שתף קטע נבחר

האמת מאחורי ממתקי הויטמינים לילדים

סוכריות גומי ומטבעות שוקולד – אלה לא סתם ממתקים, אלא מוצרים מועשרים בוויטמינים, שהורים רבים נותנים לילדיהם במחשבה שכך יגנו עליהם מתזונה לקויה ומהצטננות חורפית. אבל תזונאיות ורופאים מאוחדים בדעה שברוב המקרים מדובר במוצרים מיותרים מבחינה בריאותית, שבחלקם הגדול אין מינון מתאים של ויטמינים והם אפילו גורמים נזק: הם מרגילים את הילדים ש'ממתקים זה דבר טוב' ושסוכריה היא תחליף לפרי טרי

מה שהתחיל כזרזיף קטן לפני שלוש שנים הפך החורף לתופעה ולאופנה: ויטמינים לילדים בצורת ממתקים. לרוב כסוכריות – דובונים, פילונים או סתם סוכריות גומי. בכל מקרה, הכל מכוסה סוכר. יש גם מטבעות שוקולד וטבליות קטנות דמויות שוקולד לבן. כל אלה נראים רחוקים מאוד מהעולם של בריאות וויטמינים. רק השנה יצאו לשוק כחצי תריסר מוצרים חדשים. יואל גרינבוים, מנכ"ל ארומה לייף, שהתחיל את האופנה עם דובוני 'יומי' לפני ארבע וחצי שנים ומתיימר לחלוש על כ-70% מהשוק, מדבר על גידול של 43% במכירות בחורף הנוכחי.

 

מנכ"ל סולגר ישראל, אלכס מאור, מדבר על גידול מתון יותר של כ-15% בצריכה השנתית של ויטמינים לילדים מאז שנת 2002. "החורף הוא חורף קשה במיוחד עם שפעות מתמשכות מזנים חדשים, וההורים מבקשים לחזק את הילדים", אומר גרינבוים. "שם המשחק של החורף הזה הוא ממתקים לילדים בסימן בריאות", מאשרת חגית אייזנברג מרשת ניופארם. "הסירופים, שהיו פעם פופולריים, הפכו למוצר נישתי". גם בסופרפארם מדברים על גידול במכירות.

 

אילן שקד, מנהל תחום בית מרקחת: "בשנים האחרונות עלתה מודעות ההורים לגבי החיונית בלקיחת תוספי מזון עבור הילדים עקב השינויים בדפוסי התזונה שלהם". גם שם הצטרפו לחגיגה ויצאו עם סוכריות מולטי ויטמינים בשם 'פילונים' במסגרת מותג הבית לייף.

 

למה בכלל לתת ויטמינים האם צריך בכלל לתת לילדים תוספי ויטמינים? "רק חלק קטן מהילדים זקוק לתוספת ויטמינים", מדגיש ד"ר עקיבא פרדקין, גסטרולוג ילדים ומנהל מרכז בריאות הילד של שירותי בריאות כללית באור יהודה. "מדובר בילדים שסובלים מחוסר בוויטמינים על רקע תזונה לקויה מאוד, או אחרי מחלה ממושכת, או אחרי שימוש נרחב וטיפולים חוזרים באנטיביוטיקה. במקרים כאלה יש מקום לתת תוסף מזון, אבל בדרך כלל לחודש-חודשיים לא יותר. בשטח מגזימים.

 

"חלק גדול מהמאכלים בתזונת ילדים כבר מועשרים בוויטמינים, החל מהפורמולות של התינוקות דרך חלב ועד מרגרינה", מפרט ד"ר פרדקין. "נכון שמי שניזון אך ורק מפסטות ומתירס יכול להיות שיהיו לו פה ושם חסרים תזונתיים. גם כאן יש מקום להתייעץ עם דיאטנית או עם רופא הילדים או אחות טיפת חלב. אין כל קשר בין מתן ויטמינים לבין החורף", הוא מדגיש. "מולטי ויטמינים לא עוזרים למניעת שפעת. חלק גדול מהחוקרים אפילו ירד מהנושא של ויטמין C".

 

התופעה החדשה של ממתקי הוויטמינים מעוררת ביקורת לא רק בקרב רופאי ילדים, אלא גם אצל דיאטנים ואפילו אצל גורמים בתוך הענף עצמו. "סוכריות זו לא דרך כל כך הגיונית לתת את התכשיר התרופתי הזה", טוען ד"ר פרדקין. "הגישה שלנו כרופאים היא שאם ילד זקוק לטיפול, צריך לתת לו ויטמינים של חברות מכובדות, שניסו את מוצריהן בתנאי בקרה מפוקחים, ואז יודעים איזו כמות מינרלים, ויטמינים וברזל קיבל הילד. אבל ההורים מעדיפים ללכת לרוקח, לקנות מהמדף, לתת לילד סוכריות ולהישאר עם תחושה ש'חיזקנו את הילד שלנו'". ד"ר פרדקין לא חושש מהרעלת ויטמינים בגלל מינון יתר. "הסיכון קטן. השאלה הגדולה היא האם הילדים זקוקים לסוכריות האלה והאם אנחנו לא מרמים את עצמנו".

 

"כאשר יוצרים חיבור בין שוקולד או סוכריה לבין בריאות, יש בעיה", קובלת סיון ברקן, דיאטנית קלינית שמתמחה בנושא השמנת ילדים. "התוספים מיועדים לפעוטות החל מגיל שנה-שנה וחצי ומבטיחים להם חינוך עקום בדיוק בגיל שחשוב לחינוך לתזונה נכונה. אם אני כהורה נותנת ויטמין מסוכר או מטבע שוקולד לילד, זה כאילו הרמתי ידיים ואני מודה שרק כך אני מצליחה 'למכור' לו דברים טובים. כשעושים את זה בגיל הלא נכון, זה עלול אחר כך לגרום לילדים לחשוב שממתק הוא דבר טוב. התופעה הזו מאוד לא רצויה בעידן ההשמנה והסוכרת".

 

בעיה נוספת, שעליה עומדות גם ברקן וגם ענת מטיאש, דיאטנית קלינית לילדים ומרכזת נושא הילדים בעמותת 'עתיד', היא חוסר היכולת להגביל בפועל את צריכת ממתקי הוויטמינים. "למרות שעל כל הקופסאות מופיעה אזהרה להרחיק מילדים, בפועל קשה מאוד לעשות את זה לילדים בכלל ולילדים שמנים בפרט", טוענת מטיאש. מנסיונה כאם וכמטפלת בילדים בקבוצות תמיכה היא נתקלת שוב ושוב בילדים שמחסלים 5-7 סוכריות ליום, ויש אפילו שמגיעים לכמויות גדולות יותר, בתירוץ ש'אלה הסוכריות שאמא מרשה'.

 

"ראשית, אין לנו יכולת לדעת כמה ויטמינים נספגו בפועל בגופם. אבל הנזק הבטוח הוא שאחרי שהורגלו ב'דיאטה' של סוכריות גומי, הם עוברים לצרוך סוכריות רגילות. הבעיה קשה במיוחד מכיוון שהוויטמינים האלה מומלצים דווקא לילדים שמנים ולילדים שניזונים מג'אנק פוד – אחרת הם לא היו משמינים. ההורים מקווים שהוויטמינים ישלימו את החסר ומשלמים מחיר".

 

ברקן חוששת גם מסכנה של מינון יתר. "ילד שיגמור חצי קופסה של ויטמינים בצורת סוכריות או מטבעות שוקולד עלול לגרום לעצמו נזק. אפילו צריכת יתר של נוגדי חמצון עלולה להזיק למערכת החיסונית, כי במינון מסוים אלה יכולים להפוך למעודדי חמצון". וענת מטיאש מוסיפה: "בעוד שאין לחשוש מנטילת עודף ויטמינים ממשפחת B , כי הם מסיסים במים ונשטפים מהגוף, יש לחשוש מעודף ויטמינים מקבוצות A , D , E ו- K , שמצטברים בכבד ועלולים להזיק. מכל הרשום על אריזות הוויטמינים השונות אין לדיאטנים מידע כמה ברזל נספג בגוף. עדיף לאכול חמישה פירות וירקות טריים בכל יום", היא ממליצה.

 

"אם הילד זקוק לתוספת ויטמינים – תנו לו אותה בצורת קפסולה, אז אין סכנה לצריכת יתר". יצרני ממתקי הוויטמינים דוחים, כמובן, את כל הביקורות. יואל גרינבוים, מנכ"ל ארומה לייף: "אין בין סדרת 'יומי' ובין השמנת ילדים ולא כלום. אני לא מסכים שצריכת ויטמינים בצורת סוכריות גורמת להרגלי תזונה גרועים. יחידה של המוצר שלנו מכילה קלוריות בודדות וחמישית כפית סוכר, שהוא לדעתי רכיב טוב עם יחסי ציבור גרועים. המוצר מחנך ונותן להורים כלי להשלמה תזונתית טובה. כאבא לשלוש בנות אני יודע שלפני פיתוח ה'דו - בונים' האלטרנטיבה היתה טבלייה מתמוססת בטעם פטל, במחיר גבוה פי 3, שהילד לא היה מוכן לקחת".

 

"תוסף המזון בצורת ממתק מאפשר לילד ליהנות ממנה יומית של ממתקים בצבע, בצורה ובטעם האהובים עליו כאשר לתוכה נכנס גם מרכיב של תוסף תזונה", טוען גם הרוקח יונתן בן שמעון, מנהל הפיתוח של פלוריש הדס. "מדובר כאן בהחלפת ממתק סתמי ב'ממתק' עם ערך מוסף. ואין כל רע בפתרון זה לרתיעה הטבעית של ילדים רבים ממה שמזכיר בצורתו ובטעמו תרופה". הוא מציין שבחברתו מקפידים על רכיבים טבעיים, ושעל אריזות המוצרים מצוינות מגבלות הצריכה המומלצת. נהרסים בתהליך הייצור מתברר שתופעת ממתקי הוויטמינים באה לענות על בעיה מרכזית: הטעם.

 

"תוספי תזונה לא תמיד ערבים לחיכם הרגיש של הילדים", מסביר אלכס מאור, מנכ"ל סולגר ישראל. "לכן לתוספים שמתמקדים בתזונה בלבד יש טעם שעלול לדחות ילדים. ילד שלא אוהב מוצר לא יכניס אותו לפה, ואין אמא שתעבור את המחסום הזה". אבל יש עוד בעיה עם ממתקי הוויטמינים. מאור טוען שגילה את זה כאשר החליט לייצר בעצמו סוכריות גומי על תקן ויטמינים לילדים. "גיליתי את מחסום החימום. כדי לקבל צורה ומרקם של סוכריית גומי יש צורך להמיס סוכר וג'לטין בחום של יותר מ-95 מעלות, את הסוכריה יוצקים לתוך תבנית מתאימה, וכדי שניתן יהיה להוציא אותה מהתבנית מפזרים עליה סוכר. המוצר עובר 'טראומה'.

 

אחת המקובלות בענף המזון היא שאין לחמם ויטמינים ומינרלים לטמפרטורה של מעבר ל-40-42 מעלות. למחרת הייצור הם מתנהגים בסדר, אבל כמות הוויטמינים צונחת עם הזמן". מאור שולח אותי לאתר של 'יומי'. באתר נכתב שבמולטי ויטמין מסדרת 'יומי' החל מהיום ה-135 אחרי הייצור (כלומר אחרי ארבעה וחצי חודשים) מתחילה כמות הוויטמינים המסיסים בשומן כמו A , E ו- D לצנוח ואחרי 210 ימים (שבעה חודשים) היא מגיעה לכ-40% מהכמות המקורית.

 

בוויטמינים מסיסי מים, כמו ויטמינים ממשפחת B , הצניחה דרמטית פחות, אבל מתחילה מהר יותר. כבר אחרי חודש מיום הייצור פוחתת כמות הוויטמינים. שבעה חודשים אחרי הייצור היא מגיעה לקצת יותר מ-60% מהתכולה המקורית. בהסתמך על העובדה שאיש, פרט ליצרנים, לא בודק מהי כמות הוויטמינים מלכתחילה, ובוודאי שלא בודקים את המוצרים במשרד הבריאות – יש לנו בעיה. אגב, בעקבות פנייתנו שינו את הגרפים באתר של 'יומי'. על פי הגרפים החדשים מתחילים השינויים המשמעותיים בהרכב הוויטמינים והמינרלים שבמוצר רק אחרי 810 ימים, כלומר יותר משנתיים אחרי תאריך הייצור. בגרפים המקוריים נפלה טעות, טען יואל גרינבוים, מנכ"ל ארומה לייף.

 

"כשאתה מייצר תוספי מזון, אתה רוצה להיות הכי דומה למפעל תרופות. לקחת את המוצר לעולם הממתקים זוהי מתיחה מוגזמת", טוען מאור. "אדון מאור לא מבין בתהליכי הייצור", מגיב גרינבוים על האשמת הוויטמינים המתנדפים. "אנחנו מבצעים מיקרוקפסוליזציה: בונים מין כדור ששומר על אורך חיי הוויטמינים, ואת הכדורים אנחנו יוצקים לנוזל. ולראיה, רשת בוטס הבריטית, שהיא לא אוהדת ישראל, חיפשה במשך שנתיים יצרנים לוויטמינים לילדים והחליטה לאמץ אותנו כיצרני המותג הפרטי שלה".

 

גם יונתן בן שמעון, מנהל הפיתוח של פלו - ריש הדס, מדגיש ש"תעשיית ייצור תוספי התזונה מכירה מספר דרכים לצפות את הוויטמינים ואת מרכיבי תוסף התזונה בציפוי מגן, שעשוי בדרך כלל מחומר צמחי כמו שמנים מוקשים ועמיד בטמפרטורות גבוהות. מי שלא מודע לכך מפגין חוסר ידע בסיסי בתחום".  הבאנו לענת מטיאש שורה של סוכריות ויטמינים לילדים, כולל חידושים של השנה, וביקשנו את חוות דעתה המקצועית.

 

דובוני 'כוח יומי' של ארומה לייף:

60 דובונים (150 גרם), 68.90 שקל. צריכה יומית מומלצת: 1-3 לפי הגיל. מומלץ לילדים מגיל שנה ומעלה. רכיבים: גלוקוזה, פרוקטוזה, פקטין הדרים, רכז אוכמניות, תמצית סמבוק. מה אומרת הדיאטנית: רוב הוויטמינים במוצר הם בכמות מספקת, אבל הוא לא מכיל מספיק סידן (500 מק"ג לדובון), ברזל הוא מכיל רק כשביעית מהקצובה המומלצת (1 מק"ג), לכן לא יתאים לצמחונים. גם אם לוקחים את מקסימום הכדורים ליום, לא מקבלים מספיק אבץ (יש 500 מק"ג בכדור) או זרחן (3 מ"ג) או מגנזיום (500 מק"ג).

 

'מיסטר טומי' ללא סוכר בטעם פירות מתוצרת הרמוני פודס קורפורשן, היבואן סופר פורמולה:

60 יחידות, 59 שקל. צריכה יומית מומלצת: 2-4 סוכריות. לשימוש מגיל 3 ומעלה. רכיבים: סירופ מלטיטול, מים, פקטין, מלטיטול, חומצה פומרית, סידן פוספט דו בסיסי, חומצת לימון, סוכראלוז. מה אומרת הדיאטנית: כמות הסידן (20 מ"ג בסוכריה) לא מספיקה בהשוואה לקצובה יומית של ילדים, שעומדת על 500 מ"ג. המוצר נטול ברזל לחלוטין, ולכן למי שסובל מאנמיה אין סיבה לקחת אותו. כמות המגנזיום (8 מ"ג) עומדת על 6% מהקצובה היומית לגילאים הגבוהים יותר (6 ומעלה). יש מספיק אבץ (7.6 מ"ג בסוכריה), אבל אין מספיק זרחן (14 מ"ג). יחד עם זאת, מי שייקח את מלוא המנה היומית המומלצת של 4 סוכריות עלול לקבל מינון עודף של ויטמין B12 , אם כי זה לא מסוכן כי הוויטמין מסיס במים. לעומת זאת הוא יכול להגיע למינון של פי 8 ויטמין A , שלא מומלץ. הוויטמין נאגר בכבד ובמקרים קיצוניים עלול לגרום אף לדלקת או אפילו להרעלה.

 

כדורי 'קנגה-ויטס' מתוצרת סולגר:

 60 טבליות, 79.40 שקל. צריכה יומית מומלצת: 1-2 סוכריות ליום לפי הגיל. לילדים מגיל שנתיים. רכיבים: סוכרוז, פרוקטוז, מניטול, תאית, אבקת סלק אדום, חומרי טעם טבעיים, קסיליטול, קאראגינן, אבקת תות שדה, אבקת תפוח, אבקת ברוקולי, אבקת משמש, ביופלבונואידים מהדרים, אינתיטול, פרי פקעות ורדים. מה אומרת הדיאטנית: יש תינוקות שרגישים לאבקת תות שדה או לאבקת משמש שהמוצר מכיל. במוצר 25 סוגים של ויטמינים ומינרלים, רובם בכמויות מספיקות. הוא דל בסידן (20 מ"ג בכדור). לתינוקות ולילדים שלא אוכלים מוצרי חלב הוא לא מספק בכלל השלמה של סידן ואין להסתמך עליו כמקור לסידן. מכיל רבע עד שליש מקצובת הברזל היומית לפי הגיל (2.5 מ"ג לכדור), מה שמחייב ילדים שסובלים מחוסר ברזל לקחת תוסף ברזל בנפרד או לאכול מזונות עשירים בברזל כמו טחינה או בקר. יש לשים לב: סלניום, מנגן, כרום, כולין, יוד, מגנזיום ואבץ – כולם לא מגיעים לקצובה היומית המומלצת, ולכן למרות שמדובר בכדור שמוגדר כמולטי ויטמין, אי אפשר להסתמך אך ורק עליו כדי למנוע חסר.

 

מולטי ויטמין עם מינרלים ללעיסה של ג'י.אן.סי:

60 טבליות, 81.50 שקל. צריכה יומית מומלצת: 1-2 ביום לפי הגיל. לא כתוב מאיזה גיל מותר לצרוך. זהו המוצר היחיד שנושא את האזהרה החשובה (אם כי רק באנגלית): "מינון יתר של מוצרים שמכילים ברזל הוא גורם מוביל בתמותת ילדים מתחת לגיל שש. להקפיד לשמור מחוץ להישג ידם של ילדים, במקרה של מינון יתר מקרי יש להתקשר מיד לרופא ילדים או למרכז להרעלות". רכיבים: סורביטול, ויטמינים, מינרלים, חומצה סטארית, חומרי טעם וריח בטעם ענבים, מונו ודו גליצרידים, גומי קרגנן, חומצת לימון, סיליקה, צבע קארמין, ביופלבונואידים מלימון. מכיל 25 סוגים של מינרלים וויטמינים. מה אומרת הדיאטנית: לא מכיל סוכר – וזה יתרון. אין בו חומרים משמרים, חלב, חיטה, אספרטיים וצבע מאכל – מה שהופך את הוויטמין למצוין גם לילדים אלרגיים לחלב ולחיטה. בכמות הברזל שהוא מכיל (6 מ"ג לטבליה) מגיעים בצריכת 2 יחידות לקצובה היומית. כמות טובה של ויטמין D (200 יחידות בינלאומיות, 36% מהקצובה היומית) שמסייעת לקליטת הסידן בגוף, אם כי הוויטמין עצמו דל למדי בסידן (15 מ"ג, 1% מהקצובה היומית), ואין להסתמך עליו כמקור או כתחליף לסידן. מגנזיום, יוד, נחושת, אבץ, מנגן וזרחן נמצאים בכמות פחותה מהקצובה היומית המומלצת. כלומר ויטמין זה לא יכול לבוא במקום אוכל, ויש להקפיד על תזונה נכונה.

 

'פילונים' בתוספת ברזל עדין ואבץ מתוצרת לייף: 50

יחידות, 44.99 שקל. מינון: 1-2 סוכריות ליום. לא מצוין גיל התחלתי מומלץ. רכיבים: פקטין הדרים, תמצית אוכמניות, גלוקוזה, פרוקטוזה, תמצית סמבוק (אלדר), תשעה סוגי ויטמינים ומינרלים. מה אומרת הדיאטנית: המוצר מכיל סוכר. למרות שכתוב על המוצר "בתוספת ברזל ואבץ", בפועל תוספת הברזל לא משמעותית: הברזל הוא בכמות שמהווה 10%-14% מהקצובה היומית של ילדים, וגם תוספת האבץ (500 מק"ג) לא משמעותית בהשוואה לוויטמינים של סולגר או של ג'י.אן.סי, שמכילים פי 3 אבץ ליחידה. אין ויטמין D , סידן ומינרלים חיוניים אחרים נוגדי חמצון כמו סלניום ונחושת. יתרון: המוצר מכיל תמצית סמבוק, צמח שנחשב למחזק את המערכת החיסונית של הגוף, וכן ויטמין C בכמות גדולה (180%-300% מהקצובה היומית, תלוי בגיל). ויטמין C

 

דובוני 'יומי' 320 מ"ג מתוצרת ארומה לייף:

50 דובונים, 45.80 שקל. צריכה יומית: 1-2 ליום. לילדים מגיל שנה. רכיבים: פקטין הדרים, תמצית אוכמניות, פרוקטוזה, גלוקוזה, תמצית פקעות ורדים טבעית, ויטמין C , תמצית תפוז טבעית, בטא קרוטן. מה אומרת הדיאטנית: כמות ויטמין C בסוכריה היא של עד פי 8 מהקצובה היומית. צריכת 1-2 סוכריות ליום תספק פי 8 עד פי 16 מהקצובה המומלצת. זה טוב במקרה של מחלה, אך לא טוב לאורך זמן. עודף ויטמין C בגוף אמנם נשטף במים ויוצא בשתן, אבל מתן ויטמין C באופן קבוע גורם לגוף להתרגל, והגוף לא מפתח את ההגנה בעצמו. המוצר מכיל סוכר. זה לא מומלץ, במיוחד כשיש אלטרנטיבות ללא סוכר. אגב, יש לזכור שפירות מסוימים, כמו פפאיה וגויאבה, מכילים הרבה ויטמין C בדיוק כמו הסוכריה. הפירות מכילים גם אנזימים שמסייעים לספיגת הוויטמין בגוף, דבר שאין בסוכריה. לחברה יש מוצר דומה מאוד בשם 'תפוזוני ‘C שמיועד למבוגרים, וצריך לשים לב שלא להתבלבל.

 

'ויטמין C קיד' של אלטמן רוקחות טבעית:

80 סוכריות גומי, 49.90 שקל. מינון יומי: 1-2 סוכריות ביום, מומלץ מגיל שנה. רכיבים: סוכר, גלוקוזה, ג'לטין, ויטמין C , תמצית פקעות ורדים. מה אומרת הדיאטניתכל סוכריה מכילה פי 9 מהקצובה היומית של ויטמין C . המוצר מכיל סוכר והכי גרוע: צבעי מאכל סינתטיים (104.אי 132.ואי). אלה חומרים שעלולים לגרום להיפראקטיביות, על פי מחקרים מסוימים. הגיע הזמן לעבור לצבעי מאכל טבעיים, במיוחד במוצר שמשדר בריאות. • ' מ ה פ 75 סוכריות ג'לי, 59.80 שקל. מינון יומי: 3-8 סוכריות ליום, לפי הגיל. מומלץ לילדים מגיל שנתיים. ר תמצית פרופוליס, תמצית אכינצאה פורפוראה, אנגוסטיפוליה מצמח טרי, ויטמין C , מים, פקטין הדרים, חומצת לימון, סוכר הדרים, סוכר סלק, ג'לטין ועוד. מה אומרת הדיאטנית: המינון היומי של סוכריות גדול ומרגיל את הילד לאכול הרבה ממתקים. כשיחסל כמה קופסאות במהלך החורף, כבר יהיה מורגל בסוכריות ויעבור לרגילות.

 

'מיסטר טומי' סידן + ויטמין D מתוצרת הרמוני פוד'ס קורפורשן:

60 יחידות, 59 שקל. מינון יומי: 4 סוכריות ליום, לילדים מגיל שנה. ר 60% סוכר, סירופ תירס, מים, סידן פוספט תלת בסיסי, פקטין, חומצה פומרית ועוד. מה אומרת הדיאטניתיש לצרוך ארבע סוכריות ליום, כלומר כמות גדולה של סוכר, ובסך הכל נקבל 200 מ"ג סידן. זאת כשהקצובה היומית לילדים היא 500-800 מ"ג ליום. אם הילד לא אוכל מוצרי חלב, או מוצר ממקור סידני, אין לסמוך רק על הסידן שבסוכריות. עדיף להקפיד על תזונה נכונה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חיזוקית. הילד מתרגל לממתקים
קנגה-ויטס. אי אפשר להסתמך
דובוני כוח יומי. לא מספיק סידן וברזל
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים