים בינלאומי שיבחן את הנושא ועל פי מסקנותיו תוכרע המחלוקת.

 

בעוד הצוות בודק את הנושא, ניהלו שני הארגונים הירוקים ובעלי החוות מאבק על דעת הקהל באמצעות פרסום בתקשורת ובשלטי חוצות. השחקן דליק ווליניץ, שבתחילה צידד בירוקים, חצה בשלב מסוים את הקווים ויצא בקמפיין פרסום ברדיו, לדבריו ללא תשלום, לטובת בעלי חוות הדגים. הארגונים הירוקים זעמו על דליק.

 

בחודש ספטמבר השנה פרסם הצוות, שכלל את פרופ' יהודית בירק מהאקדמיה הלאומית למדעים בישראל, פרופ' הרולד רוזנטל מגרמניה, ופרופ' מרלין אטקינסון מהוואי, את מסקנותיו שקבעו כי כלובי הדגים הם אחד הגורמים המשמעותיים לזיהום מימי המפרץ, אך אינם הגורם המרכזי בזיהום המפרץ. עם זאת המליצו המדענים להתחיל  בהוצאת כלובי הדגים מהמפרץ. 

 

בעקבות המסקנות יצאו שוב בעלי החוות בקמפיין תקשורתי שטען כי "מתברר שדליק צדק. הוועדה הבינ"ל מזכה את חוות הדגים".

 

היום החליטה המועצה הארצית לתכנון שיש להוציא את כלובי הדגים בתוך 14 חודשים. אבל ההכרעה הסופית חוזרת שוב לממשלה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גבי מנשה
האם דליק צדק?
צילום: גבי מנשה
מומלצים