שתף קטע נבחר

השלכנו כונן קשיח למדורה: והנה התוצאות

השלכנו כונן קשיח לתוך מדורה (אופס!) ועקבנו אחרי מסע ההחלמה שלו. האם הוא שרד? כל הפרטים בתוכנית הריאליטי המצמררת שלפניכם

האם אי פעם תהיתם מה עורכי PC Magazine עושים בחופשות שלהם? לא חשבתי שכן, אבל אני אספר לכם בכל זאת. באוגוסט האחרון לקח ג'רמי קפלן, עורך במהדורה האמריקנית של העיתון, את ארוסתו למסע קמפינג באי הרמיט, קרוב לחוף מדינת מיין. בפיסת גן העדן הקטנה הזו בניו אינגלנד ישנם כ-300 אתרי מחנאות. ג'רמי טוען שהאתר שבחר היה אחד מהנחמדים ביותר, על משטח סלעי המשקיף על הים.

 

הם הקימו אוהל על הצוק, ובזמן שהשמש שקעה בים הצית ג'רמי מדורה. הוא השליך עצים לתוך בור, הוסיף נוזל הצתה, והצית גפרור. קפלן, שאוהב לבשל על אש בוערת, מתעב את האוכל המוכן למסעות ש"רק צריך לחמם". הוא מבשל כמו שבישלו אבותיו. הוא צלה כמה המבורגרים, כמה קלחי תירס, וכונן קשיח של Western Digital.

 

תבינו, ג'רמי קפלן לא נותן לחופשה שלו להפריע לעבודה. לפני שיצא לחופשה, חבר לעבודה הציע לכתוב כתבה על שחזור מידע מכוננים קשיחים שנפגעו, והמדורה נראתה כהזדמנות מושלמת לבדוק זאת. כשחזר לעולם התרבותי, הוא שלח בדואר את הדיסק שלו לסניף הראשי של חברת Ontrack Data Recovery שמתמחה בשחזור מידע מכוננים פגועים, וחיכה בסבלנות לתשובת החברה.

 

חדר מיון

 

כשהגיע הכונן למינסוטה, הוא דמה לגוש פחם גדול בצורת קופסה. רוב המעגל שהיה חשוף נמס, וכך גם ממשק ה-IDE, שמשמש לחיבור הכונן ללוח אם של המחשב. למעשה, מספר פינים של ממשק ה-IDE היו חסרים. יתרה מזאת, כשמהנדסי החברה פתחו את הכונן בחדר הנקי, ה-clean room, הם ראו שהראש ניזוק, וה"צלחות" - platters, היו מצופות באבק ושאריות עשן. אבל, שבוע לאחר מכן, החברה שלחה לנו דואר אלקטרוני משמח. המהנדסים שיחזרו את כל המידע.

 

כך נראה שבוע טיפוסי בעבודה בחברה לשחזור מידע כוננים קשיחים. חברות שמתמחות בשחזור מידע מכוננים מחלצות באופן שוטף מידע מכוננים שנפגעו באש. זו אחת המשימות הקלות יותר. בשנת 2003 הצליחו מהנדסי החברה לשחזר מידע מכונן שהגיע למעבדה עם חור מקליע אקדח שעבר דרכו. כמה שבועות לאחר מכן, הם הצילו כונן ששהה שלושה חודשים בתחתיתו של אגם.

 

אפשר לטפל במגוון פגיעות, החל מכתמי יין וקפה, וכלה בחבלה במזיד. בשבוע בו ג'רמי שלח את הכונן, עבדו המהנדסים על כונן של מחשב נישא שרוטש בשיטתיות על ידי שתי צבתות. במבט ראשון, נראה שחיה כלשהי לעסה את הכונן.

 

אם מחקתם בטעות קובץ, או שהמידע על הכונן ניזוק, תוכלו להיעזר באנשי מקצוע שיבצעו אבחון ראשוני ואפילו תיקון דרך אינטרנט: אפשר להתחבר למחשב, ולהשתמש במגוון כלי שחזור מידע הפועלים מרחוק. אם הכונן מושבת, אפשר להביאו במעבדה לצורך טיפול יסודי יותר והחייאה.

 

לא מבצעות קסמים

 

רוב הסיכויים שאם המידע עדיין נמצא על הכונן, ורוב הסיביות תקינות, תהיה אפשרות לשחזר את המידע. עם זאת, יש לקחת בחשבון שחברות שמצילות כוננים, אינן יכולות לבצע קסמים. הכונן החרוך של ג'רמי לא היה הכונן הראשון ששלחנו למעבדה.

 

לפני חודש שלחנו שני כוננים אחרים שנפגעו. אז הצליחה החברה לשחזר רק 12% מהקבצים. אחת הסיבות לכך היתה שהכוננים נארזו בדרכם למעבדה באריזה שלא שמרה עליהם מפגעי הדרך.

 

הכונן הראשון הגיע ממחשב נישא שנפל משולחן על רצפת עץ. אחרי הנפילה, הכונן לא פעל, אבל רוב הסיכויים היו שהמידע בו נשאר שלם. הכונן השני היה כונן מבית Samsung, שפשוט חדל לעבוד יום אחד, ללא הסבר. כשניסינו להפעיל אותו מחדש, הוא רק השמיע קולות נקישה ללא הפסק. נראה שתהליך פנימי כלשהו נפגע, אבל שוב, לא ידענו שכמות כל כך גדולה של מידע אבדה.

 

לרוע המזל, הכוננים הושלכו לתוך מעטפה רגילה במגש הדואר היוצא: בלי ריפוד, בלי פיסות קלקר, בלי כלום. הכוננים קיפצו בחופשיות כמו כדורים במכונת משחק כל הדרך למעבדה.

 

לשמור על הסיביות

 

בתוך כונן קשיח יש צלחות זיכרון. כל צלחת כוללת מיליארדי אזורים קטנים מגנטיים של מידע, שידועים גם כסיביות. סיבית שמכוונת מגנטית לכיוון מסויום מייצגת "1". בכיוון השני היא מייצגת "0". כל עוד הכיוונים המקוריים נשמרים, המהנדסים יכולים לקורא את המידע בבלוק מסויים, אבל קל לערבב את הכיוונים האלו או לפגוע פיזית באזורי הסיביות. כשזה קורה, המידע אבוד לעד.

 

עד שהגיע כונן המחשב הנייד למעבדה הוא כבר היה מחוסל לחלוטין. יותר מדי סיביות שינו את כיוונן והמהנדסים לא הצליחו לשחזר אף לא קובץ אחד. בכונן מבית Samsung הם שיחזרו רק רבע מהקבצים, אבל המבנה הכולל של המידע, לרבות שמות הקבצים, היה בלתי ניתן לשחזור. גם אם המסמכים החשובים ביותר שלנו היו בתוך המידע שחולץ, נאלץ לחשוב האם ברירתם מתוך הקבצים שניצלו תהיה שווה את משך הזמן שיידרש.

 

אם יותר מדי מהסיביות שינו כיוון, לא תוכל חברה לשחזור מידע מכוננים להשיב עטרה ליושנה. עם זאת אפשר לאבחן מה מהמידע על הכונן ניתן לשחזור, ובאיזה מצב נמצא מידע זה.

 

קבלת המידע בחזרה

 

יש תקלה בכונן הקשיח? הדבר הראשון שמומלץ לעשות הוא לפתוח דפי זהב ולהתקשר לחברה שמתמחה בשחזור מידע מכוננים קשיחים. רצוי לתאר בטלפון את אופי הבעיה, על מנת לעבור אבחון ראשוני. לעיתים אפשר לפתור את הבעיה דרך הטלפון, או באמצעות כלי תוכנה מרחוק - באמצעות הרשת. אם אין אפשרות לשחזר את הכונן מרחוק, כמו במקרה של פגיעה פיסית בכונן, יש לשלוח אותו אל המעבדה. מנסיוננו המר, מומלץ להשתמש באריזה שתשמור עליו היטב. לעיתים עדיף להגיע איתו אישית למעבדה.

 

"רוב האנשים חושבים שכשהם מוחקים קובץ, הוא נעלם", אומר טרוי הגר, מנהל פרוייקטי השחזור במעבדה שטיפלה בכוננים שלנו. "אבל מה שבאמת קורה הוא שהמערכת רק מסירה את ההפניות לאותו קובץ. המידע שמאחורי ההפניה נשאר על הכונן עד שכותבים עליו שוב. אנחנו יכולים להחזיר את המצביעים למקומם, ולשחזר את הקובץ".

 

לחלץ את המידע במהירות המירבית

 

חברות לשחזור מידע מכוננים לא נוטות לעסוק בתיקון הכוננים הקשיחים. זו עבודה בלתי משתלמת. כשכונן פגוע מגיע, יעדיפו בדרך כלל המהנדסים לחלץ מתוכו את המידע יקר הערך והמציאות ולאחסן מידע זה בכונן חדש. "המטרה של מהנדס היא לגרום לכונן הפגוע לפעול מספיק טוב על מנת שניתן יהיה ליצור עותק של המידע ששמור בו". אומר הגר. "פעמים רבות יש רק הזדמנות אחת לקרוא את הכונן, וזה הכל, הכונן מת. הרעיון הוא לחלץ את המידע במהירות המירבית".

 

כונן קשיח הוא בעצם סידרה של צלחות שמכוסות בחומר רגיש למגנוט. זרוע מתכתית נעה מעל הצלחות, ומחזיקה אנטנה אלקטרומגנטית, שנקראת "ראש" מעל כל צלחת. כשהצלחות מסתובבות, הראשים זזים קדימה ואחורה, ומשתמשים בשינויים בשטף המגנטי כדי לקרוא ולכתוב מידע.

צילום: פי סי מגזין

 

בחלק מהמקרים צריכים המהנדסים לתקן את המנוע, או את הציר עליו סובבות הצלחות. באחרים, הם מתקנים את הזרוע או את הראש. הם עשויים אפילו להחליף את החלקים האלו לגמרי.

 

לעיתים הכונן אינו עובד, מכיון שהוא נשחק או נפל. מדי פעם יש צורך לבצע כיול, למשל כשהראשים תקינים אבל לא עוקבים בהצלחה אחרי הצלחות, או כשציר הסיבוב אינו מדויק. "פעמים קרובות הפגמים כה קטנים עד כדי כך שיש צורך להשתמש במיקרוסקופ כדי למצוא אותם".

 

בכונן כמו ה-Western Digital של ג'רמי, המהנדסים עשויים לתקן או להחליף את הלוח המודפס, שמפעיל את כל החלקים המכניים. נזק למעגלים שמתחת לו נפוץ בעיקר בכוננים שנלכדו באש, שיטפון או מצבי אסון אחרים.

 

עובדים בחדר נקי

 

העניינים מתחילים להסתבך כשיש בעיה עם הצלחות עצמן. כאמור, המידע מאוחסן עליהן, וכפי שאפשר לשער- הן רגישות מאוד. כל כך רגישות, שאין לפתוח את הכונן מחוץ לחדר נקי. החדרים הנקיים אינם נקיים ללא רבב כמו אלו שאפשר למצוא במפעל שמייצר לייצור שבבים. במעבדה בה תוקן הכונן הקשיח שלנו עובר האוויר סינון עד רמה שבה כל מטר מעוקב מכיל לא יותר מ-100 חלקיקים שגדולים מ-0.5 מיקרון, והמהנדסים עוקבים אחר נהלים נוקשים של שמירה על סביבה אנטי סטטית.

 

בכונן של ג'רמי, הצלחות דמויות המראה היו מכוסות באבק ושאריות עשן, אבל המהנדסים הצליחו לנקות אותן, ואחרי שבנו מחדש חלק גדול מהחומרה המכנית והחשמלית של הכונן, הצליחו גם לשחזר את כל הקבצים, עד לאחרון שבהם.

 

להבדיל, מכיון שהכונן של המחשב הנייד והכונן מבית Samsung קיפצו באמצעי תחבורה שונים עד הגיעם למעבדה, סיביות רבות מדי התבלגנו או נפגעו.

 

בעיות דומות מתרחשות כשראש הכונן מתנגש בצלחת, ושורט את אזורי הסיביות - כמו מחט השורטת תקליט. לפעמים הראש מתנתק לגמרי והזרוע חודרת לתוך הצלחת. במקרה כזה אפשר לראות חריצים ענקיים על גבי הצלחת.

 

אם מישהו "תוקף" את הצלחת עם צבתות, משימת השחזור עלולה להיות קשה, אולם קיים סיכוי שהמהנדסים יצליחו לשחזר לפחות חלק מהמידע . המצב מסובך עד בלתי אפשרי אם מישהו מקרב בכוונה מגנט לכונן, על מנת למחוק את כל הסיביות.

 

למצוא את המידע האבוד

 

חברות לשחזור מידע עשויות לגבות תשלום ראשוני תמורת פירוט הקבצים שהן הצליחו לשחזר. פירוט כזה מאפשר לבעלי הכונן לראות אלו מהקבצים שלמים ואלו לא.

 

אם המבנה הכללי של המידע נפגע קשות, התהליך אינו כה פשוט. מכיוון ששמות הקבצים אבדו על הכונן הקשיח, החברה היתה יכולה רק לשלוח לנו מסמך שבו הייתה רשימה של קבצים מסודרים לפי גודלם והסיומת שלהם. ראינו שהצליחו לשחזר קבוצה של קבצי mp3 למשל, אבל לא היינו יכולים לומר אלו מהם שוחזרו.

 

או אז, אם תרצו את המידע בחזרה, תיאלצו לשלם מאות עד אלפי דולרים, בהתאם למורכבות השחזור ולכמות המידע המשוחזר. במקרה של הכונן הצלוי של ג'רמי, דרשה החברה בסביבות 1350 דולר, אך אם המהנדסים לא מצליחים לשחזר הרבה מהמידע, העלות יורדת ל-900 דולר.

 

האם חברות כאלה מחזיקות את המידע כבן ערובה? במידה מסויימת כן, אבל הן מבצעות גם שירות חשוב במיוחד: אין תחליף לתמונות משפחתיות ולהחזרי מס ששמרתם על הכונן הקשיח. לקבל בחזרה את המידע שהעליתם באש זה דבר נפלא.

 

הכתבה פורסמה בגיליון מרץ של PC Magazine. לחצו כאן לרכישת מנוי במחיר היכרות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הדיסק נשרף, המידע שוחזר
צילום: פי סי מגזין
מומלצים