שתף קטע נבחר

תפוסת שיא בבתי-החולים: הוכרז מצב חירום

מצוקת האשפוז במחלקות הפנימיות שוברת שיאים. שר הבריאות הכריז מצב חירום, שהפעלתו כפופה להחלטת מנהלי בתי-החולים השונים. המשמעות: ביטול ניתוחים ופעולות לא דחופות. "לא ייתכן שחולים עושים את צרכיהם לעיני כל וממשיכים כרגיל", אומרים במשרד הבריאות. אבל חוגים בכירים במערכת הבריאות טוענים: "זהו צעד פופוליסטי, מה שנחוץ זה עוד כסף"

התפוסה במחלקות הפנימיות שוב מגיעה לשיאים חדשים. במשרד הבריאות החליטו אמש (יום ב') להכריז על מצב חירום בבתי-החולים בהם שיעור התפוסה הכוללת עולה על 125%. החלטת השר מאפשרת למנהלי בתי-החולים להכריז על מצב חירום במוסדותיהם, והמשמעות: הפסקת ניתוחים ופעולות לא דחופות, והעברת חולים מהמחלקות הפנימיות לאחרות.

 

ההחלטה, שהתקבלה הערב בלשכת שר הבריאות, נולדה בעקבות מצוקת האשפוז הקשה במחלקות הפנימיות. מנתוני משרד הבריאות עולה כי נכון להערב, עומדת תפוסת האשפוז הכוללת בבתי-החולים בישראל על 112%.

 

שיאני התפוסה, נכון לעכשיו, הם הדסה הר-הצופים (133%); בית-החולים הממשלתי בנהריה (130%); לניאדו בנתניה (128%); מרכז שניידר לרפואת ילדים (128%); והדסה עין-כרם (126%).

 

במחלקות הפנימיות אחוזי התפוסה המעודכנים, נכון לעכשיו, גבוהים בהרבה: 184% בלניאדו; 179% בעין-כרם; 174% ב"העמק" בעפולה; 158% בהדסה הר-הצופים; 147% בנהריה ובקפלן; 145% בהילל יפה וב"כרמל"; 142% בסורוקה ובשערי צדק; 138% בוולפסון והשרון; 133% בפוריה; 131% בברזילי; 123% במרכז הרפואי תל-אביב (איכילוב); 121% בבילינסון; ו-115% באסף הרופא.

 

"אם המצב יחמיר, גם חולי הסרטן ייפגעו"

 

"ההכרזה על מצב חירום נתונה להחלטתו של כל מנהל בית חולים, בהתבסס על אחוזי התפוסה – אבל לא רק עליהם", הסביר המשנה למנכ"ל משרד הבריאות וראש מינהל הרפואה, ד"ר יצחק ברלוביץ'. "משמעות ההכרזה על מצב חירום בבית-חולים פירושה שמופסקים בו הטיפולים האלקטיביים (המתוכננים), במטרה לשפר את תנאי השירות ולהקל ככל האפשר על החולים".

 

בימים האחרונים, סיפר ד"ר ברלוביץ', חלה עלייה במספר המונשמים, וכעת מספרם עומד על 742 בכל הארץ. "מספר המונשמים הוא מדד משמעותי לעומס ההחמרה של החולים". ברלוביץ' מדגיש כי לפי שעה, באף בית-חולים לא הוכרז מצב חירום. "הבוקר תתקיים שיחת ועידה עם כל מנהלי בתי-החולים ונשמע את עמדתם ותוכניותיהם".

 

"כבר עכשיו אנחנו עושים את זה באופן טבעי", אומר ד"ר בני דוידזון, מנהל בית-החולים "אסף הרופא" בצריפין. "כאשר המחלקות מלאות ואין ברירה – מעבירים חולים למחלקות אחרות, ושם מטפלים בהם ככל שניתן. חלק מהניתוחים האלקטיביים בהחלט נדחו, ואנחנו מנסים לעשות את זה בצורה חלקית – פעם ליום אחד, ופעם לחצי יום. אנחנו מנסים ללכת בין הטיפות ולא לפגוע בחולים".

 

"אם מצוקת האשפוז תחריף ולא תהיה הקלה", מזהיר ד"ר דוידזון, "בהחלט נצטרך לשקול להפסיק את הניתוחים האלקטיביים ולהיכנס למצב חירום. אולי נצטרך גם לנקוט פעילות דרסטית יותר, ולהפסיק פעילות אלקטיבית שכוללת גם חולי סרטן – כרגע עדיין לא הגענו לשם. הבעיה החמורה היא החולים המונשמים המרובים. זאת מעמסה כבדה ביותר, וצריך יהיה לראות שאין עלייה נוספת במספרם".

 

"החלטה פופוליסטית" 

 

חוגים בכירים במערכת הבריאות הביעו תמיהה על מה שכינו "הכרזתו הפופוליסטית של שר הבריאות, שרוצה להראות כי הוא עושה משהו". "פינוי חדרי הניתוח", אומרים הגורמים הבכירים, "יגרום לצוותים הכירורגיים להיות מובטלים ולהוסיף כאוס למערכת הבריאות, שנמצאת ממילא במצוקה נוראית. לא רק שאין בזה שום הגיון – זאת הכרזה שנועדה להצביע על כך שלכאורה עושים משהו, בעוד שבפועל הדברים הדרושים אינם מתבצעים. הדבר משול לאספירין שניתן לחולה סרטן הזקוק לטיפול כימותרפי להצלת חייו.

 

"בתי החולים זקוקים לתקציב כספי נוסף כדי להעסיק כרגע יותר אחיות, רופאים ותורנים וכדי לרכוש תרופות וטיפולים אחרים להם זקוקים החולים. כל פתרון אחר שיפגע בחולים אחרים אינו פתרון ישים על מנת לרפא את מצוקת החורף. גם אישור משרד הבריאות לתוספת תורנים ואחיות, שאינו מלווה בכסף לממן אותם, הינו ברמת הצהרה, שאין בה סיוע אמיתי למערכת הציבורית שנמצאת במצוקה אמיתית".

 

"זה פשוט לא נכון", משיבים מקורות בכירים במשרד הבריאות. "יש כרגע בעיה אקוטית של מקום וחולים שעושים את צרכיהם לעיני כל. זה מצב בלתי אנושי. לא יכול להיות שהחיים ממשיכים כרגיל, ממשיכים להביא חולים לניתוחים שלא חייבים להתבצע דווקא עכשיו, בעוד חולים אחרים שוכבים במסדרון.

 

"אם יהיו עכשיו מרדימים או כירורגיים שלא יהיו עסוקים במלואם, אנחנו לא רואים בכך דבר נורא שהם יעזרו לעמיתיהם בפנימיות לעמוד בעומס הקשה. לא יכול להיות מצב של חוסר שוויון בתוך המסגרת – רוב בית-החולים כמעט מתמוטט מרוב עומס ועבודה קשה, וחלק ממנו ממשיך לתפקד כרגיל. אין ספק שמהזווית הכלכלית של בית-החולים, זה קצת בזבוז של חדרי הניתוח, אבל צריך לקחת בחשבון גם את הגורם האנושי. הרופאים והאחיות נמצאים באי ספיקה מבחינת עבודה, וזה הזמן לעזור אחד לשני. גם רופאי עיניים ורופאי אף-אוזן-גרון יכולים לקחת דמים מחולה".

 

דובר השר נוה, שי רובינשטיין, אמר בתגובה לטענות שהוטחו בו: "לשר הבריאות אין עניין לענות על האשמות אישיות. זאת האשמה לא עניינית. השר השיג תוספת של למעלה מ-300 מיליון שקלים לתקציב הבריאות, מנע את סגירתם של חמישה בתי-חולים והוא נלחם עכשיו למנוע את סגירתו של בית-חולים נוסף". 


פורסם לראשונה 24/01/2005 22:31

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צביקה טישלר
תפוסה ארצית של 112%
צילום: צביקה טישלר
צילום: עופר מאיר
ניתוחים יבוטלו
צילום: עופר מאיר
צילום: עופר מאיר
"החלטה פופוליסטית שלא תבריא את המערכת". נוה
צילום: עופר מאיר
מומלצים