שתף קטע נבחר

מהפיכת התרופות הגיעה: מהשבוע הבא גם בסופרמרקט

ב-10 במאי ייכנס לתוקפו החוק שמאפשר למכור תרופות ללא מרשם ללא עזרת הרוקח ומחוץ לבתי המרקחת. אבל נכון לעכשיו נראה שהמהפכה מגיעה בצעדי צב: יצרניות התרופות מחכות למצמוץ של המתחרות, חלק מנקודות המכירה ממתינות לאישורים והרוקחים מצפים לאסון. כל מה שאתם צריכים לדעת רגע לפני שזה קורה

ביום שלישי הבא זה יקרה: החוק שמאפשר מכירת תרופות ללא מרשם מחוץ לבתי המרקחת ייכנס לתוקפו. השינוי הזה הופך את ישראל לאחת המדינות המערביות הבודדות שמאפשרות מכירה של תרופות ללא מרשם מחוץ לבתי המרקחת. האחרות הן ארה"ב, אנגליה ודנמרק. המהלך החדשני הזה, שעליו עמלו משרד הבריאות, משרד האוצר וארגון תל"מ (ארגון הגג של חברות התרופות שמייצרות תרופות לא מרשם) לא קרה סתם.

 

על פי התחזיות נצא אנחנו, צרכני הבריאות, נשכרים מנגישות קרובה וקלה יותר לתרופות ללא מרשם, מתחרות מחירים בין היצרניות ואולי מהרחבה של מאגר התרופות ללא מרשם. כצפוי, זועמים הרוקחים על הצעד הזה שנוטל מהם את ההגמוניה על פלח נכבד משוק התרופות, אלא שאם לשפוט על פי המתרחש במדינות שבהן העסק מצליח ומשגשג, קורה כאן משהו טוב.

 

מה אומר החוק

 

עד היום נמכרו תרופות ללא מרשם רק בבתי המרקחת ורק מאחורי הדלפק של הרוקח. כלומר, רכישת התרופות האלה היתה מותנית בכך שהתרופה תימסר לקונה פיזית על ידי הרוקח. הכנסת התיקון לחוק כוללת שני מהלכים: התרופות יוצבו במדפים הפתוחים בבתי המרקחת, כלומר לא רק מאחורי דלפק הרוקח, ויימכרו תרופות ללא מרשם גם מחוץ לבתי מרקחת.

 

מהותו של השינוי היא ברצון להקל על הצרכנים את הנגישות לתרופות ללא מרשם, והיא בעצם מעצימה את כוחו של הצרכן בבחירה עצמאית של התרופה שלה הוא זקוק. מדובר בשינוי עמוק של הרגלי הקנייה של תרופות ללא מרשם בישראל, ומתוקף כך צפוי שייקח זמן עד שהצרכן יפנים את השינוי ונראה תזוזה אמיתית בהרגלי הקנייה והצריכה של תרופות ללא מרשם בישראל.

 

יישומו של החוק יגרום לשינוי של כללי המשחק בשוק התרופות ללא מרשם: הצרכן יהפוך לגורם מכריע בבחירת התרופה, השוק יהפוך לפתוח ותחרותי יותר בטווח הארוך. צפויה גם עלייה בתקציבי השיווק, הפרסום וההסברה.

 

אז מה נראה בפועל ב-10 במאי?

 

למען האמת, לא הרבה. לפי החוק, הוקצבו 180 יום מרגע אישור החוק ועד להוצאתו לפועל ב-10 במאי. פרק הזמן הזה נועד לאפשר לחברות התרופות ולנקודות המכירה להתכונן כראוי: התאמת התרופות, כלומר עיצוב אריזות חדשות שכוללות טבלת התוויות ואזהרות, הכנת אריזות לגדלים המוקטנים שאותם קבע החוק, הכנות שיווקיות ותפעוליות להפצת המוצרים לנקודות המכירה החדשות ועוד.

 

נכון להיום קצב ההתקדמות די איטי. אבי אובל, יו"ר ארגון תל"מ, מסביר שהדבר נובע כנראה משתי סיבות מרכזיות: רשתות השיווק של מזון עדיין בוחנות את הכדאיות של המהלך ומעדיפות לתת לו להבשיל קצת לפני כניסתן, ורשתות שיווק שאינן מורשות למכור מזון, כמו חנויות ספרים למשל, צריכות לעבור כמה שלבים, והדבר לוקח זמן. גם מגוון התרופות שיימכרו הוא לא גדול במיוחד מהסיבה שגם כאן חברות התרופות בוחנות עדיין את הכדאיות (ראו מסגרת), כמו גם העובדה שהליך האישור במשרד הבריאות הוא לא קצר במיוחד.

 

אריזות חדשות וקטנות יותר

 

לא כל התרופות ללא מרשם יימצאו על המדפים הפתוחים. תרופות רבות, דוגמת אופטלגין, וולטרן, בן-גיי, טיפות עיניים, תרופות לצינון ורבות אחרות, יימכרו רק באמצעות רוקח, אם בשל תופעות לוואי מסוכנות, בשל מרכיבים ייחודיים בתרופה או בשל צורך בהדרכת הרוקח.

 

תרופות שיימכרו מחוץ לבתי המרקחת ייבדלו באריזתן מתרופות שנמכרות בידי רוקח בכמה משתנים: על כל אריזה יוטבע סמל תרופה ללא מרשם לשיווק כללי. על גבי האריזה החיצונית של המוצר תודבק תווית שתכלול את כל המידע הנחוץ. אריזת התרופה תהיה כזאת שניתן יהיה להבחין אם נפתחה טרם רכישתה, כדי למנוע שימוש בתרופה שמישהו אחר נגע בה או שמא הושחתה.

 

תמיד חשוב לבדוק אם האריזה שלמה ולא נפתחה לפני רכישתה. בנוסף, קיימת חובה של בית העסק לדאוג לשילוט מתאים של המדפים שעליהם יוצגו התרופות. על פי התקנות, האריזות של התרופות יוקטנו. לשם השוואה, היום יש אריזות של 50 קפליות אקמול, אך מחוץ למדפי הרוקח יימכר האקמול באריזות של 16 קפליות בלבד.

 

האם גם כאן ניתקל בקנה שניים קבל אחד?

 

התקנות החדשות שהוציא משרד הבריאות אוסרות על קידום תרופות ללא מרשם בדומה למוצרי מזון רגילים. המשרד אוסר על מבצע 'קנה תרופה קבל מוצר אחר בהנחה או מתנה'. בנוסף אוסר החוק קידום מכירות ופרסום בנקודות המכירה עצמן. הנושא היחיד שמותר בחוק הוא מבצעי מחיר. כמו כן המשרד אוסר יצירת חבילות מוזלות.

 

על פי התקנות, לא כל בית עסק יהיה רשאי למכור תרופות. קיימות מגבלות גודל (מינימום של 60 מ"ר), החנות חייבת להיות עסק בעל רישיון לממכר מזון או אחר: לא ניתן למכור תרופות באיטליז או בחנות ירקות. המוצרים חייבים להיות מוצגים במדף משולט ולא מאחורי דלפק הקופאי. בית עסק שקיבל אישור של משרד הבריאות לשיווק כללי של תרופות ללא מרשם חייב להציג אותו במיקום שנראה לעין (כנהוג לגבי תעודות הכשר, לדוגמה).

 

כיצד לבחור את התרופה המתאימה

 

בתיה הרן, מנהלת אגף הרוקחות במשרד הבריאות, מסבירה שיש לעיין בעלון לצרכן שמצורף לתרופה ומוצג באוגדן העלונים המיוחד שנמצא בחנות לרשות הקהל, ולקחת בחשבון תגובות אפשריות עם תרופות אחרות שאותן נוטל אותו אדם, תופעות לוואי אפשריות, מחלות רקע שמהן סובל המטופל ורגישות לתרופות. ככלל, לפני נטילת תרופה ללא מרשם בפעם הראשונה מומלץ להתייעץ עם רופא או עם רוקח.

 

בכל אופן, המידע הרפואי היחיד שיוצג בנקודות המכירה יהיה העתקי העלונים לצרכן. אם קיימות שאלות בנושא תרופות, מומלץ כאמור להיוועץ באיש מקצוע. לחולים במחלות כרוניות מומלץ להיוועץ ברופא טרם השימוש בתרופה ללא מרשם.

 

עלולה להיות סכנה בשילוב בין התרופות שאותן לוקח מטופל בשגרה לבין תרופה ללא מרשם. מצבים כרוניים כדוגמת אי ספיקת כליות, אי ספיקת כבד, סוכרת ועוד עלולים להיות התוויות נגד לשימוש בתרופות מסוימות. לגבי אנשים שחוששים מרגישות לתרופה - רגישות כזו מתגלה בחשיפה לאותו חומר בעבר. הרגישות יכולה לבוא לידי ביטוי בכמה אופנים כגון פריחה בעור, נזלת, קושי בנשימה, דמעת, חום או שילוב שלהם.

 

אדם שמגיע לקנות תרופה מהמדף צריך להימנע ממינון יתר. עליו להימנע מנטילת תרופות בשם שונה שמכילות אותו חומר פעיל ומנטילה של תרופות שעלולות להגיב זו עם זו. מעבר לכך, כל תרופה עלולה לגרום לתופעות לוואי. במקרים שבהם יש חשש לתופעות לוואי לא רצויות מומלץ להיוועץ ברוקח או ברופא. רשימת התרופות המאושרות לשיווק כללי תופיע באתר האינטרנט של משרד הבריאות ו אגף הרוקחות.

 

הרוקחים: זה לא מתאים לישראל

 

מי שלא מרוצה מהמהפך הם, איך לא, הרוקחים. לדעתם, מהפכת התרופות תביא לפגיעה כלכלית קשה ברוקחים, לעלייה בצריכת תרופות שלא לצורך, ובכלל הם טוענים, מעולם לא הייתה בעיית נגישות לתרופות. "ישראל היא מדינה כל כך קטנה, שאין בה בעיה לקבל תרופה בכל מקום", אומר יוסי שניר, מנכל הסתדרות הרוקחים. "מכירת התרופות מחוץ לבתי המרקחת תהיה הפקרות. בארה"ב יש למינהל המזון והתרופות בעיות עם העניין, ואין להם מושג איך להשתלט על זה ולמנוע שימוש יתר בתרופות.

 

- שר הבריאות אומר שהמודל הוא דווקא אנגליה.

 

"באנגליה השיטה קיימת עשרות שנים, והמהפכה לא קרתה ביום אחד. וגם שם יש לא מעט בעיות. מספר השתלות הכבד וההתאבדויות גדל בגלל שימוש יתר באקמול, שהפך לשיטה חביבה להתאבדויות. גם היום מי שרוצה להתאבד מאקמול יכול להשיג אותו בלי בעיה.

 

- בסופו של דבר האחריות האישית היא של הצרכן, לא?

 

"אבל כשמכירת התרופות היא תחת השגחת רוקח, עם הדרכה צמודה שלו, הסיכוי שזה יקרה הרבה יותר נמוך".

 

- האם מחיר התרופות צפוי באמת לרדת בשל הגברת התחרות?

 

"זו אגדה. היצרנים הודיעו בכלל שהמחירים יעלו, וכולם יודעים את זה. תרופות הן לא מוצר צריכה שאותו מותר לעודד ולפרסם. אי אפשר לעשות עליהן מבצעים שונים, ואני לא רואה היכן תהיה כאן תחרות".

 

- הרוקחים צפויים להיפגע כלכלית?

 

"בוודאי. עד עכשיו זו היתה ההכנסה המרכזית של הרוקח, וכעת אתה לוקח מהם את זה. עכשיו בכל פיצוצייה יהיו תרופות, וכולם כמובן שיעדיפו להגיע אליהן בשל הנגישות ושעות הפתיחה.

 

- אבל משרד הבריאות קבע גודל מינימלי של חנות ממכר והבטיח שהתרופות לא יימכרו בפיצוציות.

 

"יש גם פיצוציות גדולות, ולמשרד הבריאות אין מספיק פקחים כדי לאכוף את ההחלטה. יהיה כאוס שלם, וכל העניין לא הגיוני במדינה הקטנה שלנו".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אקמול באריזה חדשה, לקראת מהפיכת המכירות הקרבה
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים