שתף קטע נבחר

המדריך המלא לרכישת מסך LCD

מסך שטוח (LCD) יחסוך לכם מקום על השולחן, ויצרוך פחות חשמל, אבל מחירו גבוה בהרבה. מה חשוב לדעת ולבדוק לפני הקניה?

העולם עובר לצגים דקים. לפני שנתיים צגי ה-LCD נחשבו לטרנד יקר וחולף, אך צניחת המחירים ושכלול הטכנולוגיה הפכה אותם למיינסטרים. מסכים אלה אינם נעזרים בשפופרת לתצוגה לכן סובלים פחות משדות חשמליים ומגנטיים, והם כמובן דקים וקלילים בהרבה.

 

עובדה זו הפכה אותם למוצר אופנתי המשדר אלגנטיות ויוקרה. בעבר הלא רחוק זכינו לראותם רק על שולחנות של מנהלים בכירים. אך לאחרונה הולכים וכובשים צגים אלה את

 השוק הודות לירידה התלולה והעקבית במחירים. עם זאת, הם לוקים בנקודות חולשה משמעותיות. הם תומכים באבחנה טבעית קבועה אחת, לא ניתן לצפות בהם מכל זווית ודי באור שמש ישיר על המרקע בכדי לשבש להם את התצוגה.

 

LCD או CRT?

 

האם כדאי להשקיע במסך LCD או להיצמד ל-CRT, טכנולוגיה שכבר הוכיחה עצמה? מה עדיף - דק או עבה? ישן או חדש? ובכן, התשובה אינה חד משמעית. צגי LCD אמנם תופסים פחות מקום, מרצדים פחות, צורכים פחות אנרגיה, נראים אלגנטיים, ומציגים יחסי בהירות וניגודיות מרשימים.

 

אבל הם עדיין יקרים יותר ואינם מצטיינים בדיוק כרומטי - החשוב למעצבים וצלמים. זמן התגובה שלהם איטי ורובם אינם מתאימים לצפייה בסרטים ולמשחקים עתירי מולטימדיה. צגי CRT אמנם מגושמים יותר, אך מציעים מחירים זולים יותר לשטח תצוגה. צגי LCD אידיאלים לעיבוד תמלילים, גלישה באינטרנט וכדומה. לעריכת סרטים, למשחקים ולעיצוב, צגי CRT יתאימו יותר. המסגרת למעלה מפנה למדריך בנושא רכישת מסכי CRT הוותיקים.

 

תענוג לא זול

 

צגי LCD עוברים תהליך ייצור יקר לא רק בגלל חומרי הגלם או מתקני הייצור היקרים, אלא גם בגלל שפגם קטן בייצור יוביל את המוצר הגולמי ישירות לזבל. הגדלת הצג גוררת שימוש במתקנים גדולים ויקרים יותר, מה שמסביר את הקפיצות המשמעותיות במחיר בצגים גדולים מ-15 אינץ'.

 

סוגי LCD

 

ניתן לחלק את צגי ה-LCD לשני סוגים עיקריים - אנלוגיים ודיגיטליים. צגי LCD אנלוגיים מחוברים לכרטיס גרפי רגיל וממירים אותות אנלוגיים רציפים למידע דיגיטלי בעזרת ממיר ADC (או Analog-to-Digital Converter), שדוגם אותות וידאו בתדירות גבוהה, כדי לכסות מגוון מהירויות סריקה. המרה זו, מדיגיטלי לאנלוגי וחזרה, מורידה את איכות התמונה על ידי הוספת "רעש" והפחתת ניגודיות וחדות. הפתרון שנמצא הוא להזרים את המידע לצג בצורתו הדיגיטלית המקורית. צגים אלו כוללים ברובם גם ממשק אנלוגי לבעלי כרטיס גרפי ישן.

 

גודל

 

גודל התצוגה במסכי LCD גדול יותר ממסכי CRT מקבילים. שטח התצוגה שהם מציגים זהה לגודל הצג, כך שצג 15 אינץ' דומה בגודלו למסך CRT 17 אינץ'. טווח הגדלים המוצע בשוק

 נע בין 15 ל-23 אינץ' ביחסי גובה סטנדרטיים (3:4). ניתן למצוא גם צגים בפורמט רחב (9:16) התואמים לתקן HDTV, שמאיים להיות הסטנדרט הבא בשידורי טלוויזיה. צגי 17 אינץ' הם הפופולריים ביותר נכון להיום, אך ירידת המחירים צופה עתיד ורוד למסכי ה-19 אינץ'.

 

יצרן

 

לא מעט יצרנים החלו בשנים האחרונות לייצר צגי LCD. יצרנים כגון סמסונג, Benq, IBM, HP, NEC, LG ואחרים הציגו את מיטב החידושים בתחום. חלקם אף מחלקים את המוצרים לקהלי יעד אופייניים. מסכים פשוטים לסטודנטים, גולשי אינטרנט ומשתמשי תוכנות משרדיות, מסכים בעלי תגובה מהירה לגיימרים ומסכים מקצועיים למשתמשי קצה כגון מעצבים, מהנדסים וסתם בעלי ממון.

 

מה בודקים לקראת הקנייה?

 

  • חיבורים - רוב צגי ה-15 וה-17 אינץ' כוללים חיבור דיגיטלי המכונה DVI (או Digital Video Interface) לצד חיבור אנלוגי (SVGA). חיבור דיגיטלי יאפשר, מעבר לתצוגה איכותית יותר, גם חיבור לכרטיס וידאו דיגיטלי וזרימת אותות מהירה יותר בין המחשב לצג. שימו לב שיש כמה גירסאות לחיבור זה: DVI-I (חיבור אנלוגי ודיגיטלי), DVI-D (רק אות דיגיטלי), DVI-A (חיבור אנלוגי בלבד).

    לא מומלץ לבחור בצג עם חיבור אנלוגי בלבד מכמה סיבות: הוא נחשב מיושן, ולא יתאים למחשב עתידי, בנוסף, הוא לא מאפשר להפיק את המיטב מהמסך. כדאי לבחור בצגים בעלי חיבור USB, שיאפשרו לפנות מהשולחן עזרים נלווים. צגים מתקדמים יציעו גם חיבורי FireWire, חיבור לרמקולים, מיקרופון ועוד.

  • רוחב זוית צפייה - בגלל אופי הטכנולוגיה, התצוגה בצגי LCD אופטימלית כשצופים בצג בזווית ישרה. מבט מזווית אלכסונית על הצג עשוי להציג איזון צבעים משובש ובהירות וניגודיות ירודים. צגים פשוטים יציגו זוית צפייה של 100-120 מעלות (50-60 מעלות לכל צד), שלא תמיד מספיק. הפתרון שנמצא לבעיה היא שיטת MultiDomain, המחלקת כל פיקסל למספר אזורים שכל אחד מהם מקרין אור בזוית שונה. צגים איכותיים אלו מציגים זוית צפייה רחבה (160 מעלות ויותר).

  • אחידות צבעים - בצגים לא איכותיים או פגומים הצבעוניות לא תהיה אחידה בכל שטח התצוגה. כדי לבדוק זאת פותחים מסמך עם רקע בצבע אדום ובודקים את אחידות הצבע. הבעיה, אם ישנה, תופיע לרוב בפינות הצג.

  • מהירות תגובה - רוב צגי ה-LCD אינם מתאימים למשחקים עתירי מולטימדיה ולצפיה בסרטים, מאחר ומהירות המיתוג בין הפיקסלים איטית. התוצאה היא תמונה מרוחה וקפיצות לא נעימות לעין. מהירות התגובה נמדדת בחלקי שניות וצגים מהירי תגובה יורדים אל מתחת ל-16 מילישניות.

  • סיבוביות - חלק מהצגים ניתנים לסיבוב ממצב רוחבי (Landscape) למצב אורכי (Portrait). תכונה זו, המכונה Pivot, מסובבת את התצוגה בעת סיבוב הצג ומעניקה יעילות מירבית בהצגת תמונות ומסמכים אורכיים.

  • תוספות - חלק מהצגים מצויידים בעזרים נלווים התורמים לשימושיות הצג כגון מיקרופון פנימי או רמקולים סטריאופוניים משולבים. האחרונים לא יהוו תחליף לזוג רמקולים איכותיים.

  • אבחנה - מרבית הצגים תומכים באבחנה מינימלית של 768x1024. ככל שהצג גדול יותר כך גדלה האבחנה. בצמוד לאבחנה יצויין נתון הסיביות (bit). כאן מומלץ ללכת על צגים עם 24 סיביות ומעלה. בצגים עם נתון סיביות נמוך יותר (18 למשל) כדאי לבדוק ביתר דיוק את הניגודיות ואת תצוגת הווידאו.

  • יחס ניגודיות - הקונטרסט מגדיר את ההבדל בעוצמת האור בין הלבן הכי בהיר ועד לשחור הכי עמוק. יחס ניגודיות גבוה (450:1 ומעלה) עשוי לכאורה להציג טווח צבעים רחב יותר. יחס בשיעור נמוך (300:1 ומטה) עשוי להניב צבעוניות דהויה. בפועל, יחס גבוה עשוי לרמוז אולי על קדימות טכנולוגית אך עלול להניב צבעים זרחניים ועזים שאינם תואמים למציאות.

  • בהירות - ערך הבהירות מבוטא בנורות למטר רבוע (CD/M2). בהירות גבוהה תתרום לתמונה חדה וברורה גם כשהצג ממוקם במקומות פתוחים עם עוצמת הארה גבוהה. בהירות גבוהה (למשל 250cd/m2) עשויה לתרום אף לכושר הפרדה טוב יותר בין הגוונים השונים של אותו צבע.

  • הביטו וראו - את צגי ה-LCD חובה לראות לפני הרכישה. מאחר ויש להם חולשות בכל הנוגע לזוויות הצפייה, חשוב לראות שניתן לצפות בצג מקשת רחבה של זוויות. חשוב לראות שאין יותר מדי החזרי אור מהצג ושהבהירות והניגודיות שלו מספקות תצוגה נעימה וחדה.

  • פגמים - סיבה נוספת לבדיקת הצג היא פגמים שנוצרו בזמן הייצור. ראשית כדאי לבדוק שאין נקודות זרחן מתות על המסך - כלומר פיקסלים שרופים. איך בודקים? פותחים על המסך מסמך עם רקע לבן לחלוטין ומחפשים נקודות שחורות קטנות. ודאו גם שאין נקודות ש"תקועות" על אחד מצבעי היסוד (אדום, ירוק וכחול). ראוי לציין כי חלק מצגי ה-LCD עלומי השם הם למעשה צגים של יצרן ידוע שנתגלו בהם פגמים מינימליים ונמכרו הלאה.

  • בקרות שליטה - כמו בצגי ה-CRT, גם כאן לכפתורים שעל הצג יש משמעות. כפתורים ברורים עם בקרות שליטה על בהירות וניגודיות הם חובה, בקרות שליטה על עוצמת הקול ובקרת נעילה על כפתורים הן בונוס.

  • מצבי תצוגה - על מנת להקל על המשתמש בבחירת התצוגה האופטימלית חילקו היצרנים את התצוגות השכיחות ביותר לקטגוריות (מלל, תמונה, סרט, אוטומטי וכדומה). בחירה באחת הקטגוריות תתאים את התצוגה אוטומטית בהתאם לשימוש.

  • אחריות - רוב צגי ה-LCD מוצעים עם שלוש שנות אחריות וחלקם מציעים שנתיים נוספות על חלקים מסויימים בצג.

 

בשורה התחתונה, צגי 17 אינץ' הם המשתלמים ביותר היום. מומלץ לבחור בצג עם זוית צפייה רחבה, יחס קונטרסט גבוה, זמן תגובה קצר וחיבור אנלוגי ודיגיטלי. כדאי לא להתעצל ולצפות במספר צגים לפני ההחלטה. היכנסו לאחת מרשתות השיווק וצפו בכמה שיותר צגים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הקפידו לבחור צג מתאים לצרכים
חשוב לצפות לפני הקניה
מתוך גיליון 3 של זמן דיגיטלי - מגזין ברזולוציה אחרת
מומלצים