שתף קטע נבחר
 

קר וגשום: איפה מסתתרים חתולים ולמה הכלב צריך סוודר

הגשם שספגנו בימים האחרונים הוא רק איתות קל למה שעוד נכון לנו. אז רגע לפני שהחורף יכריז בקול גשום ומלא ברק שהוא איתנו, בואו נחשוב גם על הצרכים המיוחדים של חיות המחמד שלנו: מהן המחלות האופייניות לתקופת החורף? אלו מקומות מסוכנים לחתול? ומה כדאי לדעת לפני שיוצאים לטיול עם הכלב בין השלוליות? ynet וד"ר עדן פוגל מגישים עצות חמות לחורף


 

אם בקיץ רוב חתולי הרחוב נלחמו בצמא ובסכנות החום הכבד, החורף הקרוב מכין להם אתגרים רבים וקשים עוד יותר. אחת הבעיות הנפוצות בחורף היא העלייה במספר החתולים שיחלו בשפעת לסוגיה השונים, עטשת, מחלות נשימה של דרכי הנשימה העליונות, חתלתלת ועוד.

 

לכן, אם חתולי הרחוב חשובים לכם ואתם נוהגים להאכילם או לספק להם מי שתייה, מומלץ ליצור קשר עם הווטרינר העירוני או עם רופא וטרינרי מקומי, על מנת לחסן אותם בחיסון משולש. רוב הרופאים אף יתנו לכם הנחה משמעותית מאחר שמדובר בחיסון לחתולי רחוב.

 

החיסון המשולש הוא אחד היעילים ביותר להגנה על החתולים מפני מחלות נשימה, הרפס, קאליצי וחתלתלת. ניתן גם לתת לחתולים חיסון מרובע נגד חיידק הכלאמידיה. לחתולי רחוב שאינם מחוסנים יש סיכון גבוה לחלות ולפתח דלקות משניות כגון דלקות עיניים ובלחמית, שמתבטאות במוגלה צהבהבה היוצאת מהעיניים וגורמת להידבקות של העפעפיים.

 

המחלה נפוצה בקרב גורי חתולים. הטיפול פשוט מאוד: מורחים משחת עיניים (סינטומיצין) מספר פעמים ביום. המשחה אמורה למנוע את הידבקות העפעפים לקרנית וכן למנוע את איבוד יכולת הראייה. מומלץ ללוות את הטיפול גם במתן אנטיביוטיקה (נוזל או טבליות) ולהתייעץ עם וטרינר.

 

לא זו בלבד שחתולי הרחוב נאלצים להתמודד עם מחלות ויראליות נגיפיות, הם גם חייבים לשמור על גופם יבש וחמים עד כמה שניתן. כל משב רוח על פרווה רטובה מהגשם עלול לגרום להם להתקרררות, דבר שאינו מגדיל את סיכויי ההישרדות שלהם כשמצבם הגופני ירוד ממילא בדרך כלל.

 

לחתולי הרחוב אין מאגרי אנרגיה עשירים כמו לחתולים הביתיים והם אינם יכולים לספק לעצמם את האנרגיה הדרושה להם לחימום הגוף. לכן חתולים רבים שמחפשים אחר מקורות חימום חיצוניים נכנסים מתחת למכסה המנוע במכוניות. רגע לפני שאתם מתניעים את האוטו, מומלץ לתת כמה טפיחות קלות על מכסה המנוע, כדי להבריח את החתולים שעשויים להתחבא שם.

 

כמו כן, חתולי הרחוב נוהגים לשתות מים שניגרים מהמכוניות, ממזגנים או משלוליות מים. בדרך כלל, אלו מים מזוהמים. לכן, למרות החורף, אם אתם רוצים לחוס על החתולים העניקו להם מים טריים בכלים מתאימים.

 

 


 

 

החתול הביתי זקוק למקום חמים, יבש וללא משבי רוח. חלונות פתוחים ורוחות פרצים מסוכנים לבריאותו. אפשרו לו להתמקם היכן שירצה. יחד עם זאת, שימו לב שלעיתים הוא עלול למצוא פינה חמה אך מסוכנת בקרבת תנורי חימום ומומלץ לשמור על מרחק ביטחון ביניהם.

 

יש חתולים שנוהגים לטפס על מקורות חימום: תנורי גז, תנורי חימום או אח בוערת. לכן יש להקפיד לגדר או לתחום את המקומות הללו עד כמה שאפשר ולהשתדל שלא להשאיר גופי חימום מסוכנים פעילים במהלך הלילה.

 

ד"ר עדן פוגל, מנהל פורום מחלות חתולים ויו"ר איגוד הרופאים הווטרינרים הפרטיים, ממליץ גם לוודא לפני הפעלת מכונת הכביסה או המייבש כי החתול לא מנמנם בהם. "לפני כשבוע בעל החליט לעשות הפתעה לאשתו וייבש את הבגדים, רק שהוא לא שם לב שהחתול היה בתוכו. כשהאישה חזרה מהעבודה היא חיפשה את החתול ולמזלם - מצאה אותו בזמן. לחתול ולכביסה שלום".

 

- האם יש צורך בתזונה מיוחדת בחורף?

 

"בכל עונות השנה יש להקפיד על תזונת החתולים, שלא ישמינו ויפתחו כבד שומני. כדאי למצוא את הדרך לתת לחתול מזון מזין גם אם הוא פחות אוהב אותו", אומר ד"ר פוגל. "אם יש לכם אמצעים כלכליים, כדאי לרכוש מזון ברמת פרימיום או סופר פרימיום, משום שהמרכיבים שבו מכילים חומרים מהחי ולא תחליפים סינתטיים.

 

"חתולים חייבים לקבל מזון שמקורו מן החי מכיוון שאינם יכולים לייצר ממזון צמחי חומרים כמו חומצות אמיניות ומרכיבי חלבונים, בניגוד לאדם או לכלב למשל". אם אתם מגישים לחתול אוכל מקופסאות שימורים, מומלץ להגישו בטמפרטורת החדר ולא קר או חם מדי.

 

ומה לגבי הקרציות? בתקופת החורף הקרציות והפרעושים מקטינים את היקף הפעילות, אבל גם אם החתולים שלכם לא יוצאים מתחומי הבית, מומלץ להמשיך לטפל בהם בתכשירים מניעה פעם בחודש.

 

אם לא תטפלו בבעיה עכשיו, תשתכן אצלכם בתחילת פברואר ומרץ אוכלוסיית פרעושים גדולה ועקשנית, שיהיה קשה להיפטר ממנה ללא ריסוס מתאים.

 

טיפול מניעתי יכול לעזור גם לימים החמים במהלך החורף, שבהם כל הפרעושים ששמרו על פרופיל נמוך עקב הקור עלולים לקום לתחייה מגרדת במיוחד.

 

כדאי לבדוק את אוזני החתול אם הוא מרבה לגרד באזור. אם אין לו הפרשות חומות, ייתכן שהוא סובל מקרדיות, תופעה שכיחה למדי באוזני חתולים. חשוב לא לחטט באוזני החתול עם מקלונים לניקוי אוזניים או עם האצבעות, אלא לקחת אותו לווטרינר שיוכל לתת אבחון וטיפול מתאים נגד הקרדית.

 

 


 

 

"להבדיל מתקופת הקיץ, דווקא במהלך החורף הטיפול בכלב קל יותר, אך הוא עדיין מצריך מבעליו תשומת לב", אומר ד"ר פוגל. "יש לשים לב לשינויים בהתנהגות, לתת מזון מתאים וחיסונים. מחלות החורף האופייניות הן מחלות הנשימה, קדחת קרציות, תסמונת השעלת, דלקות בדרכי השתן ואפילו סימנים של דלקות פרקים, שבקיץ רוב הבעלים נוטים להתעלם מהם".

 

הטיולים בחוץ הופכים בחורף למשימה מאתגרת לבעלים, שייאלצו להתמודד עם רוחות, גשם וטמפרטורות נמוכות, אך לכלב זה יפריע פחות מאחר שטמפרטורת הגוף שלו גבוהה באופן טבעי. יחד עם זאת, כשהקור מלווה ברטיבות והכלב כחוש, הוא עלול לאבד את עמידותו לקור ולחלות.

 

על מנת למנוע מהכלב להירטב במהלך הטיול, במיוחד אם שיערו קצר, אם הוא רגיש או כחוש, מומלץ לפנק אותו בכיסוי או בסוודר מתאים. בסוף הטיול, נגבו אותו היטב, והניחו לו לשכב בחדר חמים. אין לייבש את שיערותיו הרטובות במייבש שיער.

 

בדרך כלל כלבים מוציאים פחות אנרגיה בחורף ולכן יש להפחית את כמויות האוכל שהם צורכים, אך מצד שני, בשום פנים ואופן אין להרעיבם. יש להגיש את האוכל בטמפרטורת החדר.

 

לכלבי עבודה ושמירה המבלים רוב שעות היממה בחוץ, יש לספק מזון מיוחד המכיל אנרגיה רבה שתעזור להם להתחמם.

כלבי בית שלא יוצאים החוצה לטיול עקב מזג האוויר, עלולים לסבול מדלקות בדרכי השתן. לכן מומלץ להסדיר להם פינת צרכים מתאימה.

 

אם אתם מבחינים כי התנהגות הכלב השתנתה לפתע, שהוא מגלה תיאבון ירוד ופחות עירני מבעבר, מומלץ לגשת לאבחון אצל הווטרינר. בשלהי הקיץ ותחילת הסתיו יש שכיחות גבוהה של קדחת קרציות (ארליכיה). אותן קרציות שלא חוסלו בקיץ עלולות לעקוץ את הכלב ולגרום לו להופעת סימנים קליניים כגון: חום גוף גבוה, לעיתים דימומים, אפאתיות וחולשה. לכן מומלץ גם בחורף להמשיך לטפל בכלב נגד קרציות ופרעושים. בנוסף לטיפול נגד פרעושים, ישנם מקומות בארץ שמצריכים טיפול מיוחד נגד זבובי החול (במיוחד באיזור הגליל המערבי ובאיזור מודיעין).

 

- האם כדאי לחסן את הכלב נגד תולעת הפארקים?

 

"למרות שהתולעת פחות נפוצה בחורף מאחר שהפונדקאית, חיפושית הזבל, הנושאת את המחלה, כמעט שאינה פעילה, מומלץ להעניק לכלב את הזריקה נגד תולעת הפארקים אחת לשלושה חודשים במהלך החורף. כלבים המבלים את זמנם בפנסיונים למיניהם עקב נסיעת הבעלים, כלבים שאומצו מכלביות ואלה שיש להם היסטוריה של מחלות נשימה, מומלץ לחסן בחיסון משושה, המכיל בין היתר חיסון נגד מחלות נשימה ותסמונת השיעול הכרוני".

 

אם הכלבה אמורה להמליט בתקופת החורף, יש לספק לה איזור המלטה אופטימלי שהטמפרטורה בו נוחה. אין צורך לשכן את מצע ההמלטה שלה במקום חם מאוד, אלא בפינה של חדר המוגנת מפני רוחות ורטיבות. כלבות מיניקות זקוקות למזון עשיר במיוחד.

 

תקופת החורף טובה לביצוע טיפולים שדחיתם במהלך הקיץ כגון ניתוחי עיקור, סירוס וטיפולי שיניים לכלב ולחתול. מאחר שבמרבית המרפאות בארץ הפעילות יורדת מעט בהשוואה לתקופת השיא בקיץ, זו ההזדמנות שלכם לערוך סקר שוק בין הווטרינרים באזור מגוריכם וגם להתעקש על תנאי תשלומים נוחים יותר.

 

אחרי כל החיסונים והבדיקות, נותר לכם רק להעניק לחיית המחמד שלכם מנות גדולות של אהבה וחום. זה כבר יעזור לה ולכם לעבור את החורף בשלום ועם חיוך.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אפי גיל
הרבה חום, המון אהבה
צילום: אפי גיל
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים