שתף קטע נבחר

למה השיער מאפיר?

עוד לא מלאו לכם שלושים וכבר השיער מאפיר? האם זה קשור ללחץ ואיך זה שהשורשים נשארים כהים? אתם נלחצתם, הדוקטור מרגיע

זה מתחיל מכמה שערות בודדות בצידי הקרקפת והולך ומתפשט. כן, כולנו מאפירים בסופו של דבר, בדרך כלל החל משנות השלושים לחיינו ואילך, אצל חלקנו מופיעות השערות האפורות כבר בצבא. אז מה גורם לשיער להאפיר? האם מתח ולחץ באמת מאיצים הופעת שיער שיבה ומדוע שורשי השיער נותרים בצבע המקורי?

 

רגע לפני ההסבר האפרפר, נסקור את תהליך הפיגמנטציה של השערות. אף שהשערה עצמה איננה גוף חי ומכילה רק תאים מתים, היא נצבעת, כמו שאר העור שלנו, באמצעות צבענים הקרויים מלאנוציטים. המדובר בתאים המייצרים את הפיגמנט מלאנין בשורש השערה.


אל תגידו שיער אפור, אמרו כסוף                           (צילום: ויז'ואל/פוטוס)

 

ייצור הפיגמנט מלאנין הוא תהליך שמתבצע באמצעות אנזים - חומר המתפקד כזרז של תהליכים. לענייננו, האנזים הספציפי כאן קרוי תירוזילאז שמאיץ את פירוקה של חומצת אמינו הקרויה תירוזין המביאה בסופו של דבר לייצור המלאנין. עם השנים הולכת ופוחתת פעילות האנזים, נוצר פחות פיגמנט מלאנין, והתוצאה: שיער "חסר צבע", כלומר - אפור.

 

במקביל, תהליכי ניוון מתרחשים גם בתאים עצמם המייצרים את הפיגמנט מלאנין. מדובר בתאים הקרויים מלאנוציטים, המצויים בשורש השערה. בערוב השנים, תפקוד המלאנוציטים פוחת, הם מייצרים פחות ופחות פיגמנט עד שהם מתנוונים ונעלמים כליל. כך, באמצעות שני תהליכים אלו - הפחתה בפעילות האנזים תירוזינאז והיעלמות תאי המלאנוציטים - צומחות שערות חסרות צבע, המופיעות תחילה אצל כהי שיער בצבע אפור המערב שיירי צבע כהה עם חוסר צבע, עד לצבע לבן האופייני לקשישים.

 

תהליך ההאפרה מתרחש תחילה בשיער הראש, אולם במקביל מתחיל תהליך ההאפרה גם בזיפי הזקן ובשיער הגוף, הן אצל גברים והן אצל נשים. אצל לבקנים אגב, לא קיים מלאנין בגוף כמעט כלל. כך הם נולדים כשעורם וצבע השיער אצלם

 לבן. עם זאת, עדיין לא ברור מדוע אצל רובנו, נעלם המלאנין דווקא בשיער, ולא בעור עצמו.

 

מתי תתחילו להאפיר? לרוב, פחות או יותר סביב אותו גיל בו ביצבצו בראשי הוריכם שערות אפורות או לבנות. מרגע הופעת השערות האפורות הראשונות, יעברו כעשר שנים עד שכל השיער יאפיר. תהליך ההאפרה הוא אם כן תהליך פיזיולוגי רגיל ותקין של הגוף. חרף נסיונות רבים, לא נמצא הטריק שיעצור את היעלמות הפיגמנטים. ובניגוד למיתוס - לא נמצאה עד היום עדות חותכת לכך שלחץ נפשי גורם להאפרה.

 


 

  • יש לכם שאלות על תופעות המתרחשות בגוף האדם? כתבו לנו. השאלות המעניינות יפורסמו במדורים הבאים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
אפור. לעתים מתחיל מוקדם מהצפוי
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים