שתף קטע נבחר

הוא הולך, מפהק ומתעטש - מה קורה לעובר בתוך הרחם?

העובר שבבטן שלך כבר מזהה את קולך, מפהק, מתעטש, ומתרגל הליכה על דפנות הרחם. הנשיונל ג'אוגרפיק ישדר בשבת צילומים מדהימים על מסעו המדהים של העובר האנושי מרגע ההפרייה ועד ללידה

העובר שברחם אינו רק מתפיח את הבטן, גורם לכאבי גב, לוחץ על שלפוחית השתן וגורם לבצקות ברגליים. היצור הזעיר הזה חי מאוד. הוא מקשיב לך, מפהק, מתרגל הליכה, מגיב למוסיקה, טועם את האוכל שנכנס אל פיך ומתכונן ללידה המלחיצה. סרט מרתק של הנשיונל ג'אוגרפיק שישודר במוצ"ש הקרובה יביא צילומים מדהימים מתוך הרחם.

 

 

סרט ייחודי זה מנקודת מבטו של העובר מתמקד בהתפתחות החושים העיקריים של התינוק במשך הריון של תשעה חודשים. הסרט גם בוחן כיצד האם והעובר מגיבים לשינויים דרמטיים במשך המסע הזה. בעזרת טכנולוגיה מתקדמת של צילום, כולל אולטרסאונד מהפכני ב-4 ממדים, הופך הסרט לברור האינטימי והחושפני ביותר שנעשה בנושא התפתחות תוך רחמית.

 

והנה כמה מהעובדות המדהימות על העוברים:

 

בשבוע 32 מגיע העובר לגמר התפתחותו העוברית. בשלב זה הוא ישן בכ-90 אחוז משעות היממה, בשלוש תבניות שונות: שינה עמוקה, שינת REM – Rapid Eye Movements בה קיימת תזוזה של גלגלי העיניים, ומצבי ביניים. בזמן שנת ה-REM ניתן להבחין בגלגלי העיניים נעים קדימה ואחורה, בדומה לתזוזות העיניים בשינת המבוגר. מגע או צעקה יגרמו לעובר להתעורר משנתו, אולם הוא ישוב לישון תוך זמן קצר, באין גירוי נוסף.

 

לעוברים תנועות אופייניות ויחודיות: מסיבות עלומות נוהגים העוברים ללקק את קיר הרחם פעמים רבות במהלך ההריון, ונוהגים גם להלך על דפנות הרחם: ניתן לראות כי העובר מרים רגל על רגל, דוחף כביכול את הרחם ומנסה להסתובב. חוקרים אחדים טוענים כי כששרירי דופן הרחם חזקים פחות, נוצר מרחב גדול יותר לעובר, והוא נוטה להלך על דפנות הרחם בשכיחות גבוהה יותר. עוברים אלה, על פי אותם מחקרים, הופכים לאקטיביים בבגרותם.

 

באחת התצפיות המדעיות נתגלה כי נשים רגועות, ששרו לעובר ודיברו "אליו" בקול רגוע, מנעו הפרשה של הורמון הלחץ ACTH ממוחו של העובר. הורמון זה על פי הסברות, גורם ללידה מוקדמת. על פי ההשערה, קולות רגועים מפחיתים את הפרשתם של הורמוני הלחץ ומבטיחים את שלומו של העובר.

 

מחקרים רפואיים מוכיחים כי העובר חש בכאב כבר ברחם. בזמן דיקור מי שפיר או דגימת דם מקרקפתו, מגיב העובר לדקירת המחט בקפיצה. מחקרים שבדקו את רמת חלבוני האנדורפינים (חומרים מפחיתי כאב המופרשים על ידי מערכת העצבים), מצאו כי רמתם עולה במאות אחוזים לאחר פגיעה בעובר. החוקרים הגיעו למסקנה חד משמעית: העובר חש בכאב.

 

העובר יכול לשנות את התנהגותו בהתאם לגירויים שונים. גירוי של מגע, קול וריח גורמים לשינוי בתנועות העובר ומעלים את קצב לבו. העובר אף לומד להכיר אותך האם: לאחר הלידה, מגיב העובר לקול האם.עם זאת, תהליך למידת הקול מתפתח רק בשבוע 22 ואילך, כך שהשמעת מוסיקה לעובר בגיל מוקדם יותר של ההריון היא חסרת משמעות.

 

בתוך הרחם, שבת, 22/10, 19:00, ערוץ נשיונל ג'אוגרפיק

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים