שתף קטע נבחר

הייטק בריא: כך מפנקים אותך בתי החולים בישראל

סל תרופות דל? חולה שוכבת במסדרון? למה שלא תסכלו על חצי הכוס המלאה: מסכי פלזמה ענקיים שמיידעים את בני המשפחה בקפיטריה על מצב יקיריהם בחדר הניתוח, נקודות אינטרנט חמות ברחבי בית החולים, קלסרים ממוחשבים, תפריטי ילדים מאוירים, אולמי קולנוע למאושפזים וסוויטות ממש כמו בבית מלון מפואר - בתי החולים של היום, הם לא מה שהיו פעם. הצצה לצד היפה של האשפוז

בתי החולים של היום, הם לגמרי לא כמו אלו של פעם - אמנם סל התרופות שלנו יכל להיות טוב יותר, ועדיין אפשר למצוא חולים במסדרונות, שלא לדבר על מחסור תמידי באחיות ושעות עבודה מטורפות של הרופאים המתמחים, אבל לצד כל אלו, מציעים המרכזים הרפואיים בישראל שפע של פינוקים - קטנים וגדולים - למאושפזים.

 

מבתי חולים ללא קלסרים ודפים, ועד הדמיות תלת מימדיות, מסכי פלזמה, הודעות ממוחשבות למנותחים, קישור מחשבים ממרפאות קופת החולים וישירות למחלקת האישפוז, אינטרנט אלחוטי, ברכות אלקטרוניות ועוד שלל טכנולוגיות שלא היו מביישות גם מרכזים רפואיים רבים בארה"ב ובאירופה המערבית.

 


 

בתי החולים בילינסון והשרון מציידים כבר שנתיים את משפחת המנותח בקוד אישי,

צילום: סי די בנק

המאפשר להם לדעת מה קורה שם, מאחורי דלתות חדר הניתוח הסגורות. רעיון הקמת העמדה נבע מתוך רצון להקל על תחושת המתח של המשפחות הממתינות ליקיריהם המנותחים וזקוקות לכל מידע עדכני על מצבו.

 

במקום להילחץ בחדר המתנה מחוץ למחלקה הכירורגית, יכולה המשפחה להתאוורר במרכז המסחרי או בקפיטריה, ולצפות במסכי פלזמה המודיעים להם האם יקירם עדיין מנותח, האם הסתיים הניתוח והמטופל עבר לחדר התאוששות, או שחזר כבר לאישפוז במחלקה, בריא ושלם.

 

מערכת מידע דומה הותקנה גם בחדרי הניתוח של המרכז הרפואי תל אביב ובית החולים הדסה בירושלים.

 

 

ברוב המחלקות של המרכז הרפואי שיבא כבר שנה שלא משתמשים בקלסרים,

דפים או עטים. כל רופא ואחות מצויידים במחשב נייד, עמו הם מנהלים את הטיפול בחולה. כל תוצאות בדיקות המעבדה, ההדמיות, וההוראות התרופתיות נקלטות ומשודרות בין המחשבים בתקשורת אלחוטית.

 

במהלך ביקור הרופאים, מגיע הצוות עם מחשבים ניידים על גלגלים עד למיטת החולה, מעדכן את כל מהלך הטיפול, מקבל תוצאות ומציג בפני החולה את המידע החדש שהתקבל.

 

המערכת הממוחשבת גם מונעת טעויות או מינוני יתר של תרופות, מתזמנת לאחיות את רשימת המטלות ומתן התרופות, ומאפשרת להזמין שירותים שונים בבית החולים באמצעות המחשב.

 

אל המערכת הזו הצטרפה לאחרונה תוכנת "אופק", המקושרת לכל בתי החולים של שרותי בריאות כללית ומרפאות הקופה. המערכת מאפשרת לרופאים בבית החולים לקבל מידע מדוייק ומפורט על כל האבחנות הבדיקות והטיפולים הרפואיים שנעשו למטופל בקהילה ובבתי החולים של "הכללית" ברחבי הארץ.

 


 

רבים מאיתנו לא מסוגלים להתחיל את היום בלי האינטרנט, שהפך חלק בלתי נפרד מהשיגרה, על אחת כמה וכמה אלו המאושפזים ימים, שבועות וחודשים ארוכים בבית החולים, שצריכים להעביר איכשהו את הזמן.

 

במרכז הרפואי רבין עשו צעד אחד קדימה, תחילה פוזרו עמדות מחשב עם חיבור לאינטרנט. לאור ההצלחה של הרעיון, ותור המאושפזים הארוך שהשתרך מאחורי כל מחשב כזה, השיקו בבית החולים נקודות חמות שם יכולים המבקרים להתחבר לאינטרנט אלחוטי באמצעות המחשב הנייד.

 

הנקודות החמות, באמצעותן יכולים לגלוש בעלי מחשבים ניידים, מחשבי כרטיס כף יד או בעלי מכשירים סלולריים תומכים, הותקנו בינתיים במרכז לרפואת נשים של בית החולים ובמרפאות. השירות ניתן בטווח של עשרות מטרים. מאחר והרשת אליה מתחברים המטופלים היא נפרדת מרשת בית החולים, לא נוצרת בעיית אבטחת מידע או פגיעה בחסיון הרפואי. בקרוב, כך מבטיחים במרכז הרפואי רבין, יורחב השירות למקומות ציבוריים נוספים.

 

אף שהאינטרנט האלחוטי צובר תאוצה בארץ, עם מאות אתרים בהם מופעל השירות הנפלא, שאר בתי החולים עדיין לא השכילו לנצל את השירות הנפלא הזה למאושפזים, וחבל.

 


 

במרכז שניידר לרפואת ילדים החלו להפעיל מערכת חדשה של חלוקת אוכל לילדים המאושפזים. המערכת החדשה של חברת SOCAMEL הצרפתית, מורכבת ממערכת המחממת את החלק החם של הארוחה, ומשאירה בקירור את הקינוח או הסלט. אין מעבר טמפרטורות בין החלק הקר לחם, והמערכת מתוכננת לחמם את המנה בדיוק לקראת זמן הגשתה לילד המאושפז.

 


ועוד ציון שבח מגיע לשניידר על התפריטים המלבבים שעוצבו במיוחד עבור הילדים. הם צבעוניים, מאוירים והילד יכול לסמן את בחירתו על התפריט עצמו. התפריטים המחולקים מידי ערב קיימים במספר שפות לנוחות המאושפזים שאינם דוברי עברית. הילד מציין על התפריט את בחירתו, ומחזיר לאחות בשעות הבוקר. כך יכול צוות המטבח להכין עבור הילד את שלושת ארוחות היום לפי בקשתו.

 

התפריטים הורכבו על ידי דיאטניות בית החולים, אליהם הוכנסו בנוסף לירקות, פירות, גבינות בשר עוף ודגים - גם מנות שילדים אוהבים במיוחד כמו: בלינצ'ס גבינה ברוטב שוקולד, פיצה, צ'יפס, פלאפל ומעדני חלב.

 


 

כמה מעצבן להיתקע בהמתנה למעליות האיטיות בבתי החולים, או בהמתנה לרופא. בבית החולים בילינסון החליטו להפיג קצת מהשעמום באותן דקות ארוכות, והציבו מסכי מידע. המסכים הקרויים See Box אמנם עמוסים בשלל פרסומות, אבל בין לבין ניתן לצפות במבזקי חדשות ynet, עדכוני כלכלה וספורט, מידע על פעילות בית החולים, ומידע חשוב למאושפזים.

 


 

כבר שנה שבמרכז הרפואי רבין עובד מנתח חדש, זאוס

שמו, כולו ממתכת. המדובר ברובוט המבצע ניתוחים שונים. באמצעותו מוכנסים כלי הניתוח מבעד לפתחים קטנים בדפנות הגוף והמנתח שולט בנעשה באמצעות "עמדת פיקוד" (קונסולה) הנמצאת בפינת החדר, מבעד למצלמה ועל גבי מסך וידאו.

 

יתרונו הגדול של הרובוט על פני מנתח "בשר ודם", בניתוחי לב למשל, הוא בכך שהרובוט חוסך את פתיחת בית החזה והופך את הפעולה לקלה יותר, הניתוח הופך מדויק יותר, ההחלמה מהירה יותר, והשחרור הביתה נעשה בתוך יום יומיים לאחר בצוע הניתוח.

 

גם לידיים היציבות ביותר יש רעד קל כאשר הן אוחזות בכלי ניתוח בקוטר של עפרון ובאורך של עשרות סנטימטרים ועל מגבלה זו מתגברת המערכת הרובוטית הממוחשבת שטווח התנועה שלה רחב, יציב ומדוייק.

 

הרובוט הוא חלק ממהפיכת חדר הניתוח העתידנית שתוצב בעתיד הקרוב בבילינסון, שם חדר הניתוח יפעל על פי הנחיות קוליות של הצוות המנתח, החל מהדלקת התאורה ועד להפעלת הרובוטיקה והמיחשוב.

 


 

זוכרים את המעטפות החומות הגדולות, ובתוכן צילום הרנטגן או ה-CT? במרכז

הרפואי שיבא כבר חמש שנים שהן לא נראות, בזכות מערכת ההדמיה הממוחשבת, המשדרת את צילומי הרנטגן  CT  MRI אולטרסאונד והדמיות אחרות ישירות למסכי המחשבים במחלקות.

 

ההדמיות מגיעות גם אל המחשבים הניידים בהם מצויידים הרופאים והאחיות, ומאפשרים להציג בפני המטופל, ליד מיטת האישפוז, את הצילום החדש ולהסביר לו על הממצאים. לאחרונה הצטייד בית החולים במערכת מיחשוב חדשה הקרויה G2 ומאפשרת לצוות הרפואי להקשיב או לצפות בפענוח ההדמיה הרפואית שהוקלטה על ידי מומחה הרדיולוגיה שפענח את הצילום.

 


 

לא כיף להיות ילד מאושפז בבית חולים. אמנם מרבית המרכזים הרפואיים הגדולים בישראל מאפשרים למאושפזים להתחבר לטלויזיה בכבלים, אבל לילד זה לא מספיק כדי להפיג את השעמום והתסכול מהמחלה והטיפולים. בית החולים לילדים "ספרא" בשיבא היה הראשון שהקים קולנוע מיוחד לילדים, הפועל ללא הפסקה מהבוקר עד שעות הערב המאוחרות, ומקרין סרטים לילדים בחינם. השנה הוקם קולנוע לילדים במחלקת הילדים של "אסף הרופא" בצריפין.

 

מזה כחצי שנה מפעיל בית החולים הדסה עין כרם  את "הדסרט" – מועדון הסרט הטוב המיועד לחולים ובני משפחותיהם. מדי יום רביעי בערב  מוקרן שם סרט קולנוע באורך מלא, כולל כיבוד ללא תשלום למאושפזים ומבקריהם.

 


 

רק לפני שני עשורים ניצבו בתי חולים בישראל בתוך ביתנים, כשמאושפזים רבים

מוצבים בחדר אחד, בלי וילונות, מקלחת או שירותים.  הרבה עבר מאז, וביקור בבתי חולים מודרניים בארץ מפתיע בתמונה אחרת לגמרי. במרכז הסרטן החדש במרכז הרפואי רבין, כמו גם במגדל האישפוז של בית החולים איכילוב, במרכז הרפואי שיבא ובבתי חולים נוספים מאושפזים רבים מהמטופלים בחדרים אישיים חדשים, הדומים לחדר בבית מלון.

 

כל חדר זה מצוייד במקלחת ושירותים, טלויזיה ופרטיות לה זקוקים כל כך המאושפזים. ומה עם משפחות המטופלים? בתי החולים הבינו את הפוטנציאל, והדרך עד לבניית בתי מלון הייתה קצרה. הראשון היה המרכז הרפואי שיבא, שהקים את בית המלון "אפרופו". לאור ההצלחה, נבנו שני בתי מלון נוספים ליולדות ולחולי לב.

 


 

קופות החולים לא טומנות את ידן בצלחת, ומהפיכת המיחשוב שהן מעניקות למבוטחים לא מפסיקה להפתיע. כיום כל מבוטח יכול לקבל את תוצאות המעבדה ישירות למחשב האישי דרך אתרי האינטרנט של הקופות (לאחר קבלת שם משתמש וסיסמא ממזכירות הרופא המטפל).

 

קופ"ח כללית ולאומית מאפשרות לגולש לקבוע תור לרופא מקצועי בעצמו. ב"מכבי" הציבו מערכת ניטור ממוחשבת האוספת מידע מהרופאים בסניפים השונים ומתעדכנת באשר להתפרצויות מחלות באיזורים שונים בארץ. קופת חולים לאומית מאפשרת למבוטחים להתייעץ אונליין עם הרופאים המומחים, בלי לזוז מהבית ובלי לחכות שבועות רק בגלל שאלה. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שיבא. הטיפול במחשב האלחוטי
בילינסון. הודעות על מסך פלזמה
צילום: חן מיקא
קופות החולים. תוצאות עד הבית
צילום: חן מיקא
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים