שתף קטע נבחר

הממשלה אישרה: חוק הפיקדון גם על בקבוקי 1.5 ליטר

התיקון לחוק מטיל את האחריות הישירה לאיסוף ומיחזור מכלי המשקה על יצרני ויבואני המשקאות, בניגוד למצב הקיים כיום המטיל את כל האחריות על תאגיד המיחזור. ההערכות הן כי את הפקדון החדש יספגו בסופו של דבר הצרכנים

הממשלה אישרה היום (א') את התיקון לחוק הפיקדון לפיו הוא יכלול גם בקבוקים של 1.5 ליטר. זאת, לאחר שכבר באוקטובר אשתקד אישרה זאת ועדת השרים לחקיקה. עקב התנגדות ש"ס התעכב האישור בממשלה, שגם מינתה ועדת מנכ"לים לבחון את הנושא. עתה עוברת הצעת החוק לכנסת. אם היא תעבור, רוב הסיכויים הם שאת הפיקדון יספגו בסופו של דבר הצרכנים, כפי שזה קורה עם הפחיות והבקבוקים הקטנים יותר.  

 

חוק הפיקדון נכנס לתוקף ב-1 באוקטובר 2001. החוק קובע כי כל מיכל, פחית או בקבוק של משקאות בנפח של בין 100 מ"ל ל-1.5 ליטר (לא כולל) יחויב בפיקדון של 25 אג'. על כל מיכל תוצמד תווית "חייב בפיקדון" והלקוח, ששילם 25 אג' נוספות על המשקה, יזוכה בסכום הפיקדון עם החזרת המיכל לחנות.

 

מאז כניסתו של חוק הפיקדון לתוקף הוא רשם הישגים משמעותיים בתחום איסוף הפסולת והגברת המיחזור. עד למאי 2006 נאספו 1.3 מיליארד מכלי משקה והועברו למיחזור. התיקון לחוק אמור גם לתת תשובה לבעיה שהתעוררה באחרונה והיא השתלטות גורמים עבריניים על תחום המיחזור.

 

מאז כניסת החוק לתוקף נמתחה ביקורת על כך שהחוק אינו כולל את מיכלי 1.5 ליטר. ההתנגדות בזמנו להחלת החוק גם על מיכלים אלה באה מצד הנציגים החרדיים בכנסת, שטענו כי צרכני הבקבוקים הללו הן משפחות, גם משפחות ברוכות ילדים, ואין להטיל עליהן מס נוסף.

 

מדי שנה נצרכים כ-600 מיליון מכלי משקה גדולים, בנוסף למספר זהה של מכלי משקה קטנים. התיקון לחוק מטיל את האחריות הישירה לאיסוף ומחזור מכלי המשקה על יצרני ויבואני המשקאות, בניגוד למצב הקיים כיום המטיל את כל האחריות על תאגיד המחזור שפועל כמונופול.

 

להערכת המשרד להגנת הסביבה, הטלת אחריות זו תגביר את התחרות, ותגרום להקמת גופים נוספים האוספים את המיכלים. כמו כן טוענים במשרד להגנת הסביבה הדבר יצמצם את מעורבותם של גורמים עבריינים בתחום.

 

בנוסף, על פי התיקון המוצע לחוק יחויבו כל בתי העסק המוכרים מכלי משקה לקבל בחזרה מכלים ריקים ולהשיב את דמי הפיקדון בעבורם. עם זאת, תוגבל כמות המכלים המותרת להחזרה ביום ל-50. מטרם של שינויים אלה היא לחלק את האחריות על איסוף המכלים על כלל הגורמים (יצרנים, משווקים וצרכנים) ולהביא לכך שמכלי המשקה הריקים יהפכו ממטרד סביבתי למשאב.

 

השר להגנת הסביבה, גדעון עזרא, אמר כי "התיקון לחוק הפיקדון יביא לכך שעוד מאות מיליוני מכלי משקה יועברו למיחזור במקום למלא את אתרי הפסולת ולזהם את השטחים הפתוחים. המשרד להגנת הסביבה יעמוד על כך שאזרחי המדינה יוכלו להחזיר את מכלי המשקה בנוחיות ויהפכו לשותפים פעילים במהפכת המיחזור שמקדם המשרד".

 

בתאגיד המחזור הביעו צער על החלטת הממשלה. לדברי יו"ר תאגיד המיחזור, נחמה רונן, בחרה הממשלה בתוכנית אשר משמעותה ייקור המשקאות לצרכן, טרטור האזרח בדרכו להשבת הפיקדון אל כיסו והגברת מעורבות עולם הפשע באיסוף מיכלי המשקה. רונן אומרת כי התאגיד הציע לממשלה תוכנית וולונטרית-חינוכית שאמורה היתה להיות ממומנת ומופעלת בכספי יצרני המשקאות, אולם זו דחתה אותה.

 

החברה להגנת הטבע מברכת

מהחברה להגנת הטבע נמסר, כי "החברה מברכת על כך שסוף סוף הממשלה השכילה להבין כי חוק הפיקדון חייב להכיל את בקבוקי הליטר וחצי הנפוצים ביותר, והמהווים את אחר הגורמים לזיהום והליכלוך בארץ. האתגר הגדול יהיה לגרום לציבור הישראלי למחזר את הבקבוקים. בימים אלה, כאשר מפורסמים הדיווחים על התחממות כדור הארץ יש משנה חשיבות לעניין המיחזור, שכן חשוב לזכור שבסופו של דבר העתיד נמצא בידינו".

 

גלעד אוסטרובסקי, מעמותת אדם טבע ודין, אמר בתגובה כי "יישום התיקון המוצע ישים קץ למסע התעמולה שלוח הרסן של המתנגדים לחוק, שלא בחלו באמצעים לנסות ולהלך אימים כנגד הרחבת החוק שבא לטובת הציבור. עם הרחבת החוק גם לאוכלוסייה מעוטת יכולת תהיה האפשרות למזער את היקף הפסולת של מיכלי המשקה ועל-ידי כך לתרום לשיפור הסביבה ואיכות חייהם".

 

מפלגת הירוקים מסרה בתגובה, כי "חוק הפיקדון המתוקן יסייע לשמור על איכות הסביבה, החוק הזה יביא לכך שהמזהם משלם', דהיינו בעלי החברות למשקאות קלים יהיו מחויבים לדאוג לסביבה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עומר הכהן
"להחזיר את הבקבוקים בנוחיות"
צילום: עומר הכהן
מומלצים