שתף קטע נבחר

50 דרכים לשמור על בריאות הילד

ילדים. מה בסך הכל אנחנו מבקשים? שיהיו בריאים. מומחים מבית החולים לילדים סן דייגו ומארגון "בטרם" לבטיחות ילדים מייעצים ומסבירים להורים מה לעשות למימוש המשאלה

זהירות בדרכים חכמים בשמש הבית הבריא בישול ותזונה 
בחצר המשחקים מניעה ובדיקות תזונה וספורט 

זהירות בדרכים
1. מושב הבטיחות יכול להציל את חיי ילדכם במקרה של תאונה. ודאו שהילד יושב במושב הבטיחות הנכון – ילדים מגיל אפס עד 9 חייבים להיות רתומים במושב בטיחות או במושב מגביה שמותאם לגילם ולמשקלם. קראו בעיון את הוראות ההרכבה והתקינו את המושב כהלכה.

 

2. לעולם אל תשאירו את הילד ברכב ללא השגחה. מומחי ארגון 'בטרם' מזהירים שהשארת ילדים במכונית סגורה מסוכנת, בעיקר בחודשי הקיץ, אז מגיעה הטמפרטורה ברכב ל-58 מעלות.

 

3. בדקו תמיד את השטח מאחורי המכונית שלכם לפני שאתם מתחילים בנסיעה.

 

4. ודאו שהדלתות החשמליות של החנייה בביתכם מצוידות במנגנון בטיחות שמאפשר להן להיפתח מיד במקרה הצורך.

 

5. שמשו דוגמה – חגרו חגורת בטיחות בעצמכם!

 

6. ברכיבה על אופניים, הקפידו על חבישת קסדה. מחקרים מראים שחבישת קסדה מורידה את הסיכון לפגיעת ראש בכ-85%, ואת הסיכון לפגיעה מוחית בכ-88%. היא גם מספקת הגנה מסוימת למצח ולמרכז הפנים. הקסדה צריכה להיות תקנית, מותאמת למידת ראשו של הילד ורכוסה כהלכה.

 

7. יש לוודא שהאופניים מותאמים לגובהו ולמידתו של הילד ונמצאים במצב תחזוקתי טוב. יש לבדוק שהגלגלים מלאים ולא מורכבים משפיצים, כדי שרגל הילד לא תוכל לעבור דרכם ולהיתפס בהם. מומלץ להימנע משרוכים פרומים ומחלקי בגד שעלולים להיתפס גם הם בגלגלים.

 

8. אין להרכיב אוזניות בזמן הרכיבה. חשוב לשמוע צפצפות ורעשים אחרים של התנועה. לפי נתוני דו"ח 'בטרם', בשנת 2001 נפגעו בארץ בתאונות 108 ילדים במהלך רכיבה על אופניים.

 

חזור למעלה
חכמים בשמש
9. יש להקפיד על התנהגות חכמה בשמש גם בחורף. ודאו שהילדים נמרחים בקרם הגנה, חובשים כובעים רחבי שוליים ולובשים ביגוד מגן כשהם בשמש.

 

10. ודאו שהילדים שותים מספיק נוזלים. ילדים לא תמיד מודעים לכך שהם צמאים ולא מבקשים לשתות, ולכן יש להקפיד לתת להם שתייה גם בלי שיבקשו. כמויות השתייה האופטימליות לילדים מתפלגות לפי גיל; בעיקרון, מגיל שנה עד 6 ילד זקוק ל-1.2-1.7 ליטרים ליום.

 

11. יש לכסות את הבריכה/הג'קוזי ולהקים סביבם גדר תקנית עם דלת שניתנת לנעילה. יש לוודא שלכל אורך הגדר לא קיימת פרצה כלשהי. מדי שנה מתים בטביעה בארץ כ-20 ילדים.

 

12. יש לנקוט מידת זהירות בשימוש באביזרי ציפה – הם לא מהווים תחליף להשגחה ואף לא אמצעי הצלה. הם עלולים לתת אשליית ביטחון לא מוצדקת, ובכך הם מעלים את הסכנה לטביעה.

 

13. יש לפקח באופן רציף על ילדים שנמצאים ליד מקור מים כלשהו – מבריכת שחייה ועד אמבטיה, שירותים ודלי מים. טביעה יכולה להתרחש בתוך שניות, בדרך כלל בהיעדר השגחה או בזמן הפסקה קצרה בה; ילד יכול לטבוע בפרק הזמן שלוקח להוריו לגשת לענות לטלפון.

 

חזור למעלה
הבית הבריא
14. בדקו תמיד את הטמפרטורה של המים באמבטיה לפני שאתם מכניסים לתוכה את הילד. יש לכוון את התרמוסטט של דוד המים החמים כך שהטמפרטורה לא תעלה על 49 מעלות.

 

15. השתמשו במגיני פינות ובכיסויים לשקעי החשמל. בנוסף, לפפו בגומיות חוטים של מכשירי חשמל, כדי למנוע סכנת חנק.

 

16. הצמידו לרצפה חלקים בולטים בשטיח וקצוות פרומים, כדי למנוע נפילות.

 

17. מרפסות ומדרגות יש לחסום במעקות ביטחון; יש להתקין שער בראשו ובתחתיתו של גרם המדרגות בבית שבו יש ילדים עד גיל 3, ולדאוג שהשער יהיה סגור תמיד.

 

18. צרו מחסומים – נעלו דלתות שמובילות לאזורים מסוכנים, פתחו חלונות מלמעלה או השתמשו בחסמים לחלונות; רשתות לא ימנעו נפילות.

 

19. שימו לב היכן הרהיטים עומדים – הרחיקו אותם מחלונות, וקבעו רהיטים גדולים, במיוחד כונניות ספרים וטלוויזיות, לקיר.

 

20. קנדה היא המדינה הראשונה בעולם שהכריזה חרם על הליכונים, מאחר שהם מסוכנים ואחראים לפגיעות רבות בילדים, ולא מקדמים את התפתחותם. אם אתם בוחרים להשתמש בהליכון סגור, ודאו שיש לו בסיס רחב, ולעולם אל תשאירו ילד ללא השגחה בהליכון.

 

21. אחסנו מוצרים ביתיים רעילים ומסוכנים הרחק מידם של ילדים.

 

22. אחסנו את כל המוצרים באריזתם המקורית, כשהתווית המקורית מוצמדת אליהם.

 

23. בכל חשד להרעלה פנו מיד למכון הארצי למידע בהרעלות, שפועל 24 שעות ביממה (טל' 8541900-04). שמרו את המספר ליד הטלפון.

 

24. אחסנו נשק ותחמושת בנפרד בארונות נעולים.

 

25. התקינו גלאי עשן. בדקו אותם והחליפו סוללות פעמיים בשנה.

 

26. הכינו תוכנית מילוט למשפחה שלכם במקרה של שריפה, ותרגלו אותה.

 

27. החזיקו בביתכם מטף כיבוי אש אחד לפחות, ולמדו כיצד להשתמש בו.

 

28. אל תעשנו בבית.

 

29. בדקו את פנקס החיסונים של הילד כדי להבטיח שהחיסונים שלו מעודכנים, ושמרו העתק של הפנקס במקום נוסף.

 

30. הניחו רשימה של כל מספרי הטלפון החיוניים ליד כל טלפון בבית, וכן העתק במכונית, בתיק ובמשרד – מספר הטלפון של ההורים בעבודה, מספרי הטלפון הניידים, מספר של רופא הילדים, מספר של מוקד חירום, מספר הטלפון של בית הספר או גן הילדים וכדומה.

 

31. בררו איפה נמצא בית החולים או מוקד החירום הקרוב לביתכם.

 

חזור למעלה
בישול ותזונה
32. בדקו את טמפרטורת האוכל והמשקה לפני שאתם מגישים אותם לילדים. מאכלים יכולים להתחמם באופן לא אחיד, במיוחד במיקרוגל.

 

33. הרחיקו מכשירי חשמל ממקורות מים ומהישג ידם של ילדים. קצרו את חוט החשמל של הקומקום החשמלי (אפשר בעזרת גומייה) והרחיקו אותו מקצה השיש, כדי למנוע אפשרות שהילד ימשוך את הקומקום, יפיל אותו על עצמו וייכווה.

 

34. כשאתם מבשלים, הקפידו שידיות הסירים יפנו כלפי פנים הכיריים. בזמן הבישול רצוי להשתמש בלהבות האחוריות של הכיריים.

 

35. אחסנו גפרורים וחפצים חדים במקום גבוה או נעול.

 

36. אל תתנו בקבוק לתינוק ששוכב במיטה.

 

חזור למעלה
בחצר המשחקים
37. הלבישו את הילדים באופן בטוח כשהם יוצאים לשחק במגרש המשחקים. הימנעו מבגדים שיוצאים מהם חוטים באזור הראש או הצוואר ומבגדים רפויים מדי. אספו שיער ארוך, ותמיד נעלו להם נעליים.

 

38. בדקו את בטיחות מגרש המשחקים: האם יש בו משטח רך, שבבי עץ או משטחי מתכת שמתחממים, קצוות משוננים או חתיכות שבורות. בדקו האם הקרקע מכוסה חול, דשא או גומי. אם המתקן מוצב על אדמה קשה, סלעית, בדשא יש קרחות או שמשטח הגומי קרוע – הוא לא בטיחותי. בדקו אם יש במתקן חלקים בולטים או חדים שעלולים לפצוע, כגון ברגים בולטים, מסמרים וראשי מסמרים.

 

חזור למעלה
מניעה ובדיקות
39. קבעו לילד תור לבדיקה גופנית כל שנה.

 

40. קחו את ילדכם לבדיקת שמיעה כל שנה בגיל 3-12, ואז בגיל 15 ו-18.

 

41. הביאו אותו לבדיקת ראייה כל שנה בגיל 3-12, ואז בגיל 15 ו-18.

 

42. הציבו ציפיות הגיוניות להתפתחות הילד. קראו את טבלת שלבי ההתפתחות התקינים והתייעצו עם רופא הילדים.

 

43. קחו את ילדכם לחדר מיון או למוקד חירום אחר אם יש לו פגיעה שמסכנת חיים או גפיים. אובדן הכרה, הרעלה או דימום שלא נפסק אחרי 10 דקות של לחץ ישיר הם סיבות טובות נוספות. כאבי אוזניים, נקע או פריחה בדרך כלל לא. במידת האפשר, שוחחו קודם עם אחות במוקד החירום, כדי לדעת אם אתם צריכים להגיע בעצמכם או אולי לקרוא למד"א.

 

44. התחילו לבקר עם הילד אצל רופא השיניים לפני שמתעוררות בעיות, בגיל שנה עד 3; ואז לכו איתו פעמיים בשנה לבדיקה וניקוי.

 

45. בעזרת מברשת שיניים רכה עזרו לילד לצחצח שיניים במשך שתי דקות, פעמיים ביום, ובכלל זה לפני השינה.

 

חזור למעלה
תזונה וספורט
46. הגבילו או שנו את הנשנושים והחטיפים שהילד אוכל. ודאו שיש בבית רק אפשרויות בריאות ולא ג'אנק פוד. אל תאכלו תוך צפייה בטלוויזיה, בנסיעה במכונית או כשאתם משועממים, ואל תתנו לילד אוכל כפרס.

 

47. הפכו את הפעילות הגופנית לחלק מאורח החיים שלכם. אפשרו לילדכם ללמוד ענף ספורט חדש או לקחת את הכלב לטיול של 30 דקות מדי יום.

 

48. בחרו את הספורט המתאים לילדכם; תחומי העניין שלכם לא בהכרח זהים לשלו. מומלץ שהילד ינסה כמה סוגי ספורט בשנותיו המוקדמות. כל תחום דורש מיומנויות וכישורים מיוחדים. ההשתתפות בסוגי ספורט שונים תעזור לילד להחליט מאילו הוא נהנה ואילו הוא מבצע היטב.

 

49. ודאו שילדכם עושה חימום לפני שהוא מתחיל לעסוק בספורט, ושהוא לובש את ציוד המגן הנחוץ לסוג הספורט.

 

50. היו מוכנים לטפל בפציעות מיד עם התרחשותן.

 

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
העיקר שיהיו בריאים
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים