שתף קטע נבחר

כלי הטיס זוהו, אך בצה"ל המשיכו את המבצע

המבצע של סיירת מטכ"ל, שבו נהרג קצין ונפצעו שניים, אושר על-ידי ראש הממשלה וקיבל אור ירוק, גם לאחר שבצה"ל הבינו שכלי הטיס זוהו. זה היה אמור להיות מבצע חשאי, מסוג המבצעים שלא מגלים פרטים עליהם גם בסיומם

מבצע הסיירת שהסתבך: כלי הטיס שהיו מעורבים במבצע של סיירת מטכ"ל באזור בעל בק, שבו נהרג קצין ונפצעו שניים, זוהו לפני הפעולה, אך בצה"ל ביצעו הערכת מצב מחודשת והחליטו בכל זאת לתת אור ירוק. כך התברר הערב (שבת). הנחת העבודה הייתה שאם לא יפגעו אזרחים, הסיכויים קלושים שהדבר יוביל לחידוש ירי רקטות לעבר ישראל. ובכלל, מדובר במבצע שהחיילים לא היו אמורים לירות ובניגוד לדיווחים בלבנון - המטרה לא היתה לפגוע בבכירים בארגון. 

 

מוקדם יותר מסרו גורמי צבא שלוחמי הסיירת לקחו בשבי שני מחבלי חיזבאללה, אך מאוחר יותר הכחיש את הדברים קצין בכיר.

 

 

שר הביטחון, עמיר פרץ, אמר הערב שהפעולה אינה חורגת מהסכם הפסקת האש. "מדובר בפעולה חיונית שנועדה למנוע את ההתחמשות המחודשת של חיזבאללה". פרץ אמר שהוא "מחזק את ידי החיילים שהשיגו את היעדים בפעולה נועזת" ושלח תנחומים למשפחת ההרוג והחלמה מהירה לפצועים.  

 

המבצע עבר את כל מערכת האישורים מראש הממשלה, דרך שר הביטחון והרמטכ"ל וגם בבור בקריה עקבו אחר הנעשה קצינים בכירים בצה"ל. זה היה אמור להיות מבצע חשאי, מסוג המבצעים שלא מגלים פרטים עליהם גם בסיומם, אולי גם בשנים הבאות. בצה"ל הצטבר מידע מודיעיני על פעולה משמעותית הקשורה להברחת אמצעי לחימה לחיזבאללה. לא עוד משאית שנושאת כמה עשרות טילים ורקטות, אלא פעולה שיש לה השלכות רבות על שיקום חיזבאללה גם בעתיד.

 

המבצע החל בשעות הערב, קצת לאחר רדת החשיכה. כלי התקשורת בלבנון דיווחו על כלי טיס של חיל האוויר שחגים באזור בעלבק. בכמה מהדיווחים נאמר שכלי הטיס תקפו מטרות, אך זו לא היתה המטרה, כפי שגם הודו בצה"ל. רק בדיעבד מתברר שכלי הטיס היו חלק מהמבצע, ונועדו לספק מעטפת אווירית לכוחות שפעלו שם.

 

כאמור, לאחר הערכת מצב בעקבות גילוי הכוח האווירי, החליטו בצה"ל להמשיך והכוח הקרקעי, מהטובים ביותר שיש בצה"ל, נע לעבר המטרה. הפעולה עברה ללא דופי. היעדים, שלא ניתן לפרטם, הושגו במלואם. רק לאחר השלמת המשימה זוהה הכוח.

 

מספר אנשי חיזבאללה פתחו באש לעבר החיילים, ואלה השיבו באש. המרחק בין החיילים לאנשי חיזבאללה היה כמה עשרות מטרים. אחד הקצינים, ממפקדי המבצע, נהרג. לפי מקורות ביטחוניים בלבנון, שלושה אנשי חיזבאללה נהרגו באירוע. כלי טיס ירו בהמשך לעבר מוקדים שסיכנו את הכוחות. הכוח חולץ והגיע לישראל. 


ציוד של החיילים שהושאר בשטח  (צילום: איי.אף.פי)

 

בצה"ל הביעו שביעות רצון מהתוצאות ולא מצביעים על תקלה של הכוח שהביאה לזיהוי ולהיתקלות, אלא מציינים שרמת הסיכון שהייתה קיימת ממילא.

 

שלא כמו בעבר, בצה"ל מעוניינים ללחוץ על ההדק בכל פעם שיש הזדמנות מבצעית ולבקש מהדרג המדיני את האור הירוק לפגוע במטרות איכותיות. לא מן הנמנע שפעולות מהסוג הזה כפי שהיו הלילה, יתבצעו גם בעתיד הקרוב. עם זאת, אם הסכם הפסקת האש יביא למנגנון אכיפה ראוי שימנע הברחות אמצעי לחימה, עשויה ישראל לא להתערב בנעשה.

 

גם לאחר שנחתם הסכם הפסקת האש, נסיונות ההברחה של אמצעי הלחימה רק גברו. ישראל ממשיכה את הסגר הימי והאווירי שנועד בין היתר למנוע הברחות אלה. בצה"ל מבינים שחיזבאללה רוצה שקט, אבל רוצה לנצל את השקט להתחמשות ולבנייה מחדש. נראה כי הפעולה בבקעת הלבנון נועדה לאותת למי שצריך שישראל לא מתכוונת לעבור לסדר היום על המשך ההתחמשות של חיזבאללה באמצעי לחימה - בעיקר טילים - שהגיעו מרוסיה, דרך איראן וסוריה. 

 

לצד מירוץ החימוש של חיזבאללה, מנסה הארגון בימים אלה לגייס כספים בעיקר מאיראן, על מנת לשקם את הפגיעה שהסבה להם המלחמה. הם כבר קיבלו מיליונים בודדים ונדרשים להם מיליארדים כדי לשקם את ההריסות והנזק של המלחמה. ההערכה היא שחיזבאללה לא יצליח להשתקם בתוך שנה ולהחזיר לעצמו את היכולות שהיו לו לפני המלחמה.


פורסם לראשונה 19/08/2006 19:47

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
אנשי חיזבאללה במקום הפעולה
צילום: איי אף פי
ציוד שהושאר בלבנון
צילום: איי אף פי
מסמכים שהותירו החיילים
צילום: אי אף פי
מומלצים