שתף קטע נבחר

ההורים הגזימו עם האקמול, הפעוט נכנס לתרדמת

מינון יתר של אקמול גרם לבנימין בן ה-4 לאי ספיקת כבד קשה ולתרדמת. הרופאים פסקו: דרושה השתלת כבד בדחיפות. רגע לפני הטיסה להשתלה בבלגיה, קרה הבלתי ייאמן – בנימין הקטן התעורר והכבד שלו שב לתפקד. רופאים מזהירים: עד 38.5 מעלות חום מומלץ לא לתת אקמול

נס חנוכה של ממש: בנימין בידננקו בן הארבע מירושלים כבר כמעט עשה את דרכו להשתלת כבד בבלגיה, לאחר שהוריו נתנו לו עודף של אקמול והכבד חדל לתפקד. ברגע האחרון הכבד שב לפעול.  

 

"אחרי שהחום לא עבר במשך כמה ימים, הלכתי איתו לרופאת הילדים", סיפר היום (ב') אביו של בנימין, גבריאל, "והיא הורתה לי לתת לו 4 מ"ג אקמול כל 4 שעות".

 

אבל הילד המשיך לסבול מחום, למרות התרופה, ואף התחיל להקיא. כדי לוודא שהוא לא מקיא את התרופה, החליט האב לתת לו בנוסף גם נרות "אברולט", דרך פי הטבעת. גם "אקמול" וגם "אברולט" מכילים את אותו חומר פעיל – פראצטמול – העלול לגרום נזק לכבד אם הוא ניתן במינון גבוה.

 

כעבור כמה ימים בהם החום לא ירד וההקאות נמשכו לקחו ההורים את בנם לבית החולים "שערי צדק" בבירה. "הוא התחיל להיות מאוד חלש", מספר גבריאל, "ולמרות שאנחנו יודעים שאסור לנסוע בשבת – החלטנו לקחת אותו לבית החולים. הרופאים אמרו שיש לו בעיה רצינית עם הכבד, ושאין ברירה – חייבים לעשות לו ניתוח להשתלת כבד, כי הכבד שלו כבר לא מתפקד".

 

"בנימין הוא בן אהוב שלי", סיפר האב בדמעות, "הוא כל כך חכם וטוב. אחרי הבשורה הנוראה של הרופאים החלטתי להתפלל בשבילו. שמתי על היד קצת שמן זית, הנחתי את היד שלי על הראש שלו, הסתכלתי למעלה לשמיים, וביקשתי מהקדוש ברוך הוא שישמור עליו. בכיתי כל הלילה".

 

בשלב הזה איבד הילד את הכרתו ונכנס לתרדמת. אבחנת הרופאים קבעה שמדובר בהרעלת אקמול קשה, שתוצאתה: אי-ספיקת כבד קשה. הדבר מחייב השתלת כבד דחופה, והם הועברו למרכז "שניידר" לרפואת ילדים, כדי לבדוק את התאמתו של האב לתרום אונת כבד לבנו. "בבדיקות שעברתי ב'בילינסון' גילו שהכבד שלי שומני מדי, ושאני לא יכול לתרום אותו לבני האהוב. הרופאים המליצו על השתלה מיידית בבלגיה", סיפר האב.

 

צום של יומיים

 

בינתיים המשיך לקבל הילד, שאושפז בטיפול נמרץ, טיפול תומך, במקביל לתרופות שאמורות לנטרל את השפעת האקמול. בתוך כך החלו המשפחה והצוות הרפואי בהכנות קדחתניות לטיסה לבריסל: כל הבדיקות התבצעו, הדרכונים הוכנו, כרטיסי טיסה נקנו ותור הוזמן לניתוח הגורלי בבלגיה.

 

"האמבולנס היה צריך להגיע בשבע וחצי", סיפר האב. "ישבנו וחיכינו כל רגע לצלצול הטלפון שיודיע לנו שהוא הגיע, ואפשר לצאת לדרך. רגע לפני, הלכתי לחלון והתפללתי שוב לאלוהים. ואז הרופאים הגיעו כדי לעשות את הבדיקות האחרונות לפני הטיסה. פשוט לא האמנתי כשהם אמרו לי שתפקודי הכבד שלו התחילו להשתפר, ושבנימין מתחיל להתעורר מהתרדמת".

 

מנהלת השירות למושתלי כבד במרכז "שניידר" לרפואת ילדים, ד"ר ריקי שפירא, הסבירה: "כשכבר הכל היה מוכן לטיסה בבלגיה, ראינו סימנים ראשוניים להתאוששות הכבד. בנימין היה אז כבר באי-ספיקת כבד מתקדמת שמחייבת השתלה מיידית, ולראות פתאום את הכבד מתחיל להתאושש היה מאוד מרגש, וממש נס חנוכה. במקביל חל שיפור דרמטי במצב ההכרה שלו. גם התרופות שנתנו לו כאן בבית החולים וגם התפילות של אביו – הם אלו שמאוד עזרו לו".

 

"חשוב להדגיש", ציינה ד"ר שפירא, "שלא בכל חום צריך לתת לילד אקמול, ושכמו כל תרופה – גם לאקמול יש תופעות לוואי, שיכולות להיות קשות מאוד, כמו שראינו במקרה הזה. עד חום של 38 ואפילו 38.5 מעלות אפשר לחכות עם האקמול. יש גם תרופות אחרות שלא מכילות פראצטמול, כמו נורופן או אדוויל לילדים. בכל מקרה, חשוב מאוד לקרוא את העלון שמצורף לתרופה, לראות מה היא מכילה ומה המינון המקסימלי המותר – כדי לא להגיע לסיבוכים קשים". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עופר מאיר
בנימין בידננקו. נס חנוכה
צילום: עופר מאיר
צילום: עופר מאיר
גבריאל בידננקו. התפילות עזרו
צילום: עופר מאיר
צילום: עופר מאיר
ד"ר ריקי שפירא, מרכז שניידר לרפואת ילדים
צילום: עופר מאיר
מומלצים