שתף קטע נבחר

סרטן הערמונית: כל השאלות, כל התשובות

מומחי האגודה למלחמה בסרטן מסבירים איפה נמצאת בלוטת הערמונית, מהן הבדיקות הנדרשות לצורך אבחון סרטן בערמונית ומתי מומלץ לבצען

מהי בלוטת הערמונית?

הערמונית הינה בלוטת מין משנית אצל הגבר הממוקמת מתחת לשלפוחית השתן, בבסיס הפין ולפני החלחולת (רקטום). דרך פתח צר בבלוטת הערמונית עוברת השופכה, דרכה עובר השתן משלפוחית השתן עד קצה הפין. בבלוטת הערמונית נוצר רוב נוזל הזרע.

 

מהי הגדלה שפירה על בלוטת הערמונית?

הגדלה שפירה הינה הגדלה שאינה סרטנית הנחשבת כתופעה שכיחה המתרחשת אצל יותר ממחצית הגברים שמעל גיל חמישים. הדבר קורה עקב שינויים הורמונליים בבלוטת הערמונית ולחץ על השופכה העוברת דרכה. לעיתים נגרמת הנפיחות בבלוטת הערמונית עקב דלקת שסימניה דומים לסימני הגדלה שפירה של בלוטת הערמונית, אך היא נוטה להופיע אצל גברים צעירים יותר.

 

כיצד יודעים אם שינוי בערמונית הינו סרטני?

גידול סרטני בערמונית מתרחש כאשר חלק מהתאים שבבלוטת הערמונית משנים את אופי גדילתם. הסיבות הישירות להיווצרות סרטן הערמונית עדיין אינן ידועות, אך באופן כללי ניתן לומר, כי במצב זה נפגם משהו במנגנון הפנימי המפקח על קצב גדילת התאים. בערמונית, שלא כמו בסרטן של איברים אחרים, קצב חלוקת התאים הסרטניים הינו איטי מאוד. לכן, למרות השכיחות הגבוהה יחסית של סרטן הערמונית באוכלוסיית הגברים המבוגרת, פעמים רבות אין המחלה מגיעה לידי ביטוי קליני כלשהו. השכיחות של שני המצבים – הגדלה שפירה ומחלת הסרטן של בלוטת הערמונית- עולה עם הגיל. רק אחד מתוך 10 גברים עם הפרעות בהטלת שתן בשל הגדלת הערמונית יחלה בסרטן הערמונית.

 

מהם דרכי אבחון סרטן הערמונית?

בדיקה רקטלית, במהלכה מחדיר הרופא לפי הטבעת אצבע עטויה בכפפת גומי, כדי לחוש את גודלה ואת מוצקותה של בלוטת הערמונית, בדיקת PSA(Prostate Specific Antigen) - בדיקת דם שנועדה לבדוק את רמת ה-PSA, שהוא חלבון המיוצר על ידי בלוטת הערמונית, סריקה על ידי אולטרא סאונד טרנס-רקטלי, המוחדר דרך פי הטבעת.

 

כמו כן, ייתכן ותבוצע ביופסיה על ידי החדרת מחט מיוחדת בעלת קוטר קטן, לכיוון הערמונית דרך פי הטבעת (רקטום). האבחנה לקיומו של סרטן הערמונית נקבעת אך ורק על סמך תוצאות בדיקת הרקמות שהוצאו בביופסיה.

 

האם יש חשיבות לגילוי המוקדם של סרטן הערמונית?

הוכח כי הסיכויים לטיפול יעיל יותר, לריפוי ולהפחתת התמותה של רוב סוגי הגידולים הסרטניים טובים יותר בעת גילוי מוקדם.

 

מתי יש לבצע בדיקות לגילוי מוקדם של סרטן הערמונית?

המלצות המועצה הלאומית לאונקולוגיה בישראל, התואמות להמלצות בארצות אחרות, אינן כוללות בדיקות סריקה לאבחון מוקדם של סרטן הערמונית לכלל אוכלוסיית הגברים, פרט לגברים הנמצאים בקבוצת הסיכון (בעלי היסטוריה משפחתית), להם מומלץ לבצע בדיקת אבחון מוקדם אחת לשנה מגיל 50: בדיקות PSA, בדיקה רקטלית ואולטרא סאונד טרנס-רקטלי. בדיקות משלימות נוספות נקבעות לפי תוצאות בדיקות אלו.

 

איגוד האורולוגים בארה"ב ממליץ על בדיקת PSA ועל בדיקה רקטלית פעם בשנה לכל גבר מגיל 50, או לכל גבר מגיל 40 הנמצא בקבוצת סיכון גבוה. המלצה זו לא אומצה בישראל ובמדינות אירופה מאחר ומומחים רבים סבורים כי אין עדיין מספיק נתונים מדויקים כדי לתמוך בהמלצות אלו.

 

חשוב לזכור כי מרבית הבעיות הנובעות מהגדלה של בלוטת הערמונית אינן מעידות על התפתחות מחלת סרטן, ובמרבית המקרים ניתן לטפל בהצלחה. אך לשם כך יש לפנות לרופא לצורך אבחון.

 

הצילום באדיבות האגודה האמריקאית לאונקולוגיה קלינית באמצעות האגודה למלחמה בסרטן
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סרטן הערמונית. מתחיל הפרעה בהטלת שתן
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים