שתף קטע נבחר

איידס: כיצד נדבקים, איך מטפלים

למרות המודעות רבת השנים למחלה, עדיין יש כאלו שחושבים שאיידס אפשר לקבל בנשיקה או משירותים ציבוריים. על הבורות בציבור, הסיכויים לחטוף את המחלה אם קיימתם יחסי מין עם חולה איידס ודרך הטיפול במקרה שנדבקתם

"קיים סביב האיידס הרבה עניין של סטיגמה ופחד", אומר מנהל מרכז האיידס במרכז הרפואי תל אביב, ד"ר דן טורנר. "אבל באיידס נדבקים רק דרך מוצרי דם למיניהם או באמצעות קיום יחסי מין. לא נדבקים באיידס אם משתמשים בשירותים ציבוריים, אם מתחבקים עם חולה או מתנשקים עם נשא. אלו דברים שנשמעים טריוויאליים – אבל כל שבוע מחדש אני שומע את השאלות האלו".

 

"הרבה אנשים מתקשרים אלי בהיסטריה", הוא מגלה, "והם רוצים לקבל את הקוקטייל שאנחנו נותנים כביכול כ'טיפול מניעתי', לאחר קיום יחסי מין עם מישהו שהוא נשא או חולה איידס. אז אני חושב שזה לא הקוקטייל שמונע את האיידס – אלא הקונדום. הקוקטייל לא מוצע באופן חד משמעי לכל מי שהייתה לו תאונה – אלא אם כן יש בוודאות ידיעה שהגורם היה נשא איידס, משום שתופעות הלוואי שלו הן קשות, והרבה אנשים לא עומדים אפילו ב-3-4 ימים הראשונים שלו".

 

"אני חייב להרגיע", אומר ד"ר טורנר, "שבסך הכל ממגע אחד הסיכוי להידבק הוא מאוד מאוד נמוך, ולכן אנחנו מציעים את הקוקטייל רק למי שאנחנו יודעים שהיה לו סיכון גבוה להדבקה. אם לדבר במספרים, הסיכון להידבק באיידס מקיום חד פעמי בלבד של יחסי מין עם נשא איידס עומד על 0.1% עד 1% בלבד. כלומר, לא כל מי ששכב עם חולה איידס – הולך לקבל איידס. אבל מי שנדבק – בשבילו זה 100%. לאור זאת אני מאוד לא ממליץ לקיים יחסי מין לא מוגנים".

 

"הטיפול באיידס נעשה באמצעות 'קוקטייל' של תרופות, שכולל שתיים עד שלושה משפחות של תרופות, שמותאמות אישית לכל נשא. בקוקטייל חל בתקופה האחרונה שיפור מאוד רציני. פעם היינו יכולים להגיע בשקט ל-20 כדורים ביום – והיום כבר אפשר להגיע לכדור בבוקר ושני כדורים בערב. זה תלוי גם בהרכב המדוייק של הקוקטייל, משום שלכל אחד אנחנו תופרים את השילוב שמתאים לו, אבל בהחלט יש פרוטוקולים של שלושה כדורים ביום".

 

"היום, בניגוד ללפני כמה שנים, כבר אין יותר טיפולים של שלוש פעמים ביום. מה שחלק מחברות התרופות עשו – שילבו בכדור אחד שתי תרופות שונות, ודבר נוסף: זמן לקיחת הכדור אינו תלוי יותר בשעת הארוחה. זה בהחלט מעלה את איכות החיים וגם את ההיענות לטיפולים. רוב התרופות לאיידס נמצאות בסל, אבל יש כמה תרופות חדשות שבהחלט יש מקום להכניס אותן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים