שתף קטע נבחר

בעתיד נשתיל בחולים לבלב מלאכותי שלם

הדרך להשתלת תאי לבלב כשגרה עדיין רחוקה, בין השאר בגלל המחסור החמור בתרומות איברים ברחבי העולם כולו וגם בישראל. על-פי נתוני המרכז הלאומי להשתלות בישראל, בשנה האחרונה התבצעו בארץ 12 השתלות לבלב בלבד. המצב בשאר ארצות המערב אינו שונה.

 

בעיה נוספת נובעת מהאפשרות שהגוף ידחה את תאי הלבלב החדשים. "כל תא זר שאתה משתיל בגוף יוצר התנגדות של מערכת החיסון והתקפה על האיבר החדש", אומר פרופ' משה פיליפ, מבית-החולים "שניידר". "לכן חולה שמקבל תאים חדשים של לבלב צריך לעבור דיכוי משמעותי מאוד של מערכת החיסון, דבר שחושף אותו לסכנה של זיהומים קשים.

 

"רוב החולים שעברו השתלת תאי לבלב חזרו בשלב כזה או אחר להיות מטופלים באינסולין. למעשה, אותם חולים שהבריאו מהסוכרת עברו ממצב של מחלה אחת, שאנחנו מכירים ויודעים היטב איך לטפל בה, למצב של מחלה שנייה, של מקבלי טיפול נגד דחיית השתל.

 

"לי לגמרי לא ברור מה מסוכן יותר לטווח הארוך. בגלל הסכנה שבטיפול החדש נבחרים לו רק חולים שחייהם בסכנה, בהם חולים שסובלים ממצבים חוזרים של היפוגליקמיה ומתאשפזים שוב ושוב בבתי-החולים.

 

"אני, באופן אישי, מאמין מאוד באופציות אחרות, כמו למשל בלבלב המלאכותי, שהוא שילוב של חיישן קטן, שמנטר את רמות הסוכר בדם כמה מאות פעמים ביום, ומשאבה אוטומטית, שתוכל בעתיד להזריק באופן אוטומטי את כמות האינסולין הנדרשת לכל חולה בכל רגע נתון, לפי האינפורמציה שיעביר לה החיישן.

 

"בימים אלה אנחנו עורכים ניסוי בבית-החולים בחיישן כזה, שמבצע 288 מדידות סוכר ביום. בינתיים אנחנו לא מאפשרים לחיישן 'לדבר' עם המשאבה בעצמו, מחשש שהוא לא מספיק אמין, אבל הדור הבא של המכשירים יענה, לדעתי, גם על הצורך הזה. ברגע שזה יקרה, החולה יוכל לשכוח לחלוטין מהמחלה ולחיות בדיוק כמו אדם בריא".
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים