שתף קטע נבחר

למה אנחנו תמיד עייפים?

יכול להיות שלא ישנת מספיק בלילה, או שיש לך בעיה בבלוטת התריס, או שאינך שותה מספיק • עייפות היא סימפטום למגוון של מצבים – מחסור בחומרים בגוף, מחלות ובעיות נפשיות • אם אתם סובלים מעייפות מתמשכת, אין זה חלק הכרחי מהחיים המודרניים – פנו לרופא ובדקו את עצמכם

כמה מאיתנו חשים עייפות, קושי בריכוז וחוסר חיוניות ואנרגטיות? למעשה, רבים חיים עם התחושות האלה שנים רבות וחושבים שכך זה צריך להיות: אנחנו הרי עובדים קשה במשך שעות ארוכות, מטופלים בילדים, יש עלינו הרבה עומס, לחץ, דאגות וכו'. אבל גם אם הסיבה לעייפות נדמית לכם ברורה – כדאי לפנות לרופאים כדי לבדוק אם יש לה מקור גופני: מחלה כלשהי, מחסור בחומרים בגוף או ליקוי בתפקוד של איברים כמו הכבד והכליות. הנה כמה סיבות והסברים לתחושת העייפות:

 

1. אולי תשנו קצת: הסיבה הפשוטה ביותר לעייפות היא חוסר שינה. תופעה זו נפוצה ביותר בקרב צעירים וצעירות, תיכוניסטים וסטודנטים, שהם גם בליינים וגם לומדים הרבה; אנשים שעובדים במשמרות, במיוחד אלה שמתקשים להשלים שעות שינה באור היום ובמיוחד נשים, שעבודה בלילה לא פוטרת אותן מעבודות הבית ומטיפול בילדים. עייפים גם הורים לילדים קטנים שנאלצים לקום כמה פעמים בלילה. גם אנשים מבוגרים שלא מצליחים להירדם או שמתעוררים פעמים רבות בגלל צורך ללכת לשירותים וכו'.

 

2. אולי את בהריון: זה נשמע מצחיק, אבל לפעמים העייפות נובעת מזה שאת בהריון. תחילת ההריון מאופיינת בעייפות כבדה, אבל עם ההתקדמות בהריון המצב משתפר. בדיקת הריון יכולה להבהיר אם זו סיבת העייפות.

 

3. אולי זה בגלל החורף: עונת החורף גורמת לתחושת עייפות – כל מה שרוצים הוא להיכנס מתחת לשמיכה, וכמו הדובים, להירדם עד האביב. אחד ההסברים לתופעה הוא ירידה ברמת הסרוטונין במוח עקב התקצרות שעות האור, שגורמת לעייפות מתמשכת. הירידה ברמת הסרוטונין משפיעה גם על מצב הרוח וגורמת לנו לאכול יותר. פתרון אפשרי הוא פשוט להאיר את הבית. הדליקו את כל האורות ותרגישו הרבה יותר טוב. מבחינת התזונה מומלץ לאכול יותר פחמימות מורכבות כמו לחם, פסטה, אורז, גריסים, קטניות, וגם הרבה ירקות, ותחלקו את האוכל לארוחות קטנות בכל 3-4 שעות.

 

4. אולי אתם לא שותים מספיק: חוסר שתייה הוא אחת הסיבות השכיחות ביותר לעייפות ולתשישות, במיוחד כשמדובר במצב כרוני. רבים לא שותים מספיק נוזלים, והגוף מתגבר על המחסור בצורה זאת או אחרת, אך להתגברות הזו יש מחיר: שיבוש בפעילות מערכות שונות, כולל כליות, לב, מוח ועוד. אנשים מבוגרים, בגילאי 60 פלוס, סובלים מירידה בתחושת הצמא ולכן נמצאים בסיכון גבוה יותר לחוסר בנוזלים. אחת התופעות המורגשות והבולטות היא עייפות ותשישות עד כדי בלבול. כדי לשפר את המצב יש לשתות 8-10 כוסות נוזלים (של 200 מ"ל) לנשים ו-10-12 כוסות לגברים. השתייה כוללת את כל סוגי הנוזלים: מים, תה וקפה, מיצים למיניהם ומשקאות קלים. ברור שכדאי להימנע ממשקאות שמכילים סוכר כדי לא לעלות במשקל.

 

5. אולי אתם לא אוכלים מספיק: כשחסר אוכל, כמו למשל במצב של דיאטה חריפה או לא מאוזנת, לגוף חסרים בעצם חומרי בנייה ותחזוקה. לגוף קשה לתפקד בחסר, ועייפות היא חלק בולט מהתופעה המזיקה ואף הקטלנית הזו. דיאטה דלת קלוריות לאורך זמן מזיקה בצורה משמעותית ביותר, והראיה: חולות אנורקסיה – מי שסובלות מביטוי קיצוני של דיאטות קשות – יכולות למות כתוצאה מהרעבה עצמית. בקיצור, כדאי לוותר על דיאטות קשות ולא מאוזנות, גם אם המחיר הוא ירידה מתונה יותר במשקל.

 

6. אולי חסר לכם ברזל: הברזל קושר אטומי חמצן, שחיוני לתפקוד כל תאי הגוף, וכן משתתף בבנייה של כדוריות הדם האדומות ומאפשר את תפקודן התקין. חוסר בברזל גורם לאנמיה, שמתאפיינת בין השאר בעייפות רבה, בנשירת שיער, בתחושת קור, בירידה בתגובה החיסונית, בירידה בזיכרון ובכושר הריכוז ועוד. הסיבה לאנמיה מחוסר ברזל היא בדרך כלל חוסר איזון בין כמות הברזל שנכנס מהמזון לבין הכמות שנצרכת על ידי התאים ומופרשת – בדרך כלל בדימומים (החל מדימומי וסת וכלה בדימומים שקשורים במחלות, כמו פוליפים או סרטן במעי הגס, אולקוס מדמם וכו').

 

מזון שעשיר בברזל מקורו בדרך כלל מהחי: בשר (בקר, עוף, הודו) ודגים (במידה פחותה), וגם מזון מהצומח, כמו קטניות או פירות יבשים. שימו לב שרק 5%-15% מהברזל שנמצא במזון נספגים בגוף.

 

הקבוצות שנמצאות בסיכון גבוה יותר לחלות באנמיה הן: נשים בתקופת הפוריות, משום שאיבוד הדם בווסת הוא משמעותי ביותר; צמחונים; ילדים ומתבגרים בתקופות הצמיחה המואצת שבהן צריכת הברזל גבוהה במיוחד (ואם ניקח בחשבון שתזונת המתבגרים לא תמיד עונה על הדרישות התזונתיות שלהם, אז אין פלא שחלקם מפתחים אנמיה); אנשים מבוגרים מאוד שלעיתים קרובות לא אוכלים תזונה מאוזנת; וגם נשים הרות ומניקות.

 

כדי למנוע חוסר בברזל חשוב לאכול מוצרי בשר או דג לפחות שלוש פעמים בשבוע. מי שלא אוכל מוצרים מהחי, תעשיית המזון דואגת לו על ידי תוספת של ברזל למזונות צמחיים. אם אין אפשרות למלא חוסר בברזל על ידי תזונה, צריך ליטול תוספי ברזל בצורת כדורים, כמוסות או טיפות. תחושת העייפות תשתפר בתוך מספר שבועות, אך כדאי להמשיך וליטול תוספי ברזל במשך 2-3 חודשים כדי למלא את מחסני הברזל שבכבד. אם העלייה ברמות הברזל (לפי בדיקות דם) אחרי תקופה זו לא גבוהה במיוחד, כדאי להמשיך ליטול ברזל זמן ממושך יותר ולעשות בדיקות דם כל חודשיים-שלושה. בדיקות הדם הדרושות: ספירת דם, ברזל, פריטין, טראנספרין.

 

7. אולי חסר לכם ויטמין B12: כ-30%-40% מהאוכלוסייה הבוגרת הבריאה סובלים ממחסור בוויטמין B12. מחסור בוויטמין הזה גורם לתחושה של עייפות קשה, תשישות, סחרחורות, כאבי בטן, כאבים בגפיים, בלבול, שכחה ועוד. ויטמין זה נמצא רק במזון מהחי, כמו סוגי בשר, דגים, חלמון של ביצה ומעט במוצרי חלב מוחמצים. לכן ברור שקבוצת הצמחונים/הטבעונים נמצאת בסיכון מוגבר לפתח מחסור. עם זאת, רבים מאלה שאוכלים מזון מהחי סובלים גם הם, כנראה משום שהספיגה של הוויטמין במערכת העיכול מסובכת למדי. במיוחד נפגעת הספיגה באנשים מבוגרים מאוד. איך תדעו אם חסר לכם B12? באמצעות בדיקת דם פשוטה. כדי למנוע מחסור בוויטמין חשוב לאכול מזון מהחי, ורצוי יום יום. במקרים שזה לא מתאפשר או לא עוזר, יש ליטול כדורי B12 או אפילו לקבל זריקות.

 

8. אולי יש לכם בעיה בבלוטת התריס: אחד הסימפטומים הראשונים של תת פעילות של בלוטת התריס הוא עייפות קשה, ישנוניות ותשישות. תת פעילות של בלוטת התריס פוקדת כ-10% מהנשים, הרבה יותר מאשר גברים. ההסבר לכך הוא השינויים ההורמונליים הרבים שחלים בגוף האישה במחזור החודשי, בזמן הריון ואחרי לידה, בתקופה שמקדימה את המנופאוזה (כמה שנים לפני הפסקת הווסת) ובמנופאוזה (הפסקת הווסת). כמו כן על תפקוד בלוטת התריס משפיעים גורמים רגשיים רבים, שייתכן שנשים מושפעות מהם יותר מאשר גברים. בלוטת התריס יכולה להיפגע גם כתוצאה ממחלה אוטואימונית (כלומר, כשהיא מותקפת על ידי מערכת החיסון). במקרים של חשש לתת פעילות יש לבדוק את זה. לבעיה יש טיפול תרופתי, ומאחר שתת פעילות של בלוטת התריס היא מצב כרוני, יש סבירות גדולה שהטיפול התרופתי יימשך כל החיים.

 

9. אולי אתם חולים בסוכרת: יש מקרים לא מעטים שבהם אדם סובל מסוכרת ובכלל לא יודע את זה. במקרים שבהם רמת הסוכר לא עולה לשחקים, אלא נמצאת בסביבות 120-130 100/מ"ג מ"ל למשך זמן ממושך (במיוחד בקרב האנשים שסובלים מעודף משקל), יכול להיות שלא יהיו להם סימנים אופייניים לסוכרת, והתלונה היחידה שלהם תהיה עייפות. עייפות ותשישות מאפיינות גם מצבים של יציאה מאיזון בחולה הסוכרתי. אצל חולה סוכרת הופעה של עייפות צריכה להדליק אור אדום ולגרום לו לפנות לרופא באופן מיידי. כדי לאבחן סוכרת יש צורך בבדיקות, כמו העמסת סוכר, והטיפול במחלה הוא על ידי דיאטה, פעילות גופנית מתאימה, תרופות, ואם יש צורך, הזרקת אינסולין.

 

10. אולי אתם סובלים מעודף משקל: השמנת יתר גורמת לעייפות, עקב העומס של משקל היתר על כל מערכות הגוף. ירידה במשקל מפחיתה בהרבה את העייפות ואף יכולה להעלים לחלוטין את התופעה.

 

11. אולי אתם לוקים בתסמונת דום נשימה: מדובר בתופעה שממנה סובלים רבים מבעלי משקל עודף. היא מתבטאת בעצירות קצרצרות של הנשימה בזמן השינה וגורמת לאספקת חמצן לא תקינה במהלך הלילה ולעייפות ותשישות בבוקר. אנשים שמנים, גם אלה שלא סובלים מדום נשימה, לעיתים קרובות נוחרים בזמן השינה, מה שמשבש במידה רבה את איכות השינה וגורם לעייפות קשה בבקרים. ירידה במשקל משפרת את המצב, ואפשר גם לפנות למעבדת שינה כדי לקבל ייעוץ וטיפול.

 

12. אולי אתם בדיכאון: עייפות קשה היא אחד הסימפטומים של דיכאון. כשאין כוח לקום ולעשות דברים, כשרוצים להישאר במיטה ולא לזוז במשך כל שעות היום – אלה סימני אזהרה לדיכאון. נשים סובלות מדיכאון הרבה יותר מגברים. אין בדיקות דם שמראות דיכאון, ולכן חשוב לפנות לפסיכיאטר שיאבחן את התופעה. קבלת טיפול תרופתי מתאים יכולה לשנות לטובה את חיי המטופל/ת בצורה גורפת, ויחד עם שאר התופעות גם העייפות נעלמת.

 

13. אולי חטפתם מחלה זיהומית: מחלות זיהומיות, במיוחד כרוניות, עלולות לגרום עייפות מתמשכת. למחלות כאלה שייכות דלקת ריאות, דלקת בשלפוחית השתן, הפטיטיס (דלקת בכבד), טפילים ועוד. לכו להיבדק.

 

14. אולי אתם סובלים ממחלת לב: עייפות גדולה היא סימן ראשוני להתפתחות אירוע לבבי. תופעה זו נפוצה במיוחד בנשים. לכן אנשים שיש להם גורמי סיכון קרדיו-וסקולריים, כמו יתר לחץ דם, עישון, סוכרת, שומנים גבוהים בדם והיסטוריה משפחתית של מחלות לב וכלי דם – כדאי שישימו לב להופעת עייפות כבדה ופתאומית ויפנו מיידית לרופא.

 

15. אולי זה בגלל התרופות: יש תרופות שגורמות לעייפות, במיוחד בתחילת נטילתן. למשל, אנטיהיסטמינים (נגד אלרגיות וקצרת), תרופות להורדת לחץ דם, להרגעה, סטרואידים, משתנים, משככי כאבים, חלק מהתרופות האנטי דכאוניות ועוד. גם אנטיביוטיקה עלולה לגרום לתשישות אצל רבים, במיוחד אצל מי שמשתמש באנטיביוטיקה בקביעות.

 

16. אולי אתם לוקים בתסמונת העייפות הכרונית: מדובר במחלה מסתורית. חלק מהרופאים חושבים שהיא לא קיימת כלל, אחרים מנסים – ללא הרבה תועלת – לעזור. לא משנה מה חושבים אלה או אחרים, אלה שלוקים בה סובלים סבל רב וממושך – לא רק פיזי, אלא גם נפשי, במיוחד אם הרופא שלהם לא מאמין במחלה וחושב שהמטופל חולה בנפשו. כ-90% מהסובלים מעייפות כרונית חלו בעבר במונונוקלאוזיס (מחלת הנשיקה), כך שבבדיקת הדם אפשר לזהות נוגדנים לווירוסים שונים כמו אפשטיין בר (EBV) או מגאלו וירוס. נראה שמחלות ויראליות משאירות בחלק מהאנשים סימפטומים לא נעימים, שאין להם טיפול יעיל. האנשים האלה סובלים מעייפות קשה ביותר, עד כדי חוסר יכולת לקום מהמיטה, חלקם מפסיקים אפילו לעבוד. הטיפול כולל שינויים בתזונה, מתן תוספי מזון, פעילות גופנית, מסז'ים ופעילות במים. בדרך כלל התופעות נעלמות עם הזמן.

 

הכותבת היא דיאטנית קלינית, עמותת הדיאטנים הקליניים בישראל - 'עתיד'
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
עייפות. יכולות להיות הרבה סיבות
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים