שתף קטע נבחר

האפיפיור בבית הכנסת בקלן: חייבים להיזהר מהאנטישמיות

בנדיקטוס ה-16, אשר בצעירותו השתייך לנוער ההיטלראי ולצבא הנאצי, ביקר בבית הכנסת בעיר קלן, גרמניה, והעלה על נס את זכרם של ששת מיליוני קורבנות השואה היהודיים. עם כניסתו לבית הכנסת התקבל בשירת "עושה שלום במרומיו" ובתקיעת שופר ולאחר מכן אמר: "אנו חייבים לפעול כדי שהקהילה היהודית, למרות מה שעברה, תוכל ליצור קשר עם הקהילה הנוצרית"

האפיפיור בנדיקטוס ה-16 הגיע היום (ו') לביקור היסטורי בבית הכנסת בעיר קלן שגרמניה. זוהי הפעם השניה בלבד בהיסטוריה בה מגיע אפיפיור אל בית כנסת, לאחר שיוחנן פאולוס השני עשה זאת ברומא ב-1986. ביקורו של האפיפיור הנוכחי אצל הקהילה היהודית מקבל משמעות מיוחדת, נוכח העובדה שבצעירותו השתייך לנוער ההיטלראי ובהמשך אף לצבא הנאצי, אם כי לדבריו עשה זאת בלית ברירה.

 

האפיפיור נכנס אל המקום כשהקהל הרב במקום שר "עושה שלום במרומיו". הוא עמד יחד עם הנוכחים דקה דומייה לזכר ששת מיליוני קורבנות השואה ולאחר מכן, כאשר התיישב במקומו, נשמעה תקיעת שופר בחלל בית הכנסת.

 

בטרם נשא דברים האזין האפיפיור לדבריו של הרב המקומי, נתנאל טייטלבאום, אשר אמר בין היתר כי "הביקור הזה הוא צעד לקראת שלום בין כל עמי העולם".

 

בפתיחת נאומו, באופו טבעי, הזכיר בנדיקטוס ה-16 את השואה ואת היהודים שסבלו בה: "בשנה זו אני צריכים לזכור את יום 60 השנה לניצחון על הנאצים ואת השואה, בה מיליוני יהודים, ילדים גברים ונשים נהרגו. לכל אלו שחוו את האירועים הנוראיים אני רוצה לומר: אנחנו חייבים לראות את דרך האלוהים ואת דרך החברות.

 

"אלוהים נותן לכולנו דרך, אלוהים מכבד את כל בני האדם - לא משנה מאיזה צבע או גזע. אנחנו חייבים להיזהר משנאת זרים ומהאנטישמיות ההולכת וגוברת", דברי האפיפיור.

 

"הכנסיה מחוייבת לחנך צעירים נגד כל אפליה וכל פעילות של אלימות המבוססת על גזע או צבע", הוסיף, "כדי שבדורות הבאים לא יקרו יותר מעשים נוראיים כמו אלו שקרו במלחמת העולם השניה. אנו חייבים ללמוד לנהוג בסובלנות, שלום וחברות בין כל בני האדם", הוסיף בנדיקטוס.

 

על היחסים בין הדת היהודית לנוצרית אמר: "ברמה הבינלאומית יש הרבה נושאים בין יהודים ונוצרים, אבל חוץ מהיחסים הרשמיים יש גם קשר בין שתי הדתות. אנו חייבים לפעול כדי שהקהילה היהודית, למרות מה שעברה, תוכל ליצור קשר עם הקהילה הנוצרית.

 

"כמובן שיש עוד הרבה מה לעשות כדי להכיר אחד את השני הרבה יותר טוב - משני הצדדים. אני רוצה לקרוא לכולם לפתח דיאלוג בין נוצרים ליהודים".

 

"לכל הצעירים שפגשתי ושנכנסו לליבי - אני רוצה להודות לכם. למבוגרים יש את האחריות לכך שהצעירים - הן נוצרים ויהודים - לא יראו יותר דברים נוראים ושבעזרת אלוהים נוכל ליצור עתיד של שלום, בו לכולנו יהיו את אותן זכויות", סיים האפיפיור.

 

בית הכנסת בקלן נבנה בשנת 1899 אך נחרב על ידי תומכי הנאצים בליל הבדולח ב-1938. הוא נבנה מחדש בשנת 1959 וכיום משמש קהילה בת כ-5,000 חברים.

 

מלבד עברו במלחמת העולם השניה, היה האפיפיור מעורב גם בהווה בתקרית מביכה עם ישראל - הפעם עם משרד החוץ. היה זה לאחר שהוותיקן גינה שורה של מעשי טרור בעולם - בטורקיה, במצרים ובלונדון - אך לא התייחס לפיגוע הקטלני בנתניה בו נרצחו ארבעה אזרחים. משרד החוץ שיגר אז מסר כעוס ונציגי הוותיקן הסבירו שנתניה לא נכללה בגינוי משום שהכנסיה הנוצרית אינה תומכת במדיניות הכיבוש של ישראל.

 

האפיפיור יבקר בגרמניה במשך ארבעה ימים, כאשר במקביל יערכו בקלן וסביבתה אירועי "יום הנוער העולמי". מדובר בפסטיבל נוער בינלאומי המתקיים פעם בשלוש שנים, בכל פעם במדינה אחרת, בהשתתפות רבבות בני נוער מרחבי העולם. את הפסטיבל ייסד בשעתו יוחנן פאולוס השני כדי לעודד צעירים להתקרב לדת.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
בנדיקטוס בבית הכנסת בקלן
צילום: איי פי
מומלצים