שתף קטע נבחר

מרבית התרופות טובות לשימוש גם שנים אחרי שתוקפן פג

בעשרים השנים האחרונות מחוייבות חברות התרופות לציין מתי פג תוקף התרופות. אלא שמחקרים שנערכו בשנים האחרונות גילו שמרבית התרופות יעילות גם 15 שנים לאחר תאריך תוקפן, במיוחד אם אוחסנו במקום קריר. האם תאריך התוקף הוא עוד דרך של חברות התרופות לגרום לכם לרכוש תרופות?

אם תביטו בארון התרופות שלכם, וודאי תבחינו כי חלק לא מבוטל מהתרופות שאפסנתם שם כבר אינן בתוקף. כן, חברות התרופות מציינות תאריך תפוגה של התרופות. אורך חיי התרופה במרבית המקרים נקבע לחמש שנים בממוצע. אלא שלמעשה, רובן המוחלט של התרופות יעילות גם 15 שנים ויותר מתאריך התוקף הזה.

 

מדוע נקבע תוקף לתרופות? על פי ההשערה, חלק מהתרופות מאבדות מהמבנים והקישורים הכימיים שבתוכן, מה שמפחית מיעילותן. חלק מהמדענים טוענים כי תרופות מסויימות עשויות אף לפגום בתפקודי הכליה בשל השינוי במבנה הכימי של החומר הפעיל בתרופה, עם הזמן.

 

חברות התרופות בארצות הברית החלו לנקוב בתאריך תוקף לתרופות בשנת 1979 בעקבות חוק בנושא. המדובר בתאריך שעד אליו מחוייבות החברות כי התרופה יעילה כל עוד אוחסנה בתנאים המתאימים. אולם מסתבר שמחקר שנערך בצבא ארצות הברית, לבקשת מינהל המזון והתרופות האמריקני (FDA) מצא שיעילותן של מעל 90 אחוז מהתרופות נותר כפי שהיה, גם 15 שנים לאחר מועד פקיעת תוקפן.

 

מחקרים נוספים אישרו כי תרופות עדיין יעילות שנים אחרי מועד פקיעת התוקף. באלה נכללים תרופות שכיחות כמו ניטרוגליצרין (קורדיל) למניעת אוטם בשריר הלב, אינסולין, אנטיביוטיקות בסירופ ובכדורים ולמעשה מרבית התרופות הקיימות. אחסון תרופות במקום קריר או מקרר, עשוי אף להאריך את חיי המדף שלהם גם הרבה מעבר ל-15 שנים.

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איתי גל
תרופות. יעילות גם שנים אחרי
צילום: איתי גל
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים