שתף קטע נבחר

שפל במספר העולים מאז גל העלייה של 1989

השנה עלו לארץ כ-22 אלף איש - ירידה של 13% לעומת אשתקד. מדובר במספר הנמוך ביותר של עולים מאז גל העלייה הגדול שהחל בסוף שנות השמונים. "המצב הכלכלי הקשה בישראל גורם לרבים שביקשו לעלות להמתין לשיפור המצב", אומרים במשרד הקליטה. במשרד מתכננים "מתנה" חדשה לעולים בשנת 2005 - קורס הסבה מקצועית

שפל בעלייה: 22,101 איש עלו במהלך שנת 2004 לישראל. מדובר בירידה של כ-13% לעומת אשתקד, אז הגיעו מעט למעלה מ-25 אלף עולים. זו גם הכמות הקטנה ביותר של עולים שהגיעו ארצה מאז תחילת גל העלייה הגדול בשנת 1989.

 

אתמול (יום ד') הגיעו לנתב"ג אחרוני העולים לשנת 2004 - קבוצה של 240 איש מארה"ב ומקנדה. אלא שהכמות הגדולה ביותר של עולים הגיעה גם השנה ממדינות חבר העמים: 10,303 איש. גם כאן נרשמה ירידה של כ-20% לעומת מספרי שנת 2003, אז עמד מספר העולים מחבר העמים על 12,721 איש.

 

המגמה הכללית של נתוני העלייה לישראל מורה על ירידה משמעותית במספרים. מדרום אפריקה חלה ירידה של 22% במספר העולים. מבריטניה חלה ירידה קלה של קרוב ל-2% ואילו מארה"ב חלה עלייה קלה של כ-3.5%.

 

הנתונים מארגנטינה יכולים ללמד על התופעה. למרות קריאתם של ראש הממשלה ויו"ר הסוכנות לפני כשלוש שנים להגביר את מאמצי העלייה מארגנטינה, עקב המשבר הכלכלי החמור שפקד אז את המדינה, חלה השנה ירידה של קרוב ל-67% במספר העולים מארגנטינה לישראל: רק 487 יהודים עלו השנה, לעומת 1,464 איש שעלו בשנת 2003.

 

לעומת זאת, עלייה בכמות העולים חלה דווקא במספר מדינות 'מפתיעות' ובהן גרמניה (17.3%), קנדה (17%) וצרפת (12%). גם מאתיופיה חל גידול בעליית בני הפלשמורה: השנה עלו 3,763 איש, לעומת 3,083 אשתקד.

 

בסיכום תקופתי, לפי נתוני משרד הקליטה, מאז שנת 1989 עלו בסך הכל 1,176,990 איש מכל רחבי העולם. כ-82% מהם (960 אלף) עלו מחבר המדינות. מסות עולים נוספות נרשמו במהלך 15 השנים האחרונות גם מאתיופיה (כ-55 אלף), ארה"ב (כ-34 אלף), צרפת (27 אלף) וארגנטינה (22 אלף).

 

"בגלל המצב הכלכלי"

 

"ניתן לשער שחלק מהסיבות לירידה בכמות העולים השנה נובע מסיבות כלכליות. שיפור כלכלי מסוים במדינות המוצא מחד ומצבה הכלכלי הקשה בו מצויה ישראל מאידך, גורמים לרבים שביקשו לעלות להמתין בינתיים לשיפור המצב בישראל. הנושא הביטחוני, לעומת זאת, דווקא פחות מטריד אותם", אמרה ל-ynet מנכ"לית המשרד לקליטת העלייה, מירלה גל.

 

לדבריה, "הנתונים מארגנטינה מדגימים זאת באופן המובהק ביותר. לאחר שנתיים בהן נהנינו מכמות עולים גדולה מאוד מארגנטינה, שנמצאה במצוקה כלכלית קשה ביותר, התייצב השלטון שם וכך גם המצב הכלכלי והיהודים החליטו להשאר שם ולנסות להתאושש. לכן חלה ירידה דרסטית השנה במספר העולים משם".

 

"מתנה" לעולים: קורס הסבה מקצועית

 

גם השנה מטריד נושא התעסוקה רבות את המבקשים לעלות לישראל. החשש מפני אבטלה בישראל או עבודה בתחומים לא מקצועיים מונעת אף היא מעולים פוטנציאליים לעלות לישראל.

 

לדברי גל, "לקראת שנת 2005 שמנו את נושא התעסוקה כיעד המרכזי בפעילות המשרד. הגדלנו את התקציב ב-40 מיליון שקלים שיופנו כולם להמשך הפרטת תחום התעסוקה לעולים, פתיחת קורסי הסבה, השתלמויות והכשרות - כמעט כולן בסקטור הפרטי. עולים חדשים יקבלו מעין 'שובר' שיקנה להם את האפשרות לעבור קורס הסבה מקצועית עם הגעתם לישראל. מהלך כזה לא היה עד היום".

 

לדבריה, במהלך השנה האחרונה עברו כבר כ-60 אלף עולים במערכות ההשמה שפתח המשרד והשתלבו בתעסוקה במשק. בקרב עולי השנה האחרונה לבדה, טוענת גל, הצליחו כ-7,100 עולים להשתלב במשק בהצלחה, מתוך כ-9,000 עולים המצויים בגילאי העבודה.

 

סוגיית הגיור: התיקים תקועים בבתי הדין הרבניים

 

סוגיית גיורם של עולי חבר המדינות שאינם יהודים: במהלך השנה האחרונה למדו במכונים ללימוד היהדות, המכשירים את המבקשים להתגייר, כ-5,000 מבקשי גיור, מחציתם חיילים. לעומת זאת, את תהליך הגיור כולו השלימו השנה הרבה פחות: רק 976 מתגיירים הצליחו לעבור את כל שלבי הגיור וזכו לבסוף לתעודת הגיור הנכספת. במשרד הקליטה יודעים לספר, כי 250 מתגיירים חדשים יתוספו לרשימה עד לסוף ינואר 2005.

 

מבחינתו של משרד הקליטה, המפעיל את המכונים ללימודי היהדות, עיקר האשם נופל בחלקו של בית הדין הרבני, לו הסמכות הבלעדית לאשר את הגיור. "עלפי הנתונים שבידינו, יש עלייה בקרב המתגיירים הלומדים במכונים ללימודי היהדות, אך עדיין מדובר במאות בלבד", אמרה גל.

 

"עיקר המאמצים שלנו מופנים כעת בעיקר לטיפול במאות התיקים ה-'תקועים' בבתי הדין הרבניים ולהגביר את תהליכי הגיור בקרב חיילים, שם שולש מספר הלומדים בשנה האחרונה", אמרה.

 

גל הוסיפה, כי הסרבול במערך הביורוקרטי והגישה המרוחקת מונעת רבים מלסיים בהצלחה את התהליך - ומרבים יותר להתחיל אותו. "ככל שתהליכי הגיור יהיו ידידותיים יותר ואנשים יחושו שיוכלו גם לסיים אותו בהצלחה, יותר ויותר אנשים ישאפו להגיע למכוני הגיור ולהתחיל בתהליך. אנו מבחינתנו דואגים להגביר את המידע אודות המכונים ומערך הגיור על-מנת להגדיל את הביקוש". 


פורסם לראשונה 29/12/2004 22:43

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילם: נפש בנפש
העולים האחרונים לשנת 2004
צילם: נפש בנפש
צילום: חיים זיו
(ארכיון)
צילום: חיים זיו
מומלצים