שתף קטע נבחר

החטא הקדמון של יוסי מזרחי

החל מאמש, יוסי מזרחי הוא המאמן החדש של בית"ר ירושלים. ההליך היה מהיר: ולדימיר שקלאר, האיש הממונה מטעם ארקדי גאידמק על ענייני בית"ר ירושלים, פנה לג'קי בן-זקן, הבעלים של מ.ס אשדוד, וביקש שיאשר לבית"ר לנהל משא ומתן עם המאמן. בן-זקן ביקש וקיבל פיצוי - הרי הוא נאלץ להיפרד באמצע העונה ממאמן מוערך - ונתן אור ירוק לעיסקה. מזרחי סיכם את תנאיו בבית"ר ירושלים, והחל לעבוד בתפקידו החדש מיד לאחר החתימה.

 

ועכשיו שאלה: מה לא בסדר בפיסקה הנ"ל? לכאורה, כלום. בית"ר נהגה באופן מסודר, פנתה למזרחי רק אחרי שקיבלה הסכמה ממעסיקו (כלומר, יש לקוות שכך היה, כי הרי הדעת וגם התקנון אינם סובלים מצב שבו יפנו למאמן או שחקן הנתון תחת חוזה מבלי שיקבלו את אישור המעסיק). המאמן עצמו בחן את החלופות והכריע בעד האופציה המכובדת יותר מבחינה מקצועית - ולא פחות חשוב, המשתלמת יותר מבחינה כלכלית. על הנייר, כולם הרוויחו. מזרחי שיפר את מעמדו ואת שכרו; אשדוד תקבל פיצוי שישדרג את יכולותיה להתמודד בליגת העל; בית"ר ירושלים הרוויחה מאמן חדש, ואפילו אחד שבית"ר עצמה היא כור מחצבתו. גם איש מקצוע וגם סמל.

 

ועכשיו עוד שאלה: מה לא בסדר בפיסקה הנ"ל? לכאורה, שוב כלום. הרי מעבר של שכירים ממקום עבודה אחד למשנהו הוא דבר מקובל שקורה בכל יום במאות אלפי חברות מסחריות מסביב לעולם. כולנו רוצים להתקדם, כולנו רוצים להרוויח - ומי שיש לו יותר אמצעים, יכול להעסיק את היותר מוכשרים. נכון? אז זהו, שלא ממש.

 

בעבור חופן דולרים

לצד הרבה שיאים חדשים, העידן המקצועני בכדורגל העולמי הביא עמו גם כמה רעות חולות. אחת מהן היא חוסר הנאמנות המוחלט לסמל, זולת לסמל שעל השטרות. אבל גם בג'ונגל הזה, שקיבלנו על עצמנו בשתיקה – ושהורס, ועוד יהרוס, את הכדורגל - מוכרחים להיות כמה כללים. אחרי הכל, אנחנו עוסקים בספורט. וספורט, עוד לפני שהוא מתורגם לאיצטדיונים מלאים, זכויות שידור, מרצ'נדייז ועוד, הוא קודם כל ערך. ערך של תחרות, של פייר-פליי, משהו שאמור להיות גדול מהחיים.

 

אני לא נאיבי. גם בכדורגל העולמי הכסף הגדול מדבר, והכסף הקטן נאבק על קיומו. אבל מישהו יכול לתאר לעצמו את צ'לסי, למשל, פונה באמצע העונה למאמן של קבוצת מרכז טבלה, נניח לסם אלרדייז? ועוד יותר מכך, גם אם צ'לסי - שלהזכירכם, נחקרה בחשד לניהול משא ומתן עם קול כשזה עוד היה תחת חוזה בארסנל - היתה פונה לאלרדייז, מישהו מסוגל לדמיין את המנג'ר עובר באמצע העונה מריבוק סטדיום לסטמפורד ברידג'? לכל היותר, גם אם היה משיב בחיוב להצעה, הוא היה אומר למנכ"ל צ'לסי פיטר קניון: "אשמח לעבוד עבורך, אדוני, ואני יכול להתחיל אי שם באמצע חודש מאי 2007, יום אחרי שתסתיים עונת הכדורגל שאותה אסיים בקבוצתי הנוכחית".

 

בלהט הכסף הגדול שסובב ומסובב את הכדורגל העולמי, אפשר כמעט לשכוח שאהבה לכדורגל עשויה מחלומות, מאגדות. הנה למשל אגדה יפה ומודרנית על בחור וולשי צנום שלמרבה השמחה עדיין משחק כדורגל: כשריאן גיגס היה בן-עשרה, ניתן לו לבחור בין הופעה בנבחרת וולס, מכורתו, לבין הופעה בנבחרת אנגליה. נדמה שאין צורך להסביר את הפער בין השתיים - הוא גדול יותר אפילו מזה שבין אשדוד לבית"ר - אז אציין רק שהופעה במדי נבחרת אנגליה משמעותה (כמעט בהכרח) חוזה משופר, אפשרות לרווחים גדולים יותר מפרסום, תהילת עולם ועוד. אבל גיגס, בחור שקט, אמר רק את המשפט הנפלא הבא: "הייתי מעדיף לא לשחק כדורגל מימי מאשר לשחק עבור מדינה שאינה מדינתי".

 

ערך הערך

מה שנכון נכון, קיים הבדל מהותי בין גיגס למזרחי: גיגס הוא וולשי, בעוד שמזרחי הוא במקור בית"רי. אבל העיקרון זהה. יש דברים שלא עושים בשביל כסף, כבוד, תהילה או מעמד. זכותו של מזרחי לדאוג לאינטרסים המקצועיים והכלכליים שלו, אבל לו היה מודיע לשקלאר כי הוא מכבד את הפנייה, אבל יוכל להיענות לה רק בתום העונה, הוא היה עושה שירות נפלא לעצמו, לאוהדים - ולערכים שעליהם, לפני מיליוני שנים ודולרים, היה בנוי המשחק הנפלא הזה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צפריר אביוב
יוסי מזרחי. "יש דברים שלא עושים בשביל כסף, כבוד, תהילה או מעמד"
צילום: צפריר אביוב
מומלצים