שתף קטע נבחר

מדריך: כך תצליחו להשתנות לקראת השנה החדשה

בואו נתחיל את השנה החדשה ברגל ימין: הפעם לא רק נחליט על שינויים בסגנון החיים, אלא גם ננסה ליישם אותם. נכון, זה לא פשוט, אבל אולי הטיפים שלנו יעזרו לכם להעשיר את חיי המין, לשפר את התקשורת עם הילדים, להיות בריאים יותר ולחיות בלי תחושה שהדברים החשובים עוברים ליד

כמה פעמים הבטחתם לעצמכם לפני החגים שמעכשיו אתם הולכים לפתוח דף חדש ולחוללל שינוי רציני בחיים? כמה פעמים נשבעתם בערב ראש השנה שיום אחרי החג תפצחו בדיאטה, תתחילו להתעמל, תפסיקו לעשן, תאמצו הרגלי אכילה נכונה, תקדישו יותר זמן למשפחה, תעבדו על הזוגיות, ובכלל תשקיעו קצת יותר באיכות החיים שלכם?

 

לקראת השנה החדשה ליקטנו עבורכם שלל תובנות, טיפים ועצות שיסייעו לכם לשפר את איכות החיים, הבריאות הכללית, חיי המשפחה וחיי הסקס שלכם. בשורה התחתונה, אין חשוב יותר מזה.

  


  • הגדירו מטרות. החלטתם שאתם רוצים לבצע שינוי בחייכם? לפני הכל, הגדירו לעצמכם את המטרות. רשמו אילו מטרות אתם רוצים להשיג ופרטו אותן. הכתיבה תסייע לכם להתרכז בשלבים הדרושים למימוש ההחלטה ותמקד אתכם במטרה.
  • צעד צעד. אל תציבו לפניכם מטרות גדולות מדי. הרופא אמר שעליכם להשיל 20 ק"ג ממשקלכם? כדי שזה יצליח באמת החליטו תחילה להפחית 5 ק"ג. הצלחתם? תכננו לכבוש את 5 הק"ג הבאים. אם תפרקו את הדרך הארוכה לצעדים קטנים, הסבירות שתכבשו את הפסגה תהיה גבוהה יותר.
  • אל תחכו להשראה. המפתח להשגת מטרות הוא להתחיל לפעול באופן מיידי. פעולות מביאות למוטיבציה, ולא להיפך. לעיתים קרובות אנשים חושבים שכדי להתחיל לעשות משהו טוב עבור עצמם עליהם להמתין עד שתגיע המוטיבציה. הם אומרים "אתחיל בדיאטה או בפעילות גופנית כשארגיש מוכן", אבל זה לא עובד ככה. תנעלו את נעלי הספורט ותתחילו להלך על ההליכון במשך 10 דקות, והאנרגיה שאתם 'ממתינים' לה תגיע מאליה.

 

  • והעיקר לא לפחד בכלל. אנשים רבים אינם מעיזים לממש החלטות בגלל פחדים כאלה או אחרים. פעמים רבות אין לפחד אחיזה במציאות, אבל הוא מונע מאיתנו לעשות אפילו את הצעד הראשון. כדי לשחרר את הפחדים, העלו אותם על הכתב בצורה מפורטת ככל האפשר. כשתראו אותם מול עיניכם, ניתן להניח שהם ייראו פחות מאיימים ומעיקים.
  • אל תישארו עם ההחלטה לבד. שתפו בה את הסובבים אתכם, הסבירו להם מדוע החלטתם מה שהחלטתם, ובקשו מהם לתמוך בכם ברגעים קשים. כך יהיה לכם על מי להוציא קיטור, ואילו הקרובים לכם יוכלו לנג'ס לכם עד שתשיגו את המטרה.
  • לא לוותר על חלומות. זכרו, עם כל מטרה שאתם משיגים אתם גם מגשימים חלום. וולט דיסני אמר פעם: "מי שמסוגל לחלום, מסוגל גם לבצע". וכמה שהוא צדק. החלום הוא המנוע להגשמה. זה לא חייב להיות חלום גדול. אפשר לשאוב הרבה סיפוק והנאה גם ממימוש של חלום קטן.

 

הנה כמה דוגמאות להחלטות 'קטנות' שאולי תרצו לקבל לקראת השנה החדשה. אף אחת מהן לא תחולל לבדה מהפך בחייכם, אבל כל אחת מהן בנפרד וכולן יחד יתרמו לבריאות הגופנית והנפשית ולאיכות החיים שלכם ושל בני משפחתכם.

  


 

  •  בקרו אצל הרופא. אנחנו משלמים מאות שקלים לביטוח בריאות מדי חודש, אבל רובנו מתעצלים לגשת לבדיקה תקופתית אצל רופא המשפחה. מאות אלפי ישראלים לוקים במחלות 'סמויות', כמו סוכרת או יתר לחץ דם, אבל לא מודעים לכך. הרופא שלכם יוכל לשלוח אתכם לבדיקות שגרתיות, שישמרו עליכם ויזהו בעיות בתחילת דרכן.
  • השתמשו בחוט דנטלי. מחקרים הוכיחו שאנשים שמזניחים את בריאות הפה שלהם חיים פחות. גשו לרופא השיניים לביקורת תקופתית, טפלו בשיניכם לפני שמצבן מידרדר והשתמשו בחוט דנטלי אחרי כל ארוחה.
  • הזיזו את הגוף. מאוד נוח כשהמכונית צמודה, המעלית ממתינה והשליח מביא את האוכל עד פתח הבית. אבל פעילות גופנית, גם המתונה ביותר, מפחיתה את הסיכון למחלות לב וכלי דם, משמרת את מבנה השלד ותורמת למצב רוח טוב יותר. לכן השתדלו בכל דרך להפעיל את גופכם.
  • נשארים בכושר. נרשמתם למכון הכושר, התלהבתם חודש-חודשיים וכבר אין לכם כוח? נסו לצרף אליכם חבר או בן משפחה, הירשמו לאחד החוגים במכון, נסו לשבור את שגרת האימונים, או פשוט תתחילו להתיידד עם שאר המתאמנים. אלה יגבירו את המוטיבציה שלכם לצאת מהכורסה אל מכשיר ההליכה.
  • לילה טוב. כשליש מחיינו אנו מבלים בשינה. אבל איך אתם ישנים בלילה? אם אתם מפהקים במהלך היום, עיניכם טרוטות ואתם מרגישים סחוטים, ייתכן שאיכות השינה שלכם ירודה, אם בשל שעות שינה מועטות או בשל שינה מרובה אך לא יעילה. מחקרים רבים הוכיחו ששינה חשובה לתפקוד המוחי, כמו גם לבריאות הגוף ולמניעת הזדקנות מוקדמת. אם אתם עייפים בלי סיבה נראית לעין, היוועצו ברופא שלכם.
  • תגידו שלום לסיגריה. 4,000 רעלים מסתתרים בעשן הסיגריות שאתם מעשנים. 10,000 ישראלים מתים מדי שנה מעישון. לפני כן גורמות הסיגריות למחלות לב, גידולים סרטניים, הזדקנות העור וריח מהגיהנום. רוב המעשנים רוצים להפסיק, אך חוששים מקשיי הגמילה. אבל יש היום דרכים רבות לקבל סיוע בתהליך, החל מקבוצות תמיכה ועד תרופות. תוכלו להיוועץ באגודה למלחמה בסרטן על כל הדרכים לעשות את זה (טל' 1800-599-955 )
  • התנסו בדברים חדשים. השגרה משעממת? נסו לעשות דברים שיאתגרו אתכם. למשל, חזרו ללמוד מקצוע חדש או שפה נוספת, או אמצו תחביב שיגלה לכם את הצד היצירתי שבכם. לימוד והתנסות אף פעם אינם מזיקים, והם עשויים לפתוח בפניכם אופקים נוספים, לעורר את חושיכם ולגרות אתכם להגיע להחלטות חדשות, שיקפיצו אתכם קדימה. 
  • תנו גם לאחרים. מחקר שנערך השנה באוניברסיטת סטנפורד בארה"ב גילה שהתנדבות מאריכה את תוחלת החיים. כשאנחנו פותחים את הלב ונותנים מעצמנו, אנחנו מקבלים הרבה בחזרה. גם אם אתם עסוקים מאוד, תמיד תוכלו לפנות שעה שבועית בלוח הזמנים שלכם לתרומה כלשהי לאחרים. זו תהיה אולי אחת ההחלטות היפות ביותר שלכם לשנה החדשה.
  • תרמו דם. זה לא רק מציל חיים של אחרים, אלא גם את שלכם. מחקר שנערך לאחרונה בשבדיה מצא שתרומת דם מפחיתה את הסיכון ללקות בהתקף לב. בנוסף, תרומת דם מעניקה ביטוח דם לכם ולבני משפחתכם למשך שנה. פרטים על תחנת ההתרמה הקרובה אליכם ועל הליך תרומת הדם תוכלו לקבל בשיחת חינם למד"א (טל' 1800-400*101). 
  • חיים בכפות ידיכם. מאות מקרי מוות בשנה ניתן היה למנוע אילו כל אחד מאיתנו היה עובר קורס עזרה ראשונה. זה פשוט, זה קל, וזה חשוב. מד"א מעביר קורסים – החל מארבע שעות ועד קורס חובשים מלא – בכל הארץ. אם יש לכם תינוק בבית או הורה מבוגר, תרגישו הרבה יותר בטוחים כשתדעו מה לעשות בשעת חירום.
  • קחו לכם פינוק. אתם לא נחים לרגע בבית ובעבודה, אין לכם רגע לנשום? מתי לקחתם לאחרונה פסק זמן ונתתם משהו לעצמכם? גם אם חשבון הבנק זועק, תוכלו למצוא לא מעט אלטרנטיבות זולות כדי לצאת לחופשה, ליום כיף, לבד או עם בן הזוג, או סתם לקנות משהו שבאמת רציתם. צריך רק להחליט שזה מגיע לכם.
  • קשה לכם? יש תרופה. עשרות אלפי ישראלים מטופלים בתרופות פסיכיאטריות, שהביאו לשיפור עצום באיכות חייהם. התרופות החדשות מאפשרות חיי שגרה ותופעות הלוואי שלהן מועטות יחסית. השורה התחתונה: אין סיבה להמשיך לסבול.
  • נסיעה טובה. מאז תחילת השנה נהרגו בכבישים 341 אנשים. בחודש אוגוסט בלבד נפגעו בתאונות דרכים 2,440 בני אדם, מתוכם נהרגו 37 איש ו-176 נפצעו קשה. המספרים השחורים האלה הם אמיתיים, ואתם יכולים לעשות הרבה כדי להקטין אותם. דאגו שכל יושבי הרכב יחגרו חגורות בטיחות. אם אתם עייפים, עצרו בצד, שתו משהו או חטפו תנומה קצרה. אל תתנו לילדים לשבת קדימה. ודאו תמיד שכיסא הבטיחות של התינוק מאחור מותקן היטב. וכמובן – תהיו חכמים ולא צודקים. עקפו אתכם? תבליגו. חייכם חשובים הרבה יותר ממשחקי כוח ואגו.
  • שמרו על אופטימיות. מחקרים הוכיחו שאנשים אופטימיים חיים יותר שנים. השתדלו תמיד לראות את חצי הכוס המלאה. בדרך כלל היא גם כזו.

 


  • האלימות מתחילה בבית. ילדים, אם תודו בכך או לא, מחקים מה שהם רואים בבית. שמשו דוגמה לילדיכם והימנעו מאלימות או צעקות. אם הילד משתולל, השתמשו בקול תקיף, התכופפו עד לגובה עיניו ודברו אליו ישירות ולא מעליו. אתם שפליק יכול רק להזיק.
  • בחזרה לבית הספר. עד כמה אתם באמת מעורבים בחינוך של ילדכם? בקרו בבית הספר, אל תחמיצו אסיפות הורים, היו מעורבים בוועד ההורים. אם הילד יראה שהחינוך שלו חשוב לכם, הוא יהיה חשוב גם לו.
  • שמרו על בית בטוח. אנשים רבים אינם מודעים לכך שביתם-מבצרם הוא גם אחד המקומות המסוכנים ביותר לאדם. מאות ילדים מובהלים מדי שנה לחדרי המיון בגלל פגיעות בבית – מכוויות ועד הרעלות. אבל לא רק ילדים מצויים בטווח האסון: הבית מסוכן גם לקשישים, שלא התאימו את המקום לצרכיהם. תוכלו להיוועץ בארגון 'בטרם' כיצד לארגן את הבית באופן בטוח יותר.
  • שעת סיפור. קראו סיפור לילדכם כל יום, והתחילו כבר בגיל 6 חודשים. קריאה לילד מדגימה לו את חשיבות התקשורת, ובשלב מאוחר יותר גם תדחוף אותו לקרוא בעצמו. סיפורים הם גם במה נפלאה לדיון ולמידה ומספקים להורה אשנב הצצה למחשבותיו של ילדם. 
  • קחו חיסון. מהלידה ועד הגיל השלישי החיסונים הם מתנת הרפואה לאדם. ודאו שילדכם קיבל את כל החיסונים במועד. היוועצו ברופאיכם באשר לחיסונים נוספים שמתאימים לכם ולילדיכם. כך למשל המליצו לאחרונה איגודי רופאי הילדים בישראל לחסן את כל הילדים נגד אבעבועות רוח – חיסון שאינו מצוי בשגרת החיסונים בישראל. חדשו את החיסון נגד טטנוס מדי 10 שנים, והיוועצו ברופאכם באשר לחיסון המשולב נגד צהבת A ו- B , שמונע מחלות כבד קשות וקטלניות.


  • הסעודה הלא אחרונה. מתי לאחרונה סעדתם עם כל בני המשפחה ביחד? מחקרים מראים שארוחות משפחתיות משפרות את איכות התזונה של בני המשפחה, מקילות על שמירת המשקל ומשפרות את התקשורת והיחסים. גם אם אתם וורקוהוליס - טים, נסו לשמור מקום בלו"ז הצפוף לארוחה המשפחתית.
  • אכילה מושכלת. תזונה נבונה חשובה לא רק למי שמנסים לרזות. מי שתזונתו פגומה, פוגם בגופו. תפריט לקוי ייתן את אותותיו בשלב כזה או אחר. אל תדלגו על ארוחת הבוקר, שלבו פירות וירקות (רצוי מחמישה צבעים) בתפריט היומי, אכלו מכל אבות המזון ושלבו סיבים תזונתיים שמסייעים לפעילות מעיים ואף מונעים סרטן.
  • רחוק מהעין, רחוק מהפה. כדברי הדיאטניות המנוסות, אויבים לא מכניסים הביתה. אתם 'חולים' על גלידת שמנת? צ'פרו את עצמכם בחוץ מפעם לפעם, ואל תחזיקו במקרר. השאירו את המאכלים המשמינים והאהובים מחוץ למפתן הבית.
  • חינוך לערכים. חשוב להיות מודעים לערכים התזונתיים של האוכל שאנחנו צורכים. קראו מה רשום על האריזות או התוויות של המזון התעשייתי שאתם קונים והימנעו ממוצרים שמכילים יותר מדי כימיקלים או תוספים מלאכותיים.

 


  • הזוגיות מתפוררת? האהבה התפוגגה, השהות במחיצת בן הזוג היא סיוט, חיי האישות על הפנים? שאלו את עצמכם האם זה באמת מה שמגיע לכם. שנה חדשה היא גם זמן טוב להתחלה חדשה, אבל אתם חוששים משינוי, מגירושים ומהלא נודע – גשו ליועץ זוגיות, שפכו את אשר על לבכם וקבלו הכוונה שתעזור לכם לעבור לעתיד זוגי טוב הרבה יותר.
  • עשו סקס, זה בריא. אנשים שמקיימים יחסי מין לפחות פעם בשבוע נהנים מרמה גבוהה של נוגדנים בדם, שמסייעים לגוף לגבור על מחלות. בחצי שעה של סקס שורפים 150 קלוריות, בדיוק כמו במכון הכושר. קיום יחסי מין באופן קבוע, טוענים מחקרים, מאריך את תוחלת החיים. ואם עדיין לא השתכנעתם: סקס גם מפיג מתחים וגורם למראה צעיר יותר.
  • קבעו דייט עם בן הזוג. אחת לכמה שבועות קחו יום חופש רק עבור שניכם, שלחו את הילדים לסבתא, עשו סקס על רצפת המטבח, קחו חדר במלון, שכשכו ביחד באמבט, הפתיעו זה את זה במחווה רומנטית – כל דבר שאתם לא עושים בדרך כלל. העיקר לא לשקוע בשגרה ולהוסיף גיוון לחיים הזוגיים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עישון. יש דרכים להפסיק
רופא. ישלח לבדיקות תקופתיות
צילום: סי די בנק
צילום: סי די בנק
מפהקים? אל תזניחו
צילום: סי די בנק
צילום: איתי גל
תרומת דם. מונעת התקפי לב
צילום: איתי גל
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים