שתף קטע נבחר

היום: 40 ממנהיגי העולם יחנכו את מוזיאון השואה

מזכ"ל האו"ם, שר החוץ הגרמני, ראש עיריית ניו יורק וראשי ממשלות צרפת, שבדיה ודנמרק יהיו בין יותר מ-40 מנהיגים שישתתפו בחנוכת מוזיאון השואה החדש של יד ושם. המוזיאון החדש גדול פי ארבעה מהמוזיאון הקיים, ועם פתיחתו יהפוך למוזיאון השואה הגדול בעולם. יושם בו דגש על הצגת תולדות השואה מהזווית האנושית-אישית

למעלה מ-40 מנהיגים, ראשי מדינות ונציגי ממשל בכירים מרחבי העולם יקחו חלק בטקס חנוכת מוזיאון השואה החדש של "יד ושם" אשר ייערך היום (ג') אחר הצהריים.

 

בין המוזמנים המרכזיים: מזכ"ל האו"ם קופי אנאן, שר החוץ הגרמני יושקה פישר, ראש עיריית ניו יורק מייקל בלומברג, ראשי ממשלות צרפת, דנמרק, שבדיה, שר החוץ הספרדי, חתן פרס נובל, הפרופ' אלי ויזל, הנשיא משה קצב, ראש הממשלה אריאל שרון, יו"ר הכנסת ראובן (רובי) ריבלין ונשיא בית המשפט העליון, השופט אהרון ברק.

 

מוזיאון השואה החדש גדול פי ארבעה מהמוזיאון הקיים. שטחו הכולל משתרע על-פני כ-4,200 מ"ר ועם פתיחתו יהפוך למוזיאון השואה הגדול ביותר בעולם. המוזיאון החדש משלב מאגרי מידע ודגשים שונים שאינם קיימים במוזיאון הקיים, שהוקם בשנות השישים.

 

כך, למשל, ניתן דגש ייחודי על הצגת תולדות השואה מן הזווית האנושית-אישית והיהודית. דגש זה מושג בעיקר באמצעות הצגת חפצים מקוריים אישיים והצגת הסיפור שמאחוריהם. למוזיאון החדש תפקוד רב תחומי ובין-תחומי בעת ובעונה אחת. מוצגים בו למעלה מ-2,500 מוצגים, הכוללים חפצים מקוריים, מסמכים, עדויות, סרטים, יצירות ספרות, יומנים, מכתבים ויצירות אמנות גם יחד. שילוב זה אמור לאפשר למבקר לספוג ולקלוט את שפע המידע באמצעות חוויה חושית רב ממדית.

 

עשר שנות עבודה הושקעו בתכנון והקמת המוזיאון, אשר עלותו הכוללת מגיעה לכ-40 מיליון דולר. המוזיאון החדש הוא חלק ממכלול מוזיאוני שלם הכולל כמה מרכיבים, ובהם המוזיאון החדש לתולדות השואה והמוזיאון לאמנות השואה, אשר יציג את האוסף הגדול בעולם של אמנות שנוצרה בגטאות, במחנות, במקומות מסתור ובמקומות אחרים שכמעט ולא היה ניתן ליצור בהם אמנות.

 

כן הוקם ביתן לתערוכות, בו יוצג מגוון רחב של תערוכות מתחלפות סביב נושאים שונים. הוקם גם מרכז צפייה, אשר יאפשר למבקרים לצפות בסרטים הקשורים לשואה ובעדויות ניצולים (המרכז ייחנך במהלך השנה), מרכז למידה, אשר יאפשר למבקרים להעמיק בסוגיות, שאלות ודילמות היסטוריות, מוסריות ועוד (ייחנך בחודש מאי השנה) ובית כנסת, בו יוצגו ארונות קודש וחפצים שהובאו מבתי כנסת נטושים או שנהרסו בשואה (ייחנך ביוני).

 

התערוכה במוזיאון מציגה את השואה באמצעות סיפור כרונולוגי ונושאי, כאשר נקודת ההתחלה היא העולם היהודי באירופה שלפני המלחמה, דרך תקופת השואה ועד לשנים הראשונות שלאחריה. נקודת הראות של היחיד היא מרכיב מרכזי במוזיאון החדש. סיפוריהם של קורבנות אינדיבידואליים מדגימים נושאים ואירועים היסטוריים. 90 סיפורים אישיים משולבים במוזיאון.

 

לדברי האוצר הראשי של המוזיאון, אבנר שלו, סיפורים אלו מציגים לראשונה את היהודים באור שונה מכפי שהיה מקובל עד כה. "יותר מאי פעם מבליטים הסיפורים את הממד האנושי. היהודים מוצגים כאנשים שהיוו מטרה לרדיפה חסרת תקדים, ולא כאובייקטים בידי הנאצים. אי אפשר לנסות ולהבין את השואה ואת משמעותה מבלי ללמוד על מי שהושפעו ממנה יותר מכול, כלומר הקרבנות והניצולים היהודים", אמר שלו.

 

במוזיאון נבנה גם היכל שמות חדש, אשר יחליף את היכל השמות הקודם ויהווה חלק אינטגרלי מהמוזיאון. בהיכל החדש ישולבו תצוגה ייחודית, גנזך דפי עד וכן חיבור ישיר למאגר השמות המקוון של "יד ושם".

 

"מסלול הליכה"

 

גם מבחינה אדריכלית מדובר בשינוי ממשי. את המוזיאון החדש עיצב האדריכל משה ספדיה, אשר הקפיד לעצב מבנה שיתאים לתפיסה הכללית של המוזיאון. ספדיה התבקש ליצור מסלול המתבסס על סיפור שיש לו התחלה, אמצע וסוף, כך שהמבקר יוכל 'לחוש' את התפתחות הנרטיב.

 

ספדיה, לפיכך, תכנן בתוך מבנה המוזיאון ציר הליכה, מעין שדרה מרכזית, ובשני צידיו אולמות תצוגה. מסלול המבקר מעוצב כך שיעבור בין האולמות כשהוא חוצה את השדרה המרכזית מצד לצד באמצעות "שברים", מעין שקעים ברוחבה של רצפת השדרה, אותם יצרה מעצבת המוזיאון דורית הראל.

 

השברים מהווים מעצור פיזי אך שומרים על קשר ראייה של המבקר עם שני קצוות המנסרה. הם מסמלים נקודות תפנית במהלך האירועים ההיסטוריים ומציינים ראשי פרקים של הנרטיב המוזיאוני המתפתח.

 

"סיפור השואה הוא ייחודי, הרגשתי שלא ניתן להציגו בבניין שגרתי. רציתי שזה יהיה כמו פריט ארכיאולוגי. כדי להיענות לבקשת 'יד ושם' לשמר את האופי של הר הזיכרון ושל הנוף הטבעי ואת חשיבותו של אוהל יזכור, תכננתי מבנה דמוי מנסרה החודר להר מצדו הדרומי ויוצא מצדו הצפוני", אמר האדריכל ספדיה. "בסוף המוזיאון המנסרה מתפרצת מתוך המורד הצפוני של ההר, אל האור, לנוף של הרי ירושלים - הצהרה מחודשת לחיים", הוסיף ספדיה.

 

"האתגר הגדול בעיצוב המוזיאון היה לעמוד בדרישות אוצרי המוזיאון להציג את המידע ההיסטורי וחוויות אנושיות אישיות מהשואה תוך יצירת חוויה רב-חושית והרגשת הזדהות עם העולם היהודי שנכחד. לכן יש משמעות מיוחדת לכך שהיכל השמות הוא עתה חלק מהמוזיאון. בחרתי לעצב את החרוט העליון של היכל השמות בקולאז' של 600 תצלומים של קרבנות השואה ושל דפי עד. במבט למעלה יכול המבקר לראות עולם יהודי מגוון באירופה לפני השואה: ילדים, מבוגרים, קשישים, חיילים, רבנים, זוגות, משפחות ועוד. בהיכל השמות, לאחר הליכתו לאורך המוזיאון, המבקר עומד שוב פנים מול פנים עם הקרבנות", אמרה דורית הראל.

 

מאות יצירות אמנות

 

ייחודו של המוזיאון מתבטא גם בשימוש באמנות כחלק בלתי נפרד מהתצוגה של מוזיאון המספר סיפור היסטורי במהותו. לאורך המוזיאון ישולבו למעלה מ-280 יצירות אמנות. בנוסף לחפצים, יומנים תצלומים ועוד.

 

המוזיאון החדש לתולדות השואה עושה שימוש מהפכני במיצגי אמנות וידאו לתיאור בלעדי של נושא היסטורי או של פרק שלם. הפרק הפותח הוא יצירת וידאו ארט העושה שימוש בקטעי סרטים מקוריים הממחישים את הגיוון והעושר של החיים היהודיים באירופה רגע לפני שנהרסו בידי הנאצים. האפילוג של המוזיאון הוא יצירת וידאו ארט נוספת, המציגה תגובות של יהודים לזוועות ולמוות הקרוב שהיו מנת חלקם היום-יומית.

 

המוזיאון גם מתייחס אל העתיד. אחת המטרות המרכזיות שלו היא להיערך לעידן שבו לא יהיו עוד ניצולים שיוכלו לספר את ההתרחשויות בגוף ראשון. לכן מוקמו בו למעלה מ-100 מסכים עליהם מוקרנים עדויות ניצולים בסרטונים שהופקו במיוחד למוזיאון. "היה חשוב לנו לשלב את עדויות הניצולים כחלק מהתצוגה גם במטרה להשלים מידע אך בעיקר לתת מימד נוסף לחוויית המבקר", הסביר שלו.

 

המוזיאון ייפתח למבקרים ביום ראשון, ה-27 במרס. 


פורסם לראשונה 14/03/2005 23:32

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המוזיאון החדש
צילום: דן בליליטי
צילום: לע"מ
אנאן ושרון. עשרות מנהיגים
צילום: לע"מ
הצד האישי יובלט במוזיאון
צילום: דן בליליטי
מומלצים