שתף קטע נבחר

קבלה אאוט, ימימה אין

שננו והפנימו: "שיטת ימימה" היא הטרנד הרוחני והסופר סודי החדש של הסלבז. אברי גלעד, שלמה ארצי, אתי אנקרי ומפורסמים אחרים הולכים לפגישות, מתקרבים לדת, מאמצים גישה רוחנית לחיים ומדווחים על שלווה ואושר פנימי. מה בדיוק הם לומדים? נועה רום מנסה לנפץ את המסתורין

בין הסיינטולוגיה, הקבלה, הרפואה ההוליסטית, האסטרולוגיה, התיקשור ושאר הגישות האלטרנטיביות שתופסות תאוצה בשנים האחרונות נראה שיותר ויותר אנשים פשוט אינם שבעי רצון מהחיים שלהם. הכי פחות מרוצים הם כצפוי (כי אנחנו בכל זאת "פנאי פלוס") המפורסמים.

 

אחד הטרנדים ששוטפים לאחרונה את הברנז'ה, ומתיימר לתת מענה לבעיות שמציבים החיים, הוא לימודי "שיטת ימימה", או בשמה הרשמי, "חשיבה הכרתית". אברי גלעד (שהגיע דרך דורי בן זאב), נתן רביץ, שלמה ובן ארצי, לינוי בר גפן, גלית גיאת, סיגל שחמון ואתי אנקרי הם רק חלק קטן מהמפורסמים שניסו, וככל הידוע יצאו מאושרים עד השמיים.

 

אלא שסביב שיטת הלימוד הלכאורה חיובית הזאת קיים ערפל כבד. הנהלת מכון מעיין שמלמדת את השיטה וכמה מדריכים שאליהם פניתי סירבו להתראיין לכתבה בטענה שימימה אביטל, שעל שמה קרויה השיטה, לא אהבה פרסום ויחסי ציבור. התלמידים שאליהם פניתי, מפורסמים יותר, מפורסמים פחות, לא ששו לשתף פעולה בטענה שאי אפשר להסביר את הלימודים האלה באמצעות העיתון.

 

אז מהי השיטה שתופסת את הברנז'ה בביצים, ולמה היא כל כך מסתורית? הרי אם כולם יוצאים מאושרים משם, למה הם מסרבים בתוקף לשתף את כולנו בפלא? והאם, כמו שעושה רושם לא אחת, רבים מהמפורסמים האפיקורסים שניסו את השיטה עושים כעת את דרכם לחזרה בתשובה?

 

שיטת ימימה היא "לימוד מעשי שמקנה כלים להכרת הפנימיות", כך לפי ההגדרה הרשמית. חסידי השיטה מסבירים שמטרתה היא להכיר את עצמנו, להבין את ההתנהגות שלנו וכך לדעת להתמודד מול תרחישים חיצוניים שאנחנו נתקלים בהם. הלימוד עצמו נעשה כיום בעיקר בעזרת מדריכים שלמדו אצל ימימה עצמה. בשיעורים אגב, יש הפרדה בין גברים ונשים. הסיבה, אומרים המאמינים, היא ההבדלים בין המינים שמחייבים שיטת לימוד שונה, ולאו דווקא הזיקה של השיטה להלכה.

 

סביב ימימה אביטל, שמתה לפני שש שנים, קיים מסתורין רב. בשלב מסוים בחייה גם תלמידיה לא הורשו לראות אותה. אבל לא כל מה שעשתה בחיים היה סודי. לימימה היה תואר שני בפסיכולוגיה, והיא היתה אם חד הורית לבן לאחר שהתאלמנה בגיל צעיר. אלא שכאן המסתורין מתחיל. ימימה החלה להתפרסם כמי שמסוגלת לרפא אנשים ולפתור את בעיותיהם בעזרת התובנות שלה, בעזרת תפילה ובעזרת יכולות נבואיות. בסוף שנות ה-80 היא הקימה את מכון מעיין בהרצליה והחלה להעביר הלאה לתלמידיה את שיטת "החשיבה ההכרתית". השיעורים שמכונים ה"חלקים" אינם קלים להבנה, וזה אולי סוד קסמם. ניקול כהן, מרפאה הוליסטית ומדריכה בשיטת ימימה מאזור השרון, למדה שנתיים אצל ימימה. לפי התיאור שהיא מספקת השיעורים של ימימה היו לא פחות מסתוריים מהשיטה עצמה. "ימימה ישבה בשיעור על גרם המדרגות ולא ראינו אותה. היא התחילה לדבר בשפה מאוד לא קלה. כולנו ניסינו לכתוב את דבריה, ותמיד נשארו חורים ממשפטים שלא הבנו. לפעמים היא הפסיקה את השיעור באמצע, או שהיא פתאום התחילה לשיר. היה לה קול מדהים".

 

למה ללכת ללמוד אצל מישהי מסתורית כזאת, שאת אפילו לא יכולה לראות אותה?

 

"היא עזרה לי בצורה בלתי רגילה עם המשפחה שלי, עם הילדים, עם הבעל ובעיקר עם הוריי. יש לה תבנית כזאת שנקראת 'מקשיבה - ממתינה - עונה'. למרות שלא הבנתי מילה בהתחלה, חלו שינויים בחיים שלי. הבן הקטן שלי שנולד לתוך זה ממש 'מדבר ימימה'".

 

גם אצל אברי גלעד שלומד את השיטה זה כמה שנים חלו לדבריו שינויים חיוביים בחיים. "הלימודים עשו לי רק טוב. אני שמח ושלם עם עצמי ומקבל את עצמי. כל דבר טוב שקרה לי בחיים קרה לי בזכות זה. זאת לא כת סגורה, זה דבר שכדי להבין צריך ללמוד שלושה חודשים, וגם אז קשה להסביר".

 

נתן רביץ, שלומד כבר שנה, תמיד חיפש גירויים רוחניים. "למדתי בכל מיני מקומות ותמיד היתה לי זיקה פנימית לכל מה שקשור ליהדות. הגעתי דרך חבר שהמליץ לי על הלימודים, ובהתחלה חשבתי שזה נשמע כמו תנועה רוחנית שמנסה לגנוב לי את השכל, אבל סמכתי על החבר והלכתי. 'ימימה' עוזרת לי לחבר את הרוח והחומר, לשמור על אורח החיים שלי ועל המקורות יחד. בשונה מלימודים אחרים, 'ימימה' נותנת כלים נצחיים. יש גם את העניין של שדרוג של החיים בכל התחומים. קשה לי להסביר את זה. החיים משתפרים, אישית, בזוגיות ובקריירה, הכל מקבל צורה ותפנית. אתה לומד שהמקום שלך הוא המקום הנכון, להשתחרר מהמיותר, מההפרעות, מדברים שליליים שלוקחים אותך למטה".

 

במהלך החיפוש אחר מידע על שיטת ימימה נתקלתי בכמויות אינפורמציה עצומות, ובעיקר מבלבלות. הבעיה העיקרית היא להבין מה בדיוק מלמדים שם. "זאת שיטה רוחנית שאי אפשר להגיד עליה דבר, וזה בטח לא לפורמט כמו 'פנאי פלוס'", מסביר גלעד, תוך שהוא עוקץ קלות את העיתון שאתם מחזיקים ברגע זה. "זאת תורה שעוסקת בפנימיות של הנפש. המטרה היא לעזור לאנשים למצוא את עצמם חזרה. הסלבריטאים שבאים מגיעים כדי לעבוד קשה ולשכוח שהם ידוענים. מעבר לכך קשה לי להסביר".

 

ותכף יימצא איזה ידוען מחו"ל שיפרסם את ימימה.

 

"זה לא בשביל אנשים שלומדים חודש חודשיים ואז רצים לעיתונות כדי לעשות יחסי ציבור. אתה משלם מחיר סמלי על הוצאות בסיסיות, ולמי שאין יכולת לשלם, לא מחייבים אותו. זה לא ביזנס כלכלי כמו מרכז הקבלה".

 

הסוציולוג, פרופ' עוז אלמוג מאוניברסיטת חיפה, יכול להבין למה דווקא ידוענים נמשכים לשיעורים האלה. "מצד אחד הם על האולימפוס והאגו מטורף, מצד שני הם מבינים שהמוניטין והפרסום הם קליפה, ומה שחשוב יותר זה האהבה של המשפחה וחיפוש אחר משמעות ותוכן מעבר לשטחי. הלימודים הם כמו כדור אדוויל, הם מרגיעים את הכאב".

 

לדעתך מדובר על טרנד שיתפוגג עם בוא הסתיו, או שזאת שיטת לימוד שתתפוס יותר ויותר אנשים?

 

"אנחנו חיים בחברה של טרנדים ויש היום נוסחאות אינסטנט למציאת האושר. אז מוצאים מורה שמת, זה עובר מפה לאוזן, למרות שיכול להיות שבפועל יש רק עשרה אנשים שמתעניינים בזה. את סוכנת של טרנדים כי את עושה על זה כתבה. אחרי שאנשים יקראו את זה הם יתעניינו בשיטה, עד שתצא השיטה הבאה, שיטת 'הבובה זהבה'".

 

"הלימודים עשויים לתת מענה לחרדות הקיומיות המשותפות לרוב בני האדם", מסביר ד"ר גידי רובינשטיין, פסיכותרפיסט ומרצה בכיר לפסיכולוגיה במכללה האקדמית בנתניה. "אדם המצטרף לקבוצת לימוד כזאת אינו צריך לחשוש עוד מבדידות, מכיוון שהוא הופך להיות חלק מקבוצה. וזה, בלי הסטיגמה שעדיין נלווית לצערי לפנייה לטיפול פסיכולוגי".

 

הינדה לימור סימנטוב (השם אוריגינלי ולא קשור ללימודים), מדריכה מאזור דן שלמדה גם היא אצל ימימה, מנסה להסביר. "את לומדת על עצמך, איך לעשות סדר בחיים שלך, לשחרר חסימות. זה לא שיטתי, כל אחד מבין את זה אחרת, כמו שכל אחד מבין שיר בצורה שונה ולא תמיד יודע למה התכוון המשורר".

 

עדיין מבולבלת החלטתי להצטרף לפגישה עם כהן המדריכה ועם ארבע תלמידותיה, כולן נשים בוגרות, עצמאיות, עם מקצועות חופשיים שכבר עברו דבר או שניים בחייהן. אולי זה קשור לעובדה שהן דווקא לא מהברנז'ה, אבל היה להן חשוב להבהיר שבעצם אין דבר מסתורי בלימודים האלה. "אנשים אוהבים לעשות עניין מכלום. זו כולה תיאוריה, תיקח אותה יופי, לא תיקח, אז לא", טוענת מיכל (שכמו חברותיה לשיעור בכל זאת מבקשת לשמור על עילום שמה, ומסתפקת לצורך הכתבה בשם בדוי).

 

כהן, אשה נעימה וחייכנית, מתמוגגת בכל פעם שהיא שומעת אנשים ש"מדברים ימימה": "אברי גלעד 'מדבר ימימה'. שמעתי אותו בתוכנית הבוקר שלו והוא ממש הוציא תבנית. יש שיר שכתבה אתי אנקרי, וזה ממש ימימה מדברת. זה כיף לשמוע שזה יוצא החוצה".

 

השיעור שבו נכחתי היה בנושא "משקלים וכמויות". להלן הפתיח: "החומר, הלומדת תבין אותו במילותיה, ותשיג אותו. כמה שנאמר באותו זמן שני החלקים, זה הבונה וזה המפר, בעלי משקלים שונים".

 

זה נשמע כמו שיעור פיזיקה בתיכון, וגם אז לא הבנתי כלום.

 

מילי (שם בדוי): "כשניקול מקריאה את השורות האלו, היא גורמת לנו להבין את החומר בזה שהיא שמה את ההדגשים על מילים מסוימות, היא נותנת ניואנסים ומפסיקה היכן שצריך".

 

רחל (שם בדוי): "ימימה נקטה בשיטת המרשמים, בשלבים, ומי שהולך בשלבים אלה מבין אותה לעומק, ואם אתה מגיע למדרגת עשייה מלאה - אתה מגיע לאיזון, לדיוק פנימי".

 

זאת אומרת שאם אמלא את כל השלבים אהיה מאושרת יותר?

 

מילי: "חברה שלי אמרה לי היום שאני נראית נורא רגועה, והיא לא הראשונה שאומרת לי את זה. ותאמיני לי שאין לי שום סיבה להיות רגועה. הבעיות שלי לא נעלמו פתאום, אבל אני מתמודדת איתן בצורה אחרת, אני מקבלת כוחות ופרופורציות. אני ממש בהיי!".

 

מיכל: "במקצועי אני עושה עבודות לגוף מסוים ותמיד הרגשתי שאני מקבלת הצעות מחיר נמוכות מדי, ותמיד השתפנתי כשבאתי לבקש העלאה. השנה בעקבות הלימוד הגעתי למקום מאוזן והלכתי עד הסוף. הבוס עשה קצת בעיות, אבל עמדתי על שלי והצלחתי".

 

זה לא כמו ללכת לרב ולשאול את דעתו בכל פעם שמתעוררת בעיה בחיים שלנו?

 

כהן: "ימימה היא לא גורו. היא בעצמה אמרה שלא נישען על המדריך. גם אם רצית לדבר איתה בטלפון היא לא היתה עונה לך. היא ענתה רק במקרים שהיא ידעה שהאדם במצוקה".

 

אחת השאלות המסקרנות והמסתוריות ביותר הקשורות ל"שיטת ימימה" היא אם הלימודים האלה מובילים לחזרה בתשובה. נשות הקבוצה שפגשתי עונות חד משמעית שלהן אין כוונה לחזור בתשובה, ושהן נשים חושבות ושופטות שלא מקבלות כל דבר כמובן מאליו. המדריכה סימנטוב לעומתן, דווקא כן חזרה בתשובה. "זה לא תורה, וימימה אף פעם לא דיברה על זה, למרות שהיא היתה שומרת מצוות. בגלל שזה לימוד אמיתי ואנחנו רוחניים אז כשאדם מתקרב לעצמו, הוא מתקרב ליהדות. אני בכלל לא קלטתי שאני חוזרת בתשובה, ופתאום היה לי טבעי להדליק נרות בשבת".

 

רביץ אומנם לא חזר בתשובה, אבל הוא גם לא פוסל את זה. "אין לי שום עניין של חזרה בתשובה. אם תהיה חזרה בתשובה אז תהיה, אבל כרגע אני חי בשלמות עם המקום הלא פשוט של חיים חילוניים בחיי היומיום והשתוקקות לחיים רוחניים".

 

"אלה לימודי דת, המציעים גם איזשהו רעיון של חיים לאחר המוות", אומר ד"ר רובינשטיין. "האמונה ברעיונות הדתיים מקנה לאדם תחושת משמעות".

 

"ימימה לא דיברה על לעשות שינויים קיצוניים בחיים, והיא לא ניסתה להחזיר בתשובה", מסכמת כהן. "היה לה חשוב שיותר ויותר אנשים יחיו בצורה מאוזנת עם דיוק פנימי, וכך לעם ישראל יהיה יותר טוב. היא ידעה שהולך להיות פה יותר קשה במשך השנים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חנוך גריזיצקי
אברי גלעד
צילום: חנוך גריזיצקי
צילום: שמואל יערי
נתן רביץ
צילום: שמואל יערי
לאתר ההטבות
מומלצים