שתף קטע נבחר

ארה"ב: מחריפה המחלוקת בשאלת תאי-הגזע העובריים

הנשיא בוש הודיע כי הוא עשוי להשתמש לראשונה בזכות הווטו על הסנאט, שדן בימים אלה באפשרות להקצות תקציבים רבים יותר למחקר ולהסיר את המגבלות החמורות שהטילו השמרנים. אנשי המדע קוראים לנשיא להפריד בין הדת למדינה, אך בבית הלבן מתעקשים: המחקר בתאי גזע הוא סכנה מוסרית

נשיא ארצות-הברית, ג'ורג' בוש, מאיים להשתמש לראשונה בזכות הווטו על הסנאט, לאור העימות בנושא מחקר תאי הגזע העובריים בארה"ב. הסנאט התכנס אתמול (ב') כדי לדון בהגדלת המימון המושקע במחקר תאי הגזע העובריים, מעבר לגבולות הצרים שהגדיר בוש ב-2001, ועתיד להסיר את המגבלות שהטיל ממשל בוש על המחקר. בקהילה המדעית קוראים לבוש להפריד בין הדת והפוליטיקה למדע - אך דוברי הבית ממשיכים לטעון בתוקף נגד המחקר בתאי גזע עובריים בטענה שמדובר בניסיון להגביל את הפגיעה המוסרית והאתית באנושות.

 

המצדדים בהרחבת התמיכה הכלכלית והגדלת נפח המחקר בנושא, אמרו כי תאי הגזע טומנים בחובם הבטחה של ממש לריפוי מחלות שונות, ויש להם חשיבות עצומה במדע המודרני. אחת התומכות הנלהבות במחקר תאי הגזע היא ננסי רייגן, אלמנתו של נשיא ארה"ב לשעבר, רונלד רייגן, שסבל ממחלת האלצהיימר. רייגן אמרה כי היא מאמינה שיישומים עתידיים של המחקר בתאי גזע יוכלו לסייע לאנשים הסובלים ממחלות שונות, ובהן אלצהיימר, סכרת, פרקינסון ואחרות.

 

אחת הטענות המרכזיות נגד המחקר בתאי גזע עובריים מתמקדת בשאלות האתיות והמוסריות שהוא מעלה. עיקר המחלוקת נובע מכך שמקורם של תאי הגזע בעוברים אנושיים מהם "קוצרים" תאים חדשים.

 

בדרך כלל מופקים תאי הגזע מעוברים אנושיים מתים שנתרמו למדע, על ידי נשים שעברו הפלות בשלבים שונים של ההריון. מדענים בארה"ב טוענים כי יש קשר בין התנגדותו התקיפה של הנשיא בוש להפלות לבין התנגדותו למחקר תאי הגזע, וקוראים להפריד בין הפוליטיקה לבין המדע.

 

הרס חיי אדם, או סיכוי להצלת חיים?

 

למרות קיומם של בנקים מיוחדים המייצרים ומשווקים תאי גזע עובריים לעולם, מספר המחקרים ההולך וגובר מצריך כמו גדולה יותר של התאים העובריים. הממשל האמריקני, ברשותו של בוש ותחת הנהגתו, הגביל באופן משמעותי את מספר תאי הגזע העובריים הניתנים לשימוש במחקרים, צמצם את היקפי התמיכה והמימון הממשלתיים למחקר והערים קשיים רבים נוספים על חוקרים ומכוני מחקר העוסקים בתחום.

 

לפי ההערכות, הסנאט צפוי לאשר את החוק המסיר מספר הגבלות מהמחקר וייתכן שגם יאשר תוספות תקציב לנושא. בוש איים אתמול ואמר כי הוא עשוי לעשות שימוש בזכות הווטו שלו בסנאט, במטרה למנוע את העברת החוקים. בהצהרה שפרסם הבית הלבן נמסר כי בוש מתנגד "לשימוש בכספי המיסים שמשלם הציבור האמריקני, כדי לתמוך ולעודד הרס של חיי אדם - בעבור המחקר".

 

התומכים במחקר תאי הגזע מציגים עמדה הפוכה לזו של בוש. מאחר ותאי הגזע העובריים נאספים ממרפאות בהן מתבצעות הפלות ותהליכי הפסקת הריון, לא מדובר ב"הרס חיי אדם" כפי שמגדיר זאת הנשיא. למעשה, אומרים התומכים התוקפים את הנשיא, כי במידה ותאי הגזע לא יועברו למחקר, העשוי להציל חיים רבים בעתיד, הם יושמדו".

 

לפני כשנה, שינה הסנאט האמריקני את עמדתו בנוגע לסוגיית תאי הגזע העובריים. מנהיג הרוב בסנאט, ביל פריסט (הרפובליקנים), אמר כי הוא מסיר את תמיכתו מיוזמות החקיקה של הממשל, המציבות קשיים בפני מחקרים העוסקים בתאי הגזע, וביקש להגביר את המימון למחקר בתחום. בנאום שנשא בפני חברי הבית, אמר פריסט כי "זו אינה שאלה של מוסר או אמונה, זו שאלה של מדע".

 

"להפריד בין הדת למדע"

 

התבטאותו של פריסט עוררה זעזוע במפלגה הרפובליקנית ובקרב השמרנים, המתנגדים בתוקף למחקר תאי הגזע בעיקר בגלל הקשר שלו להפלות יזומות. פריסט, רופא וחוקר שנחשב לידיד קרוב של בוש, אמר כי שינה את דעותיו בעקבות "המגבלות החמורות של ממשל בוש". פריסט תקף בחריפות את התנהלותו של בוש בנוגע למחקר המדעי, ואמר כי "אם נכהה את המגבלות המוטלות עליהם, מחקרים בתאי הגזע עשויים להוביל להתפתחויות מדעיות, ולגשר על הפערים המוסריים והאתיים, שהפכו את הנושא לטעון פוליטי".

 

הדרך היחידה ליצירתם של תאי גזע עובריים ממקור אנושי, היא באמצעות תהליך של "קצירה" מעובר אנושי, הנמצא בשלבי התפתחות מוקדמים. הדבר מעורר מחלוקות רבות בקרב אנשי דת ומשפט, וגם בקרב הקהילה המדעית, משום שלעוברים אנושיים מופרים יש את הפוטנציאל הביולוגי להפוך לאדם - מה שמעלה שאלות אתיות קשות בדבר השימוש בתאים אלה לצרכים אחרים. למעשה, אוסרים החוקים המגבילים לעשות שימוש בעוברים שנאספים ממרפאות המבצעות הפלות יזומות, אליהן מתנגדים השמרנים, ויש הטוענים כי מדובר בניסיון נוסף להגביל מכוני הפלות.

 

בעקבות לחץ של גורמים שמרניים בארה"ב, נאסר על ייצור "קווים" חדשים של תאי גזע על ידי שימוש בעוברים מופרים, אלא על שימוש בתאי גזע מעוברים קיימים. כך שלמעשה, המדענים החוקרים את תאי הגזע העובריים והשימושים האפשריים בהם, יכולים להשתמש אך ורק בתאים הנוצרים מתאי גזע הקיימים כיום. בממסד המדעי קיימת תמימות על כך שאיסור זה גורם לפגיעה במחקר ובפיתוח התחום.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
נשיא ארה"ב. מתנגד בתוקף למחקר בתאי-גזע
צילום: רויטרס
מומלצים