שתף קטע נבחר

מי מפחד מאופציות

למסחר באופציות יצא שם של השקעה מסוכנת וספקולטיבית, אך למעשה מדובר במכשיר המאפשר לך לבטח את השקעתך מפני שינויים בלתי צפויים. דוגמא לשימוש כזה באופציה, היא רכישת אופציות על הדולר על ידי מי שמכר את דירתו, קיבל את התמורה אך טרם מצא דירה חלופית. אם הוא חושש מעליית ערך הדולר שתשחק את כספו הוא יכול לרכוש אופציה ולבטח את עצמו מפני התייקרות הדולר

המושג אופציה מוכר לרבים, אבל ההקשר שמתלווה אליו הוא בדרך כלל של כלי מסוכן שמיועד למקצוענים בלבד. למעשה אופציה היא כלי פיננסי די פשוט, וכאשר מבינים את ההיגיון שלה, אפשר להשתמש בה ביעילות רבה. אז מה זו בעצם אופציה, ואיך יכול כל אחד מאיתנו להשתמש בה, על מנת להגן על תיק ההשקעות שלו, או בעצם על כל השקעה אחרת?

 

 

כמו בביטוח

כל אחד מאיתנו נוהג לבטח את הנכסים היקרים שלו: מכונית, דירה ואפילו את תכולת הדירה. כשאנחנו קונים פוליסת ביטוח, אנחנו בעצם קונים הגנה לתקופת זמן מוגדרת, בדרך כלל של שנה, מפני אירוע ידוע ומוגדר מראש (גניבה, פריצה, אש וכו').  אם במהלך השנה הקרובה המכונית שלנו תיגנב או תיהרס בתאונה, נהיה זכאים לפיצוי מוסכם, שהוא בדרך כלל מחיר המחירון של הרכב.

 

עיקרון הפעולה כאן הוא פשוט: אנחנו משלמים פרמיה, כלומר את סכום הביטוח, ובתמורה חברת הביטוח לוקחת על עצמה את הסיכון וההתחייבות לשלם לנו סכום מסויים אם יתממשו תנאים מסויימים. להלכה אנחנו משלמים עבור הביטוח, למעשה אנחנו קונים שקט.

 

בדיוק באותה צורה אתם יכולים לבטח את תיק ההשקעות שלכם. איך? באמצעות אופציות.

 

גם בהשקעות

אופציה מבטאת למעשה חוזה בין מוכר האופציה לקונה לגבי נכס בסיס כלשהו. רכישת האופציה נותנת לקונה את הזכות לקנות את נכס הבסיס במחיר ובמועד ידועים מראש.

 

נכס הבסיס שעליו מגנה האופציה יכול להיות כל נכס מוחשי כמו זהב, נפט וחיטה, או נכס בלתי מוחשי כמו מדדים שונים, שער הדולר, שער מניה מסויימת ואפילו... מזג האוויר.

 

בבורסה בתל אביב נסחרות אופציות על: מדד תל אביב 25 ומדד הבנקים, שערי הדולר והיורו, ואג"ח מסוג שחר לטווח בינוני וארוך.

 

אופציה נגד עליית שער הדולר

ניקח דוגמא מתחום הנדל"ן. נניח שמכרתי את דירתי ב-300 אלף דולר כששער הדולר עמד על 4.2 שקל, וקיבלתי את הכסף בשקלים, 1.26 מיליון שקל.

 

עכשיו אני מחפש דירה חדשה לקנייה בתקציב זהה של 300 אלף דולר. בגלל אי היציבות בשער הדולר אני חושש שעוד חודש אמצא אמנם דירה במחיר של  300 אלף דולר, אבל שער הדולר עלול לעלות ל- 4.4 שקל לדולר, והמחיר בשקלים יהיה כבר 1.32 מיליון שקל. המשמעות היא שעל אותה כמות של דולרים אצטרך להוסיף 60  אלף שקל.

  

איך אגן על עצמי מפניית עליית הדולר?

למעשה עומדות בפני מספר אפשרויות כיצד להגן על עצמי מפני עליית שער הדולר:

 

  1. לרכוש דולרים בשקלים שקיבלתי, ולהחזיק בהם עד לרכישת הדירה החדשה. החיסרון הוא שאהיה מחוייב בעלות הקניה והמכירה של הדולרים בבנק, וכן על ההפרשים בין שער המכירה לשער הקניה של הדולר. ההמרה יקרה והואפציה הזו אינה כדאית.
  2. דרך שניה היא לרכוש אופציות מסוג Call לחודש הקרוב. האופציות הללו שומרות לי את הזכות לרכוש את הדולרים בסוף החודש במחיר שנקבע מראש.

 

כך, אם בסוף התקופה, לאחר חודש, שער הדולר יהיה אכן גבוה מ-4.20, אני אהיה מוגן. הודות לאופציה שקניתי אוכל לקנות דולרים ב-4.20 שקלים, ולמעשה לא אצטרך לשלם יותר שקלים בגלל העליה שנרשמה בשער הדולר.

 

כדי לקבל החלטה על סוג ומחיר האופציה שכדאי לרכוש, יש לשאול את עצמנו שאלה פשוטה: כמה אני מוכן לשלם, כדי לבטח את ההשקעות שלי.

 

בכל מקרה, לפני קבלת החלטות השקעה מומלץ להתייעץ עם יועץ השקעות מוסמך.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים