שתף קטע נבחר

 

ראשי האוניברסיטאות: "התפרקות טוטלית"

נשיא אוניברסיטת בר-אילן, פרופ' משה קוה, התריע בכנסת מ"בריחת המוחות". ראשי האוניברסיטאות מאיימים לא לפתוח את סמסטר ב', אם לא תיושב המחלוקת עם משרד האוצר

"המערכת בהתפרקות טוטלית. עשינו טעות טרגית שפתחנו את שנת הלימודים" - כך אומר בצהריים (יום ב') יו"ר ועד ראשי האוניברסיטאות (ור"ה) ונשיא אוניברסיטת בר-אילן, פרופ' משה קוה, בדיון בוועדת החינוך של הכנסת בנושא "בריחת המוחות" (Brain drain) של אקדמאים מהארץ לאוניברסיטאות בחו"ל.

 

כל המשתתפים בדיון, בהם שרת החינוך יולי תמיר, נציגי המועצה להשכלה גבוהה (מל"ג), נשיאי האוניברסיטאות, המכללות והסטודנטים הסכימו שמשרד האוצר אשם, אך המשרד לא טרח לשלוח נציג לדיון כדי להגיב על הטענות.


דיון סוער על המשבר בהשכלה הגבוהה (צילום: חיים צח)

 

קוה איים שלא לפתוח את סמסטר ב' השנה. לטענתו, האוצר מתנה סיוע לכיסוי הגירעון בשיקולים מבניים כמו קביעת שכר מרצים דיפרנציאלי, "מרצה ליהדות למשל יקבל פחות שכר ממרצה לפסיכולוגיה".

 

שנת הלימודים האקדמית נפתחה בשקט יחסי, לאחר שהמוסדות להשכלה גבוהה קיבלו 140 מיליון שקלים מהאוצר. ראשי האוניברסיטאות איימו להשבית את פתיחת שנת הלימודים בשל הקיצוצים התקציביים המתמשכים. כיום, עומד הגירעון של האוניברסיטאות בארץ על 1.2 מיליארד שקלים. שרת החינוך, יולי תמיר, אמרה כי "ההשכלה הגבוהה בארץ מצויה במצב קשה. היא נאבקת על התשתית שלה".

 

בקורת קשה הוטחה כלפי משרד האוצר גם לגבי הרכב הוועדה החדשה לבחינת שכר הלימוד והרפורמה בהשכלה הגבוהה. ועדה

 זו אמורה להגיש מסקנותיה עד סוף חודש ינואר. נציגי האוניברסיטאות טענו שמשרד האוצר פסל שני חברי ועדה משיקולים זרים וללא נימוק - פרופ' מנחם יערי, כלכלן באוניברסיטה העברית בירושלים ופרופ' יעקב זיו, נשיא האקדמיה הלאומית למדעים.

 

יו"ר המועצה המתאמת של הסגל האקדמי הבכיר, פרופ' צבי הכהן, אמר: "האוצר מעוניין בוועדה פיקטיבית שמסקנותיה ידועות מראש. לא ניתן בשלושה חודשים להקים ועדה רצינית לנושא".

 

יו"ר התאחדות הסטודנטים הארצית, איתי שונשיין, תקף את עצם הקמת הוועדה החדשה שתבחן בין היתר את שכר לימוד, שכן היא קמה לפני שיושמו במלואן מסקנות הוועדה הקודמת, ועדת וינוגרד להפחתת 50% מגובה שכר הלימוד של הסטודנטים. בפועל הופחתו עד היום 26% בלבד מגובה שכר הלימוד. שונשיין גם מחה על כך שאין אף נציג סטודנטים בוועדה החדשה.

 

הסטודנטים: לא נלך כצאן לטבח 

יו"ר אגודת הסטודנטים באוניברסיטת תל-אביב, בועז טופורובסקי, הוסיף: "לא יתכן ששרת החינוך ופקידי האוצר קושרים את עיניהם ומתעלמים מנציגי ציבור הסטודנטים בעוד ועדת החינוך היא היחידה הרואה בצורה צלולה את טובת הסטודנטים. ציבור הסטודנטים לא יקבל מסקנות של ועדה חדשה ללא יישום מסקנות ועדת וינוגרד. לא נלך כצאן לטבח".

 

חברת ועדת החינוך, ח"כ רונית תירוש: "יש ניגוד אינטרסים ברור בין גישת אוצר להשקפת עולם של אקדמיה. האוצר חותר לשינויים מבניים שמשמעותם שכר דיפרנציאלי למרצים וסגל זוטר, להעלאת שכר לימוד לסטודנטים, ולא נכנס לנושא יחסי מכללות אוניברסיטאות. האקדמיה רוצה לדון בנושא השכר וישנה התנגדות לשכר דיפרניצאלי. לא מדברים על אותו גל. לכן, אי אפר יהיה חלק את הנושא באופן ראוי".

 

יו"ר ועדת החינוך, ח"כ מיכאל מלכיאור, אמר בתום הדיון כי "מדובר במצב חירום והתרשמנו שהמדינה לא יודעת לאן היא הולכת. נערי האוצר שמים רגל בצורה שמביאה לקריסה של מערכת ההשכלה הגבוהה בישראל". יו"ר שדולת הסטודנטים וחבר ועדת החינוך, ח"כ אלכס מילר, אמר כי "תמונת המצב שעולה מהדיון קשה. אני קורא לוועדת החינוך להכריז על מצב חירום בהשכלה הגבוהה ולמדינה לגייס משאבים למציאת פתרון מיידי". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים צח
שרת החינוך, פרופ' תמיר
צילום: חיים צח
צילום: חיים צח
עם ח"כ מלכיאור
צילום: חיים צח
מומלצים