שתף קטע נבחר

מדריך: שירותי ניווט בעיר ובכפר

כשנכנס סוכות יוצאים בני ישראל לטייל בחיק הטבע (או בקניון). על אף שכולנו היינו בסיירות ויכולות הניווט שלנו יוצאות מן הכלל, מדריך שירותי הניווט יסייע לכם לא ללכת לאיבוד ולמצוא את הדרך בערים וגם בשטח

זה לא סוד ששוק הניווט בישראל התעורר בשנה האחרונה. מכוניות עם מסכי ניווט ניווט (בין אם מסך ייעודי או מחשב כף יד) הן מראה שכיח בכבישי הארץ. מערכות הניווט פשוטות וידידותיות להפעלה וגם הדור הוותיק (והפחות טכנולוגי) מסוגל להפעיל אותן בלחיצה אחת. כל שנדרש הוא להזין יעד ולצאת לביטחה לדרך עם ליווי אישי צמוד.

 

הצרכנים נהנים מהחופש לבחור בין מגוון רחב של פתרונות ניווט (במיוחד כשמדובר בניווט עירוני). פתרונות הניווט המופצים כיום בישראל נחלקים לשלוש קטגוריות עיקריות: 1. ניווט באמצעות מחשבי כף יד, 2. ניווט במכשירי הסלולר, 3. ניווט באמצעות מערכות ניווט ייעודיות.

לאחר שבכתבה הקודמת הסברנו מהו למעשה ניווט מבוסס GPS ואיך משתמשים בו, במדריך זה נסקור את מערכות הניווט העירוני ונתעכב גם על ניווט בחיק הטבע.

 

ניווט באמצעות מחשבי כף יד

 

עד לא מזמן התקנת תוכנת ניווט הייתה נחלתם של מקצועני התחום (במיוחד המשתמשים הכבדים ב-Pocket PC), אך כיום אין דבר קל מזה: רוכשים את תוכנות הניווט במרבית חנויות המחשבים והג'אדגטים, מכניסים את התקן התוכנה לחריץ הזיכרון של מחשב כף היד ומתחילים לנווט ללא כל צורך בהתקנות נוספות.

  

  • תוכנות עבור מחשבי כף יד (Pocket PC)

 

Destinator PN - "החיה"

 

Destinator היא תוכנת הניווט הוותיקה בשוק הישראלי. מערכת ההפעלה שלה יציבה ונוחה להפעלה, בניגוד למערכות החדשות, שנכנסו לשוק לאחרונה (למרות שעדיין קיימים באגים קטנים). הניווט עם מערכת ה-PN מדויק מאוד וטווח השגיאה מהיעד הרצוי הוא מזערי.

 

התרשמנו מאוד מבחירת המסלולים הקצרים והמהירים ומתיקון השגיאות (אם פנינו בפנייה הלא נכונה) המהיר של התוכנה. מבחינה גרפית, התוכנה אינה פורצת דרך ודי דומה לגירסה הקודמת. החידושים האחרונים: כפתורים שמופיעים על מסך המחשב נעלמים לאחר מספר שניות אם לא מפעילים אותם, וניתן לבחור בין מצבי צפייה שונים: דו מימדי, תלת מימדי וכו'.

 

אחת הבעיות המהותיות קשורות לאו דווקא במערכת עצמה אלא במערך השיווקי של התוכנה. כדי להתקין את גירסת ה-PN, חייב הצרכן להחזיק רישיון לגירסה הקודמת (3) של דסטינייטור. עלות התוכנה והרישיון מסתכמים בכ-2,000 שקלים. לאחר הרכישה, יש להיכנס לאתר HSTC ולהוריד את העידכון ללא עלות כספית.

 

חסרון נוסף טמון בכך שהמפה של תוכנת הניווט לא מעודכנת בשל סיכסוך עבודה בין חברת HSTC לבין מפיצת המפות, חברת "מפה". 

 

השורה התחתונה: הדסטינטור PN מעניקה חוויית ניווט מדויקת ונוחה.

 תוכנת הניווט היעילה ביותר.

 

ציון:

 

מחיר: לחצו כאן להשוואת מחירים

באתר "זאפ".

 

NAVN’GO – "היפה"

 

גם NAVN’GO מיועדת לניווט עירוני, והיתרון הבולט שהיא מציעה בא לידי ביטוי בממשק התלת מימדי המרהיב,

 שגורם לניווט בתוכנה להיות מהפנט ממש (יתרון שהופך לחסרון מאחר וחשוב להביט מפעם לפעם גם לכיוון הכביש במהלך הנהיגה). הניווט עם התוכנה נוח ואינטואיטיבי למדי, מאחר ואין צורך ללמוד את המערכת מבעוד מועד. כבר במסך הפתיחה ניתן לבחור את מטרת הניווט והיעד בנוסח "מצא-וסע".

 

חישוב המסלולים בתוכנה טוב למדי, אם כי לעצים ניכרה סטייה קלה (שמקורה, ספק במפה ספק בתוכנה) בחישוב המסלול הרצוי (פעם אחת המכשיר אף הורה לנו לפנות במקום שאין פנייה, ככל הנראה בגלל שינוי הסדרי התנועה בכביש). אך בשורה התחתונה ברוב המוחלט של המקרים לא התגלו בעיות מיוחדות בניווט.

 

התוכנה מדויקת למדי, אך במספר מקרים התגלה הפרש מסוים בין המיקום שבו התוכנה מכריזה על ההגעה ליעד לבין היעד הפיזי עצמו (סטייה של עד 20-30 מטר). יש לציין שהתוכנה נבדקה בטרם עידכון הגירסה, שיצאה במהלך החודש האחרון.

 

השורה התחתונה: מלכת היופי של תוכנות הניווט.

 

ציון:

 

מחיר: בעת פרסום הדברים המחיר המומלץ לצרכן הישראלי הוא כ-1,600 שקלים. לחצו כאן להשוואת מחירים באתר "זאפ".

 

  • תוכנות עבור מחשבי כף יד (פאלם)

 

U-DRIVE - "ניווט של פאלם בחיים"

 

חלוצת הניווט העירוני במכשירי הפאלם בישראל. עד לפני מספר חודשים מכשירי הפאלם בישראל קופחו ולא זכו לייצוג בתחום הניווט העירוני. הכניסה של U-DRIVE לשוק פתרה להרבה משתמשי פאלם דילמה קשה: אם לעבור להחליף את מכשירם האהוב ב-Pocket PC (חילול הקדוש ממש, בעיניהם).

 

שהתוכנה נוחה מאוד להפעלה וידידותית למשתמש. ערכת התוכנה מעוצבת עד לפרט האחרון ומעוררת חשק לקנות. יתרון נוסף מתבטא בחוברת ההדרכה, המסבירה בפירוט איך להפעיל את התוכנה ואיך להשתמש בפונקציות המתקדמות (נוסף על תכונות הבסיס שהפעלתן פשוטה מאוד).

 

ממשק המערכת מעוצב לעילא, ומאפשר לבחור בין מצב צפייה דו-מימדי לתלת-מימדי. מערכת הניווט מדויקת ומספקת מסלולים טובים ואמינים. תוכנה זו סבלה מפחות באגים מאשר המתחרות.

 

השורה התחתונה: שילוב מוצלח בין יופי לאופי.

 

ציון:

 

מחירלחצו כאן להשוואת מחירים באתר "זאפ".

 

ניווט באמצעות טלפונים סלולריים

 

בתחום הסלולר הושקו כבר מספר שירותי ניווט, ושירותים נוספים יושקו בקרוב.

 

חברת מירס

 

מירס היא החלוצה הניווט העירוני למשתמש הסלולר הפרטי. זו החברה הראשונה שהשיקה ניווט סלולרי מבוסס GPS באופן מלא במכשיר המוטורולה I-860 שלה.

 

מערכת הניווט "הנווט הקולי", פרי פיתוח של חברה ישראלית Telmap ומאגרי המפות של חברת "מפה", מאפשרת למשתמש לאתר את מיקומו על גבי המפה בכל רגע נתון ולתכנן את מסלול הנסיעה ברכב (או אפילו באופן רגלי) מנקודה לנקודה באמצעות הוראות קוליות וחזותיות המוצגות על גבי המסך.

 

לקראת החגים מירס השיקה מדריך טיולים מקיף וצבעוני, מבוסס GPS, המאפשר למשתמש לקבל ישירות אל מכשיר המירס מידע ותוכן ויזואלי וקולי הכוללים: מסלולי טיולים ברחבי הארץ, המלצות על אטרקציות ומקומות בילוי ומידע על אתרים ומוקדים לאורך המסלול הנבחר.

 

המשתמש יכול לבחור את הטיול המתאים לו באמצעות מספר משתנים: איזור מסלול מועדף, סוג המסלול (רגלי, רכב, אופניים, שטח וכו'), דרגת קושי ואופי הטיול (טבע, היסטוריה וכו').

 

בעת בחירת מסלול הטיול הרצוי, מופיע על גבי מכשיר המירס תיאור כללי קצר של הטיול והאטרקציות הכלולות במסלול, כגון: מסעדות, צימרים, מקומות בילוי עם ילדים ועוד. בשלב השני התוכנה מציגה הסברים מפורטים לכל אורך המסלול שנבחר ובהתאם למיקום הגיאוגרפי. עלות השירות היא 9.90 שקלים לחודש, ללא תלות במספר הגישות למידע.

 

סלקום

 

סלקום השיקה ביולי את סלקום NAVIGATOR, תוכנת ניווט המותאמת למכשירי הסימביאן של הרשת ( סוני אריקסון P910I ונוקיה 6630).

השירות דומה מאוד לשירות שמספקת מירס (אף מערכת זו פותחה על ידי TELMAP). אך בשונה מהמערכת של מירס, יש צורך לחבר התקן GPS חיצוני למכשיר הסלולרי (בתצורת BT, בדומה למחשבי כף היד).

 

לאחר החיבור, הלקוח בוחר מהתפריט את יעד הניווט המבוקש. יש להזין למערכת עיר, רחוב, מספר. לאחר מספר שניות (בהתאם לאיזור הקליטה ומהירות הרשת) מתקבל קובץ מפה וויזואלי והוראות קוליות המסבירות בפירוט איך מגיעים ליעד.

 

כדי להתחיל לנווט יש צורך להחזיק באחד ממכשירי הסימביאן של סלקום (סוני אריקסון P910I או נוקיה 6630), ויש צורך לקנות את ערכת הניווט. (שעוצבה והותאמה על ידי חברת GPS&MORE, המשווקת של NAVN’GO בישראל).

 

הערכה כוללת מקלט GPS BT, תושבת למכשיר הסלקום לשמשה הקדמית מטען לרכב וסוללה למקלט. עלות התענוג: תשלום חד פעמי של כ-800 שקלים. לרגל ההשקה מציעה סלקום את השירות ל-6 חודשי שימוש ללא תשלום, כולל חבילת תקשורת נתונים של חמישה מגהבייט, החל מהחודש השביעי החבילה בתשלום חודשי קבוע וללא התחייבות של 57.33 שקלים לחודש. נוסף על כך, סלקום מאפשרת רכישת מפות למערב אירופה או לחילופין לארה"ב במחיר של 45 שקלים לחודש.

 

פלאפון

 

פלאפון השיקה לפני כשבוע את שירות הניווט הקולי. השירות אינו מבוסס על מפה וויזואלית או על הזנת כתובות באמצעות הסלולר ומבוסס קול בלבד. יש צורך לחייג למספר השירות (333*) ולפי הוראות הנווט להכניס את הנתונים (עיר, רחוב, מספר של היעד המבוקש), המערכת מזהה את הקול ומכוונת אותנו ליעד הרצוי.

 

הניווט הקולי של פלאפון נחלק לשני סוגי מכשירים. מכשירים התומכים בטכנולוגיית AGPS (מערכת מיקום המבוססת על לווינים ושימוש ברשת הסלולרית יחדיו) ומכשירים שלא תומכים. תשתית האיכון המדויק המבוסס AGPS, שפותחה על ידי פלאפון במהלך השנה האחרונה מאפשרת קבלת שירותי מיקום ברמת דיוק גבוהה, המסתמכת על זיהוי מיקום לוויני מדויק בשילוב זיהוי המיקום באמצעות אנטנות סלולריות.

 

במכשירים ללא AGPS – מתבקש הלקוח לאשר למערכת בכל פעם שביצע הוראה על מנת לקבל את ההכוונה הבאה. כי למערכת אין את האפשרות לדעת באיזה חלק במפה המשתמש נמצא. החיסרון היותר גדול של ניווט ללא AGPS הוא בכך שאם טעינו במסלול אז יש צורך להכניס נתונים מחדש (ובניווט ללא AGPS יש צורך להכניס נקודת מוצא ויעד).

 

חברת פלאפון מאפשרת ללקוחותיה להתנסות במערכת במהלך חול המועד סוכות, בין התאריכים ה-17-25/10, ללא תשלום. לאחר מכן הלקוח יוכל לבחור בין שני מסלולים: ניווט על פי זמן אוויר (עלות השיחה למוקד) או תעריף גלובלי וקבוע של 14.90 שקלים לחודש ללא עלות זמן אוויר.

 

אורנג'

 

פרטנר, המתאפיינת בקו מחשבה שונה משאר המפעילות הסלולריות, החליטה להוסיף תמיכה בניווט באופן הדרגתי עבור כל לקוחותיה במקום להשיק שירות המיועד למספר מוגבל של משתמשים. בשלב ראשון, השיקה החברה את מדריך מפה באינטרנט הסלולרי. מדריך זה לא מבוסס אמנם על זיהוי מיקום (AGPS או GPS), אך מאפשר למשתמשים לקבל מסלולים המוצגים באופן ויזואלי על המסך לאחר הזנת נקודת המוצא והיעד.

 

המדריך הוויזואלי כולל אטרקציות ומסעדות המוצגות על גבי המסך. העלות: חודשיים התנסות ללא תשלום ולאחר מכן עלות חודשית של 14.90 שקלים לחודש ללא הגבלה. יש לציין שמערכת זהה זמינה גם ליוצאים לחו"ל המשתמשים במכשיר האורנג' האישי שלהם. מערכת זו מספקת מידע זמין על אתרים והוראות ניווט על הגעה ממקום למקום.

 

כמו כן, ל-ynet נודע כי חברת פרטנר מפתחת בימים אלה שירות ניווט משלה, שיותאם למכשירי הדור השלישי. עם זאת, החברה לא תזנח את יתר הלקוחות ותציע גם להם פתרונות ניווט מתקדמים.

 

פתרונות נוספים לתחום הניווט העירוני

 

  • Navn'Go Limousine – מערכת ניווט בגודל קופסה קטנה המותקנת על מסכים בכלי רכב. בקופסה משולבים פתרון ה-GPS, התוכנה והמעבד. יש לחבר את הקופסה למסך יש צורך לחבר קופסה זו למסך מובנה (או מסך שהורכב) ברכב. הניווט מתבצע באמצעות שלט קטן הדומה ללוח מקשים של טלפון סלולרי, המאפשר להזין את היעד המבוקש. עלות המערכת: כ-1,000 דולר לא כולל המסך. המערכת משווקת על ידי חברת GPS&MORE.

 

  • ONTIME – מערכת להיחלצות מהפקקים של חברת ONROAD. התוכנה יודעת לחשב מסלול מנקודה לנקודה (באמצעות GPS, כמובן, ומאפשרת לקבל נתונים באמצעות רשת ה-GPRS של המכשיר על עומסי התנועה בכבישים. המערכת מסוגלת לחשב את המסלול המהיר ביותר תוך התחשבות בעומסי התנועה באותה שעה. העלות: כ-600 שקלים לשנה הראשונה כולל תמיכה טלפונית. חידוש מנוי לאחר השנה יעלה כ-150 שקלים. 

 

למתקדמים: ניווט שטח

 

ניווט שטח מורכב יותר מניווט עירוני. בניווט זה אין מסלולים מדויקים על גבי מפה ובלא מעט מהמקרים אנשים נכנסים עם רכבי ה4x4 שלהם ללב חורשות או דרכי עפר לא מסומנות. תפקיד התוכנה בניווט בתנאי שטח קריטי במיוחד, שכן עליה להורות למשתמש היכן להיכנס לעומק השטח ולא פחות חשוב מכך - להראות לו בכל מצב נתון היכן הוא ממוקם על גבי המפה ואיך מנווטים בחזרה.

 

תוכנות השטח שנמכרות בישראל מותאמות כיום לשני סוגי שימוש: מחשב נייד ומחשב כף יד (Pocket PC). בדומה לניווט העירוני, יש צורך בשלושה רכיבים לצורך הניווט: מחשב (כף יד או נייד), GPS ותוכנה.

 

התוכנה הנפוצה לניווט שטח היא תוכנת ה-Naviguide מבית Locationet התוכנה מבוססת מפה בעלת קנה מידה. ה-GPS ממקם את הרכב במדויק על המפה ובעזרת נקודת ציון רצויה ניתן לנווט לכל שטח אפשרי במדינת ישראל (ניתן לנווט בתוך יערות, מדבריות וכו'). הדבר המדהים בתוכנה זו הוא יכולתה לקרוא את תנאי הדרך ולכוון את המשתמש למסלול המועדף לפיה. למשל, אם לפניכם עליה תלולה או מצוק, התוכנה תתריע על כך.

 

התוכנה מציגה באופן גרפי ובעזרת צבעים את מסלול הניווט המועדף בשטח, כולל הנחיות קוליות המורות למשתמש איך לפנות ומתי.

 

השורה התחתונה: פתרון אידיאלי למכורים לטיולים, המחליף את המפה הרגילה (למרות שבמקרים לא מעטים מערכת זו משמשת רק גיבוי לניווט בשיטה המסורתית). התוכנה אמנם עושה הכול, אך את הקפה עדיין תצטרכו לבד.

 

מחיר: לחצו כאן להשוואת מחירים בערוץ הקניות.

 

עומרי לוי הוא מנהל פורום הסלולר והגאדג'טים של ynet. אפשר לשאול אותו שאלות נוספות בפורום

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ONTIME. מערכת ליציאה מהפקקים
U-DRIVE. שילוב בין אופי ליופי
שירות הניווט של פלאפון
מומלצים