שתף קטע נבחר

שלא יסבנו אתכם: מה באמת עושה יוגה?

ליוגה יש יחסי ציבור טובים ויתרונות מוכחים: אבל האם אכן היא מסוגלת, כפי שרבים טוענים, לחזק את מערכת החיסון, להגביר את טונוס השרירים, להפחית את סימני ההזדקנות ולהמריץ את מערכת העיכול?

הצורה הפופולרית ביותר של יוגה לא שורפת כמות מספקת של קלוריות כדי להיחשב כפעילות אירובית, אם כי יש לה יתרונות משמעותיים אחרים. כך עולה ממחקר חדש שנערך בהזמנת המועצה האמריקאית לפעילות גופנית.

 

במחקר נבדקה ההשפעה של האתה-יוגה על 34 נשים שלא עסקו קודם בפעילות גופנית. חלק מהנשים השתתפו בשלושה שיעורים בני 55 דקות בשבוע, ואילו האחרות נמנעו מכל צורה של פעילות גופנית. קבוצת היוגה הפגינה שיפורים בכוח, בסיבולת, בשיווי המשקל ובגמישות, אבל שרפה רק 144 קלוריות בשיעור, בדומה לשריפת האנרגיה בהליכה איטית.

 

המועצה לפעילות גופנית מסרה שהמחקר הזה הוא הראשון שבדק את הפוטנציאל האירובי של האתה-יוגה. מחקר שפורסם בקיץ שעבר מצא קשר בין יוגה לבין שמירה מוצלחת על המשקל, אלא שהממצאים התבססו על דיווחיהם של המשתתפים עצמם ולא הביאו בחשבון אם המשתתפים עסקו בפעילות גופנית אחרת.

 

בראש המחקר הנוכחי עמד פרופ' ג'ון פור - קארי מאוניברסיטת ויסקונסין, שציין שהיוגה גם לא נועדה מלכתחילה לשרוף קלוריות אלא לשפר את הכוח, הגמישות ושיווי המשקל – וזה מה שהיא אכן עושה. לעומתו טוען מנהל של מרכז יוגה אמריקאי שיוגה יכולה להוות פעילות אירובית מספקת, אם כי לא למתחילים אלא למי שכבר מכירים את התנוחות ויכולים לבצע אותן מהר וביתר אינטנסיביות.

 

פרופ' פורקארי מזהיר שביצוע מהיר של תרגילי היוגה יהיה אולי יותר אירובי, אבל יפגע ביתרונותיה של היוגה בתחומים כמו גמישות והתרגעות. "אנשים מנסים להפוך את היוגה למשהו שמקיף את כל ההיבטים של כושר גופני", הוא אומר, "אבל היא מעולם לא נועדה לכך".

 

סביב היוגה נבנו לא מעט מיתוסים, וכדאי אולי להבהיר בקצרה מה היתרונות האמיתיים שלה ומה לא עומד במבחן המדע.

 

הטענה: יוגה מחזקת את טונוס השרירים ומשפרת את הגמישות, הכוח והסיבולת.

המדע: היוגה משפרת את הגמישות, הכוח והסיבולת, אבל אף מחקר לא הוכיח שהיא מחזקת את טונוס השרירים. עם זאת, טונוס שרירים הוא בחלקו פונקציה של גירוי השריר על ידי מערכת העצבים; כל פעילות גופנית שמתבצעת שוב ושוב מוסיפה לטונוס השרירים.

 

הטענה: יוגה מפחיתה סטרס ומתח.

המדע: אמת. מחקרים מראים הן ירידה בסטרס והן ירידה בלחץ הדם ובקצב הלב בקרב מתאמנים ביוגה.

 

הטענה: תנוחות הפיתול ביוגה משחררות רעלנים מזיקים מהאיברים הפנימיים ומחזקות את מערכת החיסון.

המדע: לא נמצאו מחקרים שמחזקים את הטענות האלה. יש ראיות מסוימות לכך שתנוחות יוגה עשויות להפחית כאב ודלקת אצל אנשים שסובלים מדלקת פרקים שגרונית (ראומטואיד ארתריטיס) ומשיגרון ניווני (אוסטאו-ארתריטיס).

 

הטענה: יוגה מסייעת לירידה במשקל.

המדע: כל פעילות גופנית, בשילוב עם אכילה מבוקרת, מסייעת לירידה במשקל. שיטות היוגה השונות – ויניאסה, האתה, קונדליני ואחרות – מבוצעות במהירויות שונות וברמות כוח שונות והן שורפות קלוריות בשיעורים שונים.

 

הטענה: יוגה משפרת את זרימת הדם, ובכך מפחיתה את האקנה (פצעי בגרות), את סימני ההזדקנות ושאר בעיות עור.

המדע: אין מחקרים שתומכים בטענות האלה. יש שטוענים שסטרס גורם להחמרת אקנה, אבל רוב הרופאים סבורים שהשפעתו מעטה.

 

הטענה: היוגה ממריצה את מערכת העיכול ומסייעת ליציאות סדירות.

המדע: כמה מחקרים מדווחים על שיפור בפעילות המעיים בקרב חובבי היוגה. המנגנון שגורם לכך עדיין לא נחקר; ייתכן שלירידה בהורמוני הסטרס יש השפעה חיובית על תנועת המעיים.

 

הטענה: יוגה יכולה לסייע להפחתת לחץ דם גבוה, סוכרת, דיכאון, הצטננויות, סרטן, כאבי גב ועוד.

המדע: כמה מחקרים הראו שיוגה יכולה להוריד את לחץ הדם, לשפר את רמת הגלוקוזה בדם אצל חולי סוכרת, לשפר את מצב הרוח, להקל כאב ואי נוחות שגורמת כימותרפיה לחולי סרטן ולהקל כאב אצל הסובלים מבעיות גב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
יוגה. בואו נעשה סדר
צילום: איי פי
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים