שתף קטע נבחר

הפנטגון: ההתקפות בעיראק בשיא חסר תקדים

הדו"ח הרבעוני האחרון של משרד ההגנה האמריקני הוא הפסימי ביותר עד כה. הוא מציג תמונה קשה של מדינה שלא מצליחה לצאת ממעגל האיבה הבין-עדתית, ותושביה איבדו את האמון בממשלתם ובאפשרות של פיוס לאומי. הארגון המסוכן ביותר: המיליציה השיעית של מוקתדא א-סאדר

המצב בעיראק רק הולך ומידרדר. כך עולה מנתונים שפירסם הפנטגון אתמול (יום ב'). העיתון "וושינגטון פוסט" דיווח הבוקר כי מספר ההתקפות האלימות במדינה הגיע בארבעת החודשים האחרונים לשיא חסר תקדים, וכי גורמים במשרד ההגנה האמריקני הודו כי המיליציות האנטי-אמריקניות השיגו "הצלחות אסטרטגיות" באמצעות שרשרת מעשי האלימות הבין-עדתית שאף מאיימת על קיומם של מוסדות השלטון העיראקיים.

 

בדו"ח הפסימי ביותר שפרסם הפנטגון עד כה, תיארו חוקרי המשרד את עיראק כמדינה ההולכת וגולשת לתוך מלחמת אזרחים כוללת. לפי הדו"ח, מספר ההתקפות השבועי הממוצע בעיראק עמד על 959, וכתגובה, אמון הציבור בעיראק בממשלה המקומית הולך ופוחת, והסיכויים לפיוס לאומי פוחתים מרגע לרגע.

 

"האלימות במדינה הסלימה בקצב מהיר ובלתי-ייאמן", אמר מפקד המארינס, הגנרל ג'ון פ' סאטלר, מנהל ענף תכנון אסטרטגי ומדיניות במטה הכללי האמריקני, שתידרך את העיתונאים על הדו"ח. "אנחנו חייבים לשבור את מעגל האלימות, את שרשרת מעשי האיבה הבין-עדתיים. זהו האתגר הראשון במעלה שניצב בפנינו היום", הוסיף.

 

"הטרגדיה של עיראק הוא שבפברואר האחרון בסמארה, הצליחו החמושים להשיג מה שניתן לכנות "הצלחה אסטרטגית" - כלומר, הם הצליחו להתחיל מעגל של אלימות בין-עדתית שמערער את מוסדות השלטון", אמר בתדריך פיטר וו' רודמן, תת-מזכיר ההגנה לענייני ביטחון בינלאומיים. רודמן התיחס לפיצוץ המסגד השיעי אסכרייה בסמארה, שביצעו חמושים סונים ב-22 בפברואר.

 

הדו"ח בן 50 העמודים, שמוגש לקונגרס מדי רבעון, גם ציין לראשונה שהמיליציה השיעית צבא מהדי של המנהיג השיעי הקיצוני מוקתדא א-סאדר החליפה את אל-קאעידה והיא עתה "הכוח המסוכן ביותר" המניע את עיראק לקראת מלחמת אזרחים כוללת. זאת, מאחר שלוחמי מיליציה שיעים רוצחים יותר אזרחים מאשר לוחמים סונים המקורבים לאל-קאעידה.

 

בניגוד לדו"ח הקודם שפרסם הפנטגון, הפעם לא נמנעו מחבריו לכתוב במפורש כי המצב בעיראק קשה, וכי המדינה ניצבת לפתחה של מלחמת אזרחים. "המצב בעיראק מורכב יותר ממה שהביטוי "מלחמת אזרחים" מסמל", נכתב בדו"ח. בדו"ח נכתב כי "התנאים העשויים להוביל למלחמת אזרחים שכזו אכן שוררים במדינה", אבל מחבריו הוסיפו כי הממשלה העיראקית בתמיכת הכוחות האמריקנים "יוכלו לעצור את ההתקדמות המסוכנת ולעצור את האלימות הבין-עדתית".

 

הפנטגון מתנגד לתגבור כוחות זמני

בתוך כך, דיווח הבוקר "וושינגטון פוסט" עוד כי בממשל האמריקני שוררים חילוקי דעות באשר לאפשרות לתגבר באופן זמני את הכוחות האמריקנים בעיראק בכ-15 עד 30 אלף חיילים לתקופה של חצי שנה עד 8 חודשים. בשעה שהנשיא ג'ורג' בוש שוקל את האפשרויות השונות לשינוי אסטרטגיה בעיראק, נשקלת גם האפשרות לתגבר כוחות - כדי להשכין סדר ושלום בבירה בגדד.

 

העיתון דיווח כי בעוד שהבית הלבן מקדם באגרסיביות את רעיון תגבור הכוחות הזמני - המטה הכללי האמריקני מתנגד להצעה זו באופן מוחלט. מקורות מסרו לעיתון כי ראשי הצבא האמריקני סבורים כי הבית הלבן לא גיבש אסטרטגיה ברורה חדשה באשר לעיראק, וכי הוא נצמד לרעיון תגבור הכוחות בין היתר מאחר שאין לו כל הצעה חלופית.

 

לדברי המקורות, המטה הכללי הזהיר כי תגבור קצר מועד שכזה יוכל דווקא לחזק את המיליציות החמושות בעיראק מבלי לספק "זריקת עידוד" למשימה האמריקנית הצבאית בעיראק או לצבא העיראקי. לדבריהם, תגבור כוחות לזמן ארוך יותר אינו אפשרי מבחינה לוגיסטית. לפי שעה, מוצבים בעיראק כ-134 אלף חיילים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
פיגוע בבגדד. 959 התקפות שבועיות
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
עיראקים אבלים. איבדו אמון בממשלה
צילום: רויטרס
חיילים אמריקנים בבגדד. הפנטגון מתנגד לתגבור
צילום: איי פי
מומלצים