שתף קטע נבחר
צילום: ויז'ואל/פוטוס

10 עובדות על אופטלגין

בארצות הברית היא נאסרה לשימוש בשנות השבעים בשל תופעות לוואי מסוכנות, אבל כאן האופטלגין, אחת התרופות הנמכרות ביותר בישראל, ממשיכה בהצלחה המסחררת, מורידה חום ומשככת כאבים עזים

היא אחת התרופות הנמכרות בישראל, אף שבארצות הברית מזמן נאסרה לשימוש. סוד ההצלחה של אופטלגין הוא יכולתו להוריד במהירות חום ולשכך כאבים עזים. הנה עוד כמה עובדות על התרופה, ונתחיל בחדשות הרעות:

 

1. פוגעת ביצור כדוריות הדם

בשלהי שנות השבעים נאסרה התרופה "דיפירון" לשימוש בארצות הברית, בשל תופעת לוואי נדירה של פגיעה בייצור כדוריות דם לבנות. מחקרים גילו כי דיפירון עלולה לדכא את פעילותו של מוח העצם, 'בית החרושת' המייצר את תאי הדם שלנו. משתמשים בתרופה פיתחו מחסור בתאי דם לבנים שחשף את גופם לזיהומים קשים עד כדי סכנת חיים. בשלהי שנות ה-80 גילתה האגודה הבינלאומית לאנמיה שהתופעה הזו עלולה להתפתח גם אחרי שימוש של שבוע אחד בלבד ב'דיפירון'. מחקרים נוספים בגרמניה גילו שאחד מכל 30 אלף משתמשים בתרופה עלול לפתח את המחסור בכדוריות הדם הלבנות.

 

2. השד העדתי

גם יוצאי לוב, עיראק וארצות ערב נוספות חשופים לסכנה עקב השימוש בתרופה: רבים מהם סובלים מחסר באנזים הקרוי G6PD. די בנטילת כדור אחד של 'דיפירון' כדי לגרום להרס כדוריות הדם, אובדן הכרה, פרכוסים ואף מוות. כאמור, שיווק התרופה נאסר בארה"ב, בבריטניה ובמדינות מערביות נוספות, אך בישראל מתעקש משרד הבריאות שהתרופה הפופולרית בטוחה ומאשר את שיווקה לכל דורש – גם ללא מרשם רופא.

 

3. הסיבוך נדיר

במחקר שערך פרופ' מיכה לוי מ"הדסה", בקרב 23 מיליון בני אדם בישראל ובאירופה, ושפורסם ב-1986, נמצא כי הסיכון את הסיבוך הקשה כתוצאה מהשימוש בתרופה עומד על 1.1 למיליון במערב גרמניה ובספרד. בישראל ובהונגריה מצאו עורכי המחקר כי הסיכון להסתבכות הוא 0.8 למיליון (ובמילים אחרות: 1 ל-1,250,000 מקרים). בעקבות הממצאים הללו, החליטו במשרד הבריאות להמשיך ולאשר את האופטלגין לשיווק.

 

4. משתלטת על הכאבים

ולמרות הסכנות (המזעריות, יש לציין) הישראלים המשיכו לשמור לה אמונים, כמו גם משרד הבריאות הישראלי. אופטלגין נחשבת לתרופה רבת עוצמה להורדת חום ושיכוך כאבים. היא כה יעילה, עד כי עושים בה שימוש באישפוז בנשים הסובלות מכאבים לאחר ניתוח קיסרי, בהתקפי מיגרנה עזים, ובעשרות מחלות אחרות.

 

5. דרכים נסתרות

המנגנון המדוייק לפיו מצליח האופטלגין להקל על הכאבים ולהוריד חום עדיין לא ברור כל צרכו. על פי אחת הסברות, פועל האופטלגין בדרך דומה לזו של וולטרן, נקסין ותרופות אחרות ממשפחת נוגדי דלקת לא סטרואידיים - NSAIDS, החוסם חומרים הקרויים פרוסטגלנדינים וחומרי דלקת אחרים, האחראים בין היתר לעליית חום ולהופעת כאבים.

 

6. מה אומר השם

שמה הגנרי (הכימי) של התרופה הוא דיפירון, חיבור של הקידומת דה (נגד), ופיירטיקה (חום).

 

7. משנות החמישים ועד היום

ענקית התרופות הישראלית "טבע" היא זו שהביאה ראשונה את האופטלגין לארץ בשנות ה-50. מאז, ראו חברות התרופות כי טוב וכיום נמכרת התרופה גם תחת המותגים וי-טלגין ופנלגין.

 

8. גם לתוך הווריד

התצורה המוכרת ביותר של אופטלגין היא בכדורים או טיפות (זהירות – הטעם מר ביותר!). עם זאת, בבתי חולים התיר משרד הבריאות לעשות שימוש באופטלגין גם בצורת זריקה לתוך הוריד במקרים של כאבים עזים או חום קיצוני שלא חלפו באמצעים תרופתיים אחרים.

 

9. זהירות משימוש ממושך

על פי הנחיות היצרן, אין להשתמש באופטלגין יותר משבוע מבלי ליידע את הרופא. ופריחה ותופעות לוואי אלרגיות, הן תופעות הלוואי השכיחות ביותר של האופטלגין. יש להפסיק את לקיחת התרופה מיד אם מופיעים כתמים בעור, צמרמורת או תחושת חנק, ולפנות מיד לחדר המיון או לרופא. בתוך כך קיים סיכון לדימום יתר אצל אלה הנוטלים תרופות נוגדי קרישה דרך הפה (דוגמת קומדין).

 

10. מה אומר העובר

בטיחות האופטלגין בהריון עדיין לא נקבעה. לכן מומלץ להימנע משימוש בתרופה בהריון, ובמיוחד בשליש הראשון להריון כשמרבית איבריו של העובר מתפתחים והסיכון למומים מולדים הוא הגבוה ביותר.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גבי מנשה
אופטלגין. האמנם תרופה בטוחה?
צילום: גבי מנשה
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים