שתף קטע נבחר

למה גברים מתים מוקדם יותר מנשים?

גברים, מסכימים ביניהם המומחים, לא דואגים מספיק לבריאותם • הם לא מקשיבים לגוף שלהם, הולכים לרופא רק כשאין ברירה ומקיימים אורח חיים לא מאוזן • גם הרפואה התמקדה במשך שנים רבות בבריאות נשים וילדים והשאירה את הגבר מאחור • כתוצאה מכך יותר מדי גברים מתים מוקדם מדי • לאחרונה מסתמן שינוי: גופים רבים בעולם התחילו לפעול למען קידום בריאות הגבר. בישראל, משום מה, עוד לא שמעו על זה

לפני שנים אחדות נפתח בקול תרועה רמה בפרברי סיאטל מרכז רפואי בשם 'המוסך'. בניסיון להגיע לגברים דרך אהבתם הידועה למכוניות, המרפאה שיווקה את בריאות הגבר בדומה לתחזוקת מכונית. הכיוון היה נכון. סקר אמריקאי חדש מצא שגברים מטפלים טוב יותר במכונית שלהם מאשר בבריאותם. כמעט 84% מהגברים הכניסו את רכבם לטיפול בשנה האחרונה, אבל רק 66% מהם עברו באותה תקופה בדיקה אצל רופא.

 

אותה מרפאה הציעה במחיר שווה לכל נפש 'כוונונים' (בדיקות וטיפול מונע), 'החלפת מצתים' (מרשמים לוויאגרה), 'תיקוני מרכב' (טיפולים בעיסוי, בדיקות כושר), 'בדיקת עשן' (תוכניות גמילה מעישון) ו'מערכות הזרקה' (טיפול בבלוטת הערמונית).

 

'המוסך' קיבל חשיפה תקשורתית גדולה בזכות השיווק המתוחכם, אבל הגברים הדירו ממנו את רגליהם והוא נסגר. במהלך ששת החודשים שבהם פעלה המרפאה היא טיפלה בשבעה פציינטים בלבד. "אני סבור שהבעיה העיקרית היתה שזו קבוצה שקשה להגיע אליה", סיכם ד"ר סם הרוול, ממייסדי הקליניקה. "ברוב המקרים שבהם גבר נכנס למרפאה זה מפני שהאישה בחייו נתנה לו בעיטה בישבן כדי שיגיע לשם".

 

ד"ר גיורא וורבר, סגן ראש אגף רפואה בחטיבת הקהילה בשירותי בריאות כללית, לא מופתע. "גברים שומעים רעש קטן במנוע ומיד מביאים את המכונית למוסך", הוא אומר, "אבל הם לא מקשיבים כשהגוף שלהם אומר להם שהגיע הזמן לראות רופא, למרות שבדיקות שגרתיות וגילוי מוקדם יכולים לשפר במידה משמעותית את מצבם הבריאותי".

 

תערובת של פחד ומאצ'ואיזם

 

גברים נמנעים באופן כללי מללכת לרופאים – אם לצורך בדיקות ואם לצרכי טיפול בבעיות רפואיות. בסקר בריאות לאומי שנערך בישראל הצהירו 31.5% מהגברים שהם ביקרו אצל רופא כלשהו, לעומת 41% מהנשים. בכל הגילים הגברים העריכו את בריאותם הכללית כטובה יותר מאשר הנשים.

 

בקרן הלאומית לבריאות הגבר בארה"ב, ארגון שמעודד גברים לטפל טוב יותר בעצמם, מעריכים שכמעט 7 מיליון מתוך 87 מיליון הגברים האמריקאים לא הגיעו לרופא לבדיקות יותר מ-10 שנים. מחקרים מצאו שאפילו במצבים מסכני חיים, כמו התקפי לב, גברים מהססים לקחת את התסמינים ברצינות. סקר שערכו רשת CNN והמגזין 'בריאות הגבר' מצא ששליש מהגברים לא יפנו לרופא גם כשיחוו כאבים בחזה או קוצר נשימה, שני הסימנים המרכזיים להתקף לב.

 

את הנתון האחרון מכירה ריקי בת ה-35 מקרוב. לפני כ-16 שנה סבל אביה, אז מנכ"ל בחברה מובילה במשק, מכאבים בחזה במשך לילה שלם וסירב להפצרות לגשת לחדר מיון. רק אחרי שהתמוטט לפנות בוקר הוא ניאות לנסוע לבית החולים, שם איבחנו הרופאים שהוא נמצא בהתקף לב קרוב לשש שעות, ושנגרם נזק בלתי הפיך ל-70% משריר הלב. "הוא אושפז למשך 10 ימים בטיפול נמרץ", מספרת ריקי. "אחרי שהשתחרר מבית החולים הוא נאלץ להפסיק לעבוד. היום הלב שלו מתפקד רק ב-30%. אם הוא היה מגיע בתחילת הלילה, כשהתחילו הכאבים, הכל היה נראה אחרת".

 

"אני שונא ללכת לרופא", אומר אלי, איש עסקים בן 42. "לפני שנתיים, כשסבלתי מלחץ בחזה, אשתי לקחה אותי באוזן לרופא. עכשיו אני הולך כל כמה שנים לבדיקות, אבל אני מתעב את זה. אם אתה לא הולך, לא תצטרך לשמוע חדשות רעות".

 

פרופ' אלכסנדר בטלר, מנהל המערך הקרדיולוגי במרכז הרפואי רבין ויו"ר המועצה הלאומית למניעה ולטיפול במחלות לב וכלי דם, תיאר בעבר לכתבה ב'ידיעות אחרונות' את ההתנהלות של הגברים שמגיעים למרפאתו: "הם מפחדים. אני מצנתר גבר ורואה שהוא יושב מפוחד מפני התוצאה". פרופ' בטלר מסביר למטופליו שהקרדיולוגיה המודרנית מציעה כל כך הרבה פתרונות, שגם אם מוצאים משהו, רוב הסיכויים שהבעיה ניתנת לטיפול, והמטופל יזכה לאיכות החיים שהיתה לו ואולי אף לטובה יותר.

 

הימנעות מביקורים אצל הרופא עלולה לגרור חדשות גרועות הרבה יותר. "חשוב לבסס מערכת יחסים עם רופא מטפל גם אם אתה לא חולה", אומר ד"ר וורבר. "גברים נוטים ללכת לרופא רק כשמשהו מאוד לא בסדר. אבל עד אז ייתכן שהם כבר יזדקקו לטיפול חירום". וכשאתה מובהל למיון על אלונקה, זה לא בדיוק המקום להתחיל דיאלוג פתוח.

 

נראה שההתייחסות של גברים לבריאותם כוללת תערובת של פחד, מבוכה ומאצ'ואיזם. והיא לא בריאה. הבעיה מתחילה בשנות ה-20 לחייהם. ברגע שהם עומדים ברשות עצמם, ואין אמא בסביבה שתלחץ עליהם, הגברים הצעירים חושבים ששום דבר לא יכול לקרות להם. אצל הנשים, לעומת זאת, נושאי פריון כמו גלולות למניעת הריון, הריון ולידה ובריאות השד בדרך כלל מבטיחים שאישה תגיע לרופא לפחות פעם או פעמיים בשנה. התוצאה מכך היא שנשים בדרך כלל פתוחות יותר לראות מומחים נוספים כדי לטפל בבעיות הבריאותיות המגוונות.

 

"גבר ישראלי עובר בדיקות מקיפות במהלך הגיוס לצבא, ובמהלך השירות הוא נמצא תחת פיקוח רפואי מסוים. אבל מרגע השחרור יש סיכוי גדול שהוא לא יגיע לרופא עד גיל 40. הם לא מרגישים צורך לראות רופא", אומר ד"ר וורבר. "לכן כשגבר נכנס אלי באקראי למרפאה, כדי לבקש אישור למכון כושר למשל, אני מיד מתנפל עליו ועושה לו את כל הבדיקות, כי אני לא יודע מתי הוא יגיע שוב".

 

גם המסרים החברתיים גובים מחיר. כשילד קטן נופל ומקבל שריטה, אומרים לו להפסיק לבכות ו'להתנהג כמו גבר'. כשהילד הזה בן 50, הוא יפטור את הכאבים בחזה כ"משהו לא טוב שאכלתי". בנוסף לכך שגברים לומדים לא לקטר ולהתכחש לכאב, בגיל מסוים כשהגוף מתחיל לזייף – זה עניין מביך עבורם.

 

אחד מכל שישה גברים בישראל סובל מבעיה בתפקוד המיני. "לצערי, רובם הגדול עדיין מעדיפים להדחיק את הבעיה", אומר האורולוג ד"ר נחום זילבר, מנהל רפואי במרפאות און. לדבריו, ההכחשה וההדחקה מביאות לרוב למתחים בין בני הזוג ולעיתים אף לפרידה. אצל אחרים נוטה הבעיה לפגוע בביטחון העצמי ובתפקוד היומיומי. "לגברים קשה להיפתח ולדבר על קשיים ועל בעיות, וכשמדובר בנושאים אינטימיים הדבר קשה להם שבעתיים".

 

עניין של מדיניות ומודעות

 

זה אולי נשמע מדהים, אבל עד לפני 30 שנה עסקו רק מחקרים מעטים מאוד בבריאות נשים. עד אז הניחו שמלבד נושאים שקשורים בפריון, בעיות הבריאות של נשים זהות לאלה של הגברים. כתוצאה מלובי נמרץ של נשים מכל רחבי העולם התחיל תחום המחקר בנושא בריאות האישה לשגשג. מחקרים גדולים וחשובים הניבו וממשיכים להניב נתונים הולכים ומצטברים על ההבדלים בין גברים ונשים.

 

לפי נתון אחד, על כל דולר שמוציאים על בריאות גברים מוציאה המערכת 8 דולרים על בריאות נשים. ואכן, מצבן הבריאותי של נשים טוב מאי פעם; 'סקר בריאות לאומי' בישראל מגלה שרוב הנשים לא מעשנות, ניגשות לבדיקות ממוגרפיה ולא סובלות מהשמנת יתר. נשים גם אוכלות מאוזן יותר, שותות פחות אלכוהול, משתמשות יותר בקרם הגנה מהשמש ומנהלות סגנון חיים בריא יותר.

 

אצל הגברים התמונה שונה. יותר מדי גברים מתים מוקדם מדי וללא צורך. שיעורי תמותה של גברים גבוהים יותר בכל 15 גורמי התמותה המובילים. הם נוטים פי 2 מהנשים למות בתאונות או מאלימות, חולים פי 3 באיידס ומתאבדים פי 4.

 

עם השנים חלה עלייה משמעותית בתחלואת גברים בסרטן הערמונית. בשנת 1980 התגלו בישראל 430 מקרים חדשים של סרטן הערמונית; בשנת 2002 – 1,814 מקרים. יש גם עלייה בהפרעות פסיכולוגיות בגברים, כמו אלכוהוליזם, התמכרויות ומשבר אמצע החיים. לגברים גם תוחלת חיים קצרה יותר מנשים. למרות שתוחלת החיים בישראל לגברים היא מהגבוהות בעולם, נשים עדיין חיות בממוצע ארבע שנים יותר.

 

מדוע מצבם הבריאותי של הגברים בכי רע? במאמר מערכת מסביר כתב העת 'בריטיש מדיקל ג'ורנל': "הרעיון שלגברים יש צרכים בריאותיים, חוויות וחששות ייחודיים הוא חדש יחסית – ללא ספק הרבה יותר חדש מהרעיון של בריאות האישה. גם ההיבטים הפסיכולוגיים של בריאות הגבר עדיין לא מקובלים, או אפילו מובנים, בקרב קובעי המדיניות והעוסקים ברפואה. אפילו בארצות שבהן מוקדשת תשומת לב רבה יותר לבעיות בריאות הגבר, היוזמות נשארות באופן כללי במינונים נמוכים".

 

בעולם המערבי מדברים היום על בריאות הגבר במושגים של 'משבר', ולובי אינטנסיבי מתנהל כדי לזכות את בריאות הגבר בתשומת הלב הראויה. בשנת 2001 כונס בווינה לראשונה הקונגרס העולמי לבריאות הגבר, שבמסגרתו הוקם 'הפורום האירופי לבריאות הגבר', במטרה לשכנע מוסדות לאומיים, אזוריים ומקומיים באירופה לכלול נושאים ספציפיים לבריאות הגבר במדיניות הבריאות ובתוכניות הפעולה שלהם.

 

בריאות הגבר הופכת בשנים האחרונות לנושא חשוב במספר הולך וגדל של ארצות, שהבולטות בהן בריטניה, אוסטריה, שווייץ, אוסטרליה וארה"ב. 'הקרן השווייצרית לקידום הבריאות', למשל, תומכת ביוזמה שנועדה לקדם ולממן פרויקטים נסיוניים בתחום בריאות הגבר.

 

בארה"ב ייסד הקונגרס בשנת 94' את 'השבוע הלאומי לבריאות הגבר' (השבוע שבו חל 'יום האב' בחודש יוני), שמספק הזדמנות לבתי חולים, מרפאות, בסיסי צבא, כנסיות וארגונים התנדבותיים לארגן אירועים בנושא. בקונגרס מונחת הצעת חוק להקמת 'המשרד לבריאות הגבר', שמקביל ל'משרד לבריאות האישה' שכבר פועל במחלקת הבריאות האמריקאית.

 

בבדרפורד, בריטניה, יצא לדרך פרויקט של חמש שנים שמטרתו לפתח דרכים יצירתיות ושיטות חדשות לעודד גברים לטפל טוב יותר בבריאותם. בין השאר מתכוונים שם לדבר עם גברים במקומות לא קונבנציונליים, כמו פאבים, מרכזים מסחריים ומקומות עבודה.

 

הגבר הישראלי נשאר מאחור

 

בעוד ברחבי העולם פועלים במרץ למען קידום בריאות הגבר – ישראל נותרת הרחק מאחור. כך, למשל, בדף הבית של אתר משרד הבריאות אפשר לקרוא על מגוון נושאים שנוגעים לבריאות האוכלוסייה: הריון ולידה, תינוקות ופעוטות, ילדים ומתבגרים, נשים וגריאטריה. מי חסר? הגברים. חיפוש עיקש יותר מניב את הכותרת 'גברים', אך השמחה מוקדמת: תחת הכותרת המבטיחה מופיע דף מידע מוזר ולא רלוונטי – 'הכל על תרומות דם'.

 

במכון גרטנר, שמשמש כמסגרת מחקרית לאומית לחקר אפידמיולוגיה ומדיניות הבריאות, מתנהלת בגאווה היחידה לחקר בריאות האישה והילד. בין 16 המועצות הלאומיות שפועלות במסגרת משרד הבריאות ומייעצות בגיבוש מדיניות הבריאות הלאומית פועלת החל ממאי 2002 'המועצה הלאומית לבריאות האישה' לצד 'המועצה לרפואת נשים, נאוטולוגיה וגנטיקה'. מקבילות גבריות – אין.

 

אפילו במחלקה לחינוך ולקידום הבריאות במשרד הבריאות לא נמצא מידע שמוקדש לבריאות הגבר. כך שהגברים שכבר רוצים מוזמנים ללקט את המידע המועט על בריאותם בין השורות. וגם הן לא רבות.

 

במסגרת עבודה אקדמית בדק יפתח שילוני, חבר התנועה לגבריות חדשה, את נגישות המידע בנוגע לסוגיות מרכזיות שקשורות לבריאות הגבר ברשת האינטרנט בעברית. חיפוש תחת מילות המפתח 'רפואת גברים' או 'בריאות גברים', כותב שילוני, מצא שאין אתרים עצמאיים שעוסקים באופן רציני בנושאים שקשורים לבעיות גברים וגבריות, פיזיות ומנטליות כאחד – בניגוד לשלל הרב ברשת באנגלית.

 

במסקנותיו כותב שילוני שאין היום בישראל ריכוז רציני ונגיש של מידע, שאליו יכול לגשת הגבר הישראלי ולמצוא בקלות יחסית תשובות על בעיות שקשורות בבריאות גברים. כמו כן, טרם נטבעו המושגים 'רפואת גברים' או 'בריאות הגבר', למרות שייתכן שטביעת המושגים תעלה באופן אוטומטי את המודעות של גברים לסוגיות שנוגעות לגופם.

 

במצב הזה בריאות הגבר נתונה לתובנה האישית של כל גבר והרופא שלו. אך השילוב של היעדר מדיניות מצד אחד ומודעות ירודה של הגברים מצד שני הוא מתכון קטלני. מחקר אחד הראה, למשל, שרק אחד מכל שמונה גברים יודע מה תפקידה של בלוטת הערמונית, ואחד מחמישה חושב שהיא ממוקמת באשכים. התוצאה היא שפחות מ-5% מהגברים עוברים מיוזמתם בדיקה לגילוי מוקדם של סרטן הערמונית – השכיח ביותר בקרב גברים (1,500 מקרים בשנה) – בעוד נשים עוברות כדבר שבשגרה בדיקות לאיתור מוקדם של סרטן צוואר הרחם (160 מקרים בשנה).

 

האחריות מוטלת עליכם

 

מחלת האוסטאופורוזיס פוגעת בנשים וגם בגברים. כתוצאה מקמפיינים מוצלחים לנשים, יותר ויותר נשים מגיעות למכונים רפואיים לבדיקת צפיפות העצם – בעוד שיעור הגברים בין הנבדקים אפסי. בדומה לכך, גיל המעבר הוא נושא שנמצא באג'נדה של כל אישה. אך למרות שגם לגברים יש גיל מעבר, והירידה ברמות הטסטוסטרון גוררת גלי חום, ירידה בחשק המיני, הפרעות נפשיות ועוד, רובם לא מודעים לכך.

 

בארה"ב, למשל, החליטו לתקוף את הבעיה בקיץ שעבר, כשבמסגרת 'שבוע בריאות הגבר' הושק מסע הסברה נרחב במטרה להעלות את רמת המודעות של גברים לסימנים של מחסור בטסטוסטרון. במשרד הבריאות הישראלי, לעומת זאת, לא סבורים שלמין הגברי יש בעיות ייחודיות שראויות לתשומת לב מיוחדת. "רוב הקמפיינים של משרד הבריאות מיועדים לאוכלוסייה הרחבה. כשמדובר בבעיה מיוחדת שמאפיינת מגזרים מיוחדים, משרד הבריאות נוהג לעשות קמפיין מיוחד לאוכלוסייה הזו. ממילא קמפיינים שמדברים על מניעת עישון, על מלחמה בהשמנה או על הגברת פעילות גופנית משפיעים גם על בריאות הגבר", מסבירים שם.

 

בינתיים, עד שמישהו יתעורר שם למעלה, האחריות לבריאותם מוטלת כמעט באופן בלעדי על כתפיהם של הגברים. כבר עם השחרור מהצבא חשוב לבסס מערכת יחסים עם הרופא המטפל, גם אם הכל בסדר. בכל תקופה חשוב שגברים יכירו את הבעיות שאופייניות לשלבי החיים השונים, כמו גם את הסימנים למתח ולדיכאון, כמו דפיקות לב מואצות, אובדן תיאבון, בעיות שינה וכדומה, למרות שבריאות הנפש היא אחד הנושאים שרוב הגברים אוהבים להימנע מהם.

 

ד"ר וורבר: "הגוף שלכם הוא הכלי שמשמש אתכם, וכדאי להשקיע בו. אם תשקיעו במניעה כמו במכונית ותגשו לרופא לטיפול 10,000, ולא רק כשמשהו מתקלקל, ה'רכב' הזה ייקח אתכם הרבה יותר רחוק".

 

ויש גם נקודת אור. היום, כשהוא יוצא לריצה היומית שלו, ד"ר וורבר רואה מסביבו בעיקר נשים רצות בפארק. אבל השינוי, לדעתו, עשוי להגיע מהדור הצעיר. להערכתו, העניין המוגבר שמגלה הדור הצעיר במראה החיצוני ייתרגם בעתיד הלא רחוק גם למודעות גבוהה יותר של גברים לבריאותם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
גברים. יטפלו במכונית טוב יותר מאשר בעצמם
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים