שתף קטע נבחר

קרוהן: מחלת מעיים התוקפת צעירים אשכנזים

פעם חשבו שאלה חיידקים או אולי לחץ נפשי, היום יודעים שהמקור הוא ככל הנראה גנטי • מחלת קרוהן פוגעת במעי הדק וגורמת סבל רב לחולים • החדשות הרעות: המחלה חשוכת מרפא • הטובות: יש תרופות שמאפשרות הפוגות מאוד ממושכות • כל מה (ש)לא רציתם לדעת על מחלת קרוהן

בשנות ה-50 תיאר ד"ר קרוהן, גסטרואנטרו-אנטרולוג יהודי מארה"ב, מחלה שמופיעה כשלשול כרוני לא ברור, שמלווה בדלקות של החלק הסופי של המעי הדק (אילאום). בתחילה סברו שהגורם למחלה הוא חיידקים, אלא שהיום ידוע שמדובר במחלה שבבסיסה תהליכים גנטיים ואוטואימוניים.

 

על פי ההערכות, קיימים בישראל כמה אלפי חולים ב'מחלת קרוהן'. על פי הספרות הרפואית, השכיחות בארה"ב עומדת על 10 חולים על כל 100 אלף תושבים. המחלה שכיחה במיוחד ביהודים, בעיקר ביהודים ממוצא אשכנזי.

 

מה גורם למחלה

 

תיאוריות רבות ניסו לתאר את הגורמים למחלה. היום מקובל לחשוב שהמחלה נגרמת בשל גורמים תורשתיים ואוטואימוניים – כלומר, מערכת החיסון תוקפת את מערכת העיכול.

 

סברה נוספת, שלא הוכחה עדיין, היא שלחץ נפשי עשוי לגרום להתפרצות הראשונית של המחלה, לרוב בגילאי 15 עד 25. בארץ רוב החולים מגיעים לאבחון ראשוני בתקופת הצבא.

 

מהם הסימפטומים

 

שלשול כרוני, שנמשך שבועות רבים, הוא לרוב סיבת הפנייה הראשונה לרופא. סימפטומים נוספים הם כאבי בטן קשים, חום נמוך (פחות מ-38 מעלות), ירידה במשקל, חוסר תיאבון ואנמיה. המחלה בנויה מהתקפים ומתקופות הפוגה.

 

אי אפשר לרפא אותה לחלוטין, והטיפול מתבסס על הגעה לשלבי הפוגות ארוכים ככל האפשר.

 

איך מאבחנים

 

האבחון משלב את תלונות החולה, צילום של המעי הדק שבו נראות לולאות המעי המודלקות והמוצרות, הדמיית CT שמדגימה לולאות מעי דלקתיות ומוצרות, והבדיקה האולטימטיבית – קולונוסקופיה, שבה מוחדר סיב אופטי שבקצהו מצלמת וידיאו דרך פי הטבעת, שמועבר לכל אורכו של המעי הגס עד לסוף המעי הדק. בעזרת הקולונוסקופ רואים הרופאים את מצב מערכת העיכול ונוטלים דגימות ביופסיה שנבחנות תחת מיקרוסקופ.

 

האם יש סיבוכים

 

אצל חולים שאצלם המחלה פעילה כל הזמן קיימת פגיעה קשה בתפקוד היומיומי ובאיכות החיים. הם סובלים משלשולים רבים, נראים חולים ומרגישים תשושים ומוגבלים. אלא שהמחלה טומנת בחובה גם סיבוכים קשים שדורשים תיקון בניתוח.

 

הסיבוך השכיח הוא פיסטולה – חיבורים בין איברים שונים בגוף. למשל, חיבור בין לולאות מעי לשלפוחית השתן, או חיבור בין לולאות מעי לעור. החיבורים האלה עלולים להזדהם או ליצור מראה לא אסתטי.

 

המחלה עלולה להסתבך לכדי חסימת מעיים, במיוחד אצל חולה שסובל מהיצרויות של לולאות המעי. אם המחלה פעילה, והחולים האלה אוכלים מאכלים אסורים, כמו מאכלים שכוללים סיבים ותאית, המזונות לא מפונים טוב מהמעי ויוצרים פקעת של סיבים שחוסמים את המעיים. במקרים נדירים יותר עלולה המחלה לגרום לסרטן של המעי הגס.

 

איך מטפלים

 

המטרה הראשונית של הטיפול היא לשמור את החולה בהפוגה. הטיפול הראשוני מבוסס על טיפול בחומרים נוגדי דלקת שקרויים 5ASA. הם שייכים למשפחת תרופות אנטי דלקתיות חלשות יחסית, שמשמשות חולים בדרגה קלה. התרופה מצויה בצורת חוקנים, נרות או כדורים.

 

תרופות אנטיביוטיות ניתנות כשקיים מרכיב זיהומי במחלה. לעיתים משלבים אנטיביוטיקה עם תרופות נוספות.

 

החולים מטופלים גם בתרופות סטרואידיות, שניתנות בכדורים או בחוקנים. אבל לסטרואידים יש תופעות לוואי רבות, כמו הרס העצם ואוסטאופורוזיס, השמנה וסוכרת. לכן משתדלים הרופאים להפחית ככל האפשר את מתן הסטרואידים.

 

התרופה אזתיופרין (אימוראן) יעילה מאוד ומביאה להפוגה ממושכת במחלה. היא ניתנת יחד עם סטרואידים בשעת התקף קשה. כשמופסקים הסטרואידים, נותר החולה בטיפול באימוראן, ששומרת אותו בשקט יחסי. עם זאת, התרופה עלולה לגרום לתופעות לוואי כמו דיכוי יצירת כדוריות דם לבנות, הפרעה בתפקודי הכבד או דלקת בלבלב.

 

הטיפול החדיש ביותר הוא בתרופה רמיקייד שניתנת בעירוי תוך ורידי בלבד, אחת לחודשיים. רמיקייד כוללת נוגדנים לחומר TNF אלפא, שקיים בגוף. החומר הזה משתתף בתהליכים קשים שגורמים לדלקת במחלת קרוהן. בעזרת התרופה נפסקת הדלקת בשלביה הראשונים.

 

רמיקייד היא אחת התרופות היעילות ביותר שקיימות למחלת קרוהן, והיא ניתנת לחולים שסובלים מהמחלה בדרגה חמורה. התרופה מביאה לא רק להפוגה, אלא גם לסגירת פיסטולות. עם זאת, גם לה יש תופעות לוואי: היא עלולה לגרום להתפרצות של שחפת, ודיווחים נוספים סיפרו גם על סיכוי מוגבר ללקות בסרטן הדם.

 

טיפולים כירורגיים: במחלת קרוהן ניתוח הוא בלתי רצוי, כיוון שהוא לא מרפא את המחלה, ומשום שהמחלה נוטה לחזור דווקא באזורי המעי שקרובים לאזור שנותח. חלק מהחולים עוברים הוצאה של מקטעים של מעי ב'שיטת הסלמי', אך המחלה שבה ותוקפת. עם זאת, כשהמחלה בלתי נשלטת לחלוטין ולא מגיבה לכל שורת הטיפולים, או כשיש סיבוך כמו התנקבות, פיסטולות או דלקת בקרום הבטן, נשלח החולה לניתוח.

 

במהלך הניתוח מבוצעת כריתה של מקטעי מעי חולים, לרוב בסוף המעי הדק ובתחילת המעי הגס. לאחרונה מבוצעים בישראל ניתוחים של הרחבת היצרויות, שבהם לא נכרתים חלקים של המעי.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
קרוהן. אשפוזים, ניתוחים וסיכון לסרטן
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים