שתף קטע נבחר

אהרונישקי בוועדת זיילר: הייתי טרוד בטרור

השוטר מספר 1 לשעבר הגיע להעיד בפני ועדת זיילר, הבוחנת את פרשת פריניאן. "הפיגועים היו הדבר המרכזי שהיה נתון לקשב שלי כמפכ"ל", הסביר

המפכ"ל לשעבר שלמה אהרונישקי הגיע להעיד בפני חברי ועדת זיילר, הבוחנת את התנהלות המשטרה בפרשת האחים פריניאן, ורצח השוטר צחי בן אור. בעדותו אמר המפכ"ל לשעבר כי עיקר עבודותו נגעה למניעת פעולות הטרור, ודעתו היתה נתונה בעיקר לכך. 

 

"נאמר לי כי יש קושי להתקדם בחקירה בפרשה, אך לא הובהר לי כי לא ניתן להתקדם בתיק הזה. צריך לזכור שבאותם

ימים אני מטפל בנושאים רבים, ובעיקר בטרור", אמר אהרונישקי. "הפיגועים היו הדבר המרכזי שהיה נתון לקשב שלי כמפכ"ל, וכשמדברים על טרור צריך להבין שגם מדובר בניסיון לקחת את הדיסק של המשטרה ולהפוך אותו".

 

המפכ"ל לשעבר סיפר כי נחשף לראשונה לפרשה בשנת 1999 בזמן שכיהן כמפקד מחוז תל אביב במשטרה, אז אירע רצח בוחבוט בבית החולים תל השומר. לדבריו, הוסיף להתעדכן בנושא עוד מספר פעמים בתפקידו כמפכ"ל. לגבי המינוי של יורם לוי למפקד ימ"ר דרום הסביר כי אישר את המהלך  לאחר שנערכו בדיקות על ידי שלושה ניצבים שהמליצו עליו.

 

על הקשר שלו לפרשה סיפר: "המידע שקיבלתי עסק בשני תחומים: הדלפות ועסקת עד המדינה. במסגרת שיחות  שערכתי עם מפקד המחוז הדרומי דאז אהרנוביץ' ומפקד הימ"ר ניצב משנה אמיר גור. נודע לי כי יש הדלפות, ושאחד הקצינים החשודים הוא יורם לוי". 

 

אתמול העיד בפני הוועדה מפכ"ל המשטרה, משה קארדי. "אני רוצה שייכתב באותיות של קידוש לבנה - הרכילות המרושעת היא שקר גס", אמר לחברי הוועדה. לדבריו, הטענות נגדו הופצו גם על ידי ניצב בדימוס יעקב בורובסקי, מי שהפסיד לו במירוץ לתפקיד המפכ"ל.

 

"כל ההחלטות בעניין מינויו של יורם לוי לימ"ר דרום נבעו משיקולים עניינים בלבד", המשיך ואמר קראדי, כשהוא מתייחס לטיעונים לפיהם מינויו של לוי לתפקידו נעשה בלחץ חבר הכנסת לשעבר, עמרי שרון, והשר לשעבר, צחי הנגבי.


אהרונישקי בפני חברי ועדת זיילר (צילום: גיל יוחנן)

 

במהלך עדותו אמר קראדי כי היה לו חשוב למנות מפקד לימ"ר דרום שהגיע מתוך המחוז הדרומי. לדבריו הדבר נובע מתוך שיקולי אפלייה מתקנת ומתוך שיקולים מקצועיים לפיהם "הבאת שחקן מתוך הזירה הפנימית הוכיחה עצמה כיעילה יותר מאשר הבאת שחקנים חיצוניים". 

 

ועדת זיילר שיגרה זה מכבר אזהרות לגופים ואישים בכירים (13 בסך הכל), בהם גם מפכ"ל המשטרה קראדי. משמעות האזהרה היא שאותם אנשים עלולים להיפגע ממסקנות הוועדה ולפיכך היא מאפשרת להם להציג טיעונים, ראיות וחומרים שלא הועלו עדיין בפניה, בטרם תפרסם את מסקנותיה הסופיות. 

 

חברי הוועדה יכונסו לדיונים רציפים, ארבעה ימים בשבוע, כשברקע עתירתם של נצ"מ יורם לוי ורפ"ק רובי גלבוע, גם הם ממוזהרי הוועדה, שדרשו מחברי הוועדה להעביר לידיהם את כל חומר החקירה המונח בפניה, כולל העדויות החסויות, על מנת שיוכלו להתגונן נגדן כראוי.  

 

פרשת השוטר בשירות הפשע 

ועדת זיילר בוחנת את התנהלות מערכת אכיפת החוק בפרשת פריניאן: השוטר צחי בן אור מיס"מ ירושלים חצה את הקווים וחבר למשפחת הפשע פריניאן מהדרום, שבשליחותם על פי החשד, רצח את העבריין פנחס בוחבוט בעת שזה היה מאושפז בבית החולים. הוא הצליח להימלט למקסיקו - ושם נרצח. האחים שרון ועודד פריניאן, הם החשודים המרכזיים בפרשה.

 

בן אור רצח את בוחבוט בשנת 1999 בעת שעבד במשטרה, עם שותף נוסף. בימ"ר דרום, בפיקודו של ניצב-משנה אמיר גור, חקרו את הרצח בתל השומר אולם במשך חודשים לא הצליחו להעלות כל קצה חוט, עד אשר נעצר בן אור ביולי 2000 בחשד שביצע שני מעשי שוד בווילות בבאר-שבע. אז הוגש נגדו כתב אישום, עם בקשה למעצר עד תום ההליכים.  

 

במהלך מעצרו וחקירתו של בן אור הסתעפה הפרשה ובמהלכה נחשפו האחים פריניאן, שעל פי החשד היו מקורבים גם הם למספר גורמים במשטרה. בינתיים ברח בן אור למקסיקו, ובדצמבר 2004, בעת ששהה בדירת עבריין, נרצח.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
אהרונישקי מגיע לוועדה
צילום: גיל יוחנן
צילום: גיל יוחנן
קראדי בעדותו אתמול
צילום: גיל יוחנן
מומלצים