שתף קטע נבחר

אחמדי-נג'אד ביטל את ביקורו באו"ם

כמה שעות לאחר התקרית בה נחטפו 15 חיילים בריטים, הודיעה איראן כי הנשיא מחמוד אחמדי-נג'אד לא יגיע לדיון באו"ם בנוגע להטלת סנקציות נוספות על ארצו. באיראן טענו כי אשרות הכניסה לפמלייתו של הנשיא לא התקבלו בזמן; ארה"ב: הוא פשוט לא רוצה להיתקל בביקורת בינלאומית. במקביל, הושגה הלילה הסכמה עקרונית על הצעת ההחלטה להחרפת הסנקציות

ביטול של הרגע האחרון. שגריר איראן באו"ם, ג'וואד זריף, הודיע אמש (ו') כי נשיאו מחמוד אחמדי-נג'אד ביטל את ביקורו בארצות הברית בשל עיכוב במתן אשרת הכניסה. לדברי השגריר, העיכוב לא יאפשר לאחמדי-נג'אד להגיע לניו יורק בזמן כדי לנאום במועצת הביטחון של האו"ם לפני ההצבעה על החרפת הסנקציות נגד ארצו. ההודעה הגיעה כמה שעות לאחר התקרית בה חטפו אנשי משמרות המהפכה 15 מלחים בריטים בגבול איראן-עיראק.

 

נשיא איראן התכוון לנאום בפני מועצת הביטחון של האו"ם, בטרם זו תצביע על הצעת החלטה חדשה להטלת סנקציות נוספות על ארצו בשל סירובה להשעות את תוכנית הגרעין שלה. בין הסעיפים החדשים שעומדים על הפרק: איסור על ייצוא אמצעי לחימה והקפאת עוד נכסים בחו"ל של אישים וגופים איראניים שונים.

 

בהודעה שמסר השגריר האיראני נכתב כי "הנשיא לא מגיע משום שהאשרות לפמלייתו הונפקו מאוחר מדי, והוא לא יוכל להגיע בזמן לדיון בניו יורק".

 

זריף הוסיף כי שר החוץ האיראני מנושהר מותאקי, המחזיק באשרת כניסה לארצות הברית, מנסה להגיע בזמן לדיון במועצת הביטחון במקום הנשיא, כדי להסביר את מניעיה של איראן. על פי דיווחים אחרים, בכיר איראני אחר יגיע לניו יורק להצבעה.

 

משרד החוץ האיראני הוציא גם הוא הודעה רשמית על ביטול נסיעתו של הנשיא. דובר המשרד, מוחמד עלי חוסייני, אמר לכלי התקשורת בארצו כי הנסיעה בוטלה משום שארצות הברית לא הצליחה להוציא אשרת כניסה לנשיא, לפמלייתו ולצוות המטוס שמלווה אותו.

 

דובר משלחת איראן לאו"ם, מוחמד מיר עלי מוחמדי, הסביר כי שלטונות ההגירה של ארצות הברית לא העבירו בזמן את האשרות לשגרירות ארצות הברית בברן, בירת שוויץ, כדי שהנשיא יוכל לאסוף אותן משם לפני נסיעתו לניו יורק.

 

שלטונות ארצות הברית דחו את הטענות האיראניות על עיכוב בהעברת המסמכים. מחלקת המדינה הודיעה באופן רשמי כי הנפיקה למשלחת האיראנית 75 אשרות כניסה. "כל טענה לפיה האשרות הן העילה לביטול הנסיעה הן שקריות", אמר סגן הדובר, טום קייסי. "נראה שהנשיא אינו מעוניין לעמוד בפני מועצת הביטחון ולספוג אש בשל ההתעלמות הארוכה של מדרישות הקהיליה הבינלאומית", הוסיף קייסי.

 

הסכמה עקרונית על החרפת הסנקציות 

בתוך כך הצליחו חמש החברות הקבועות במועצת הביטחון וגרמניה להתגבר על רוב חילוקי הדעות בקרב החברות האחרות במועצה בנוגע לנוסח הצעת ההחלטה על החרפת הסנקציות נגד איראן. ההצבעה תתקיים בשעה 21:00 בערב, שעון ישראל. דרושים תשעה קולות בעד ואף הצבעת וטו כדי שההצעה תעבור, אולם השאיפה היא להעביר אותה בהצבעה פה אחד, דבר שיעיד על האחדות הבינלאומית סביב הנושא, כפי שהיה בהצבעה בדצמבר.

 

"אנו נהיה שוב מאוחדים סביב ההחלטה החשובה הזו", אמר שגריר צרפת באו"ם, מרק דה לה סבלייר. "אנו מקווים שאיראן תהרהר בהחלטה הזו ותבחר באפשרות הנכונה".

 

בנוסח ההחלטה החדשה, שהגיע לידי סוכנות הידיעות רויטרס, מוצע בין היתר לאסור על איראן לייצא אמצעי לחימה וכן לקפיא את נכסיהם בחו"ל של 28 אישים, חברות וגופים איראנים המעורבים בתוכנית הגרעין או בתוכנית הטילים של טהרן - בנוסף על 11 האישים והגופים שנכסיהם הוקפאו בהחלטה הראשונה.

 

חמש החברות הקבועות במועצת הביטחון וגרמניה הסכימו עקרונית על הנוסח בשבוע שעבר והלילה התנהלו דיונים ארוכים בניו יורק ביניהן לבין נציגי החברות התורניות, ובעיקר שגרירי קטאר ואינדונזיה, בניסיון להתגבר על הסתייגויותיהם.

 

גרמניה וחמש החברות הקבועות במועצה - ארצות הברית, בריטניה, צרפת, רוסיה וסין - לא הכניסו שינויים משמעותיים בנוסח ההצעה, שכן הן דחו את מרבית התיקונים שביקשה להכניס דרום אפריקה, הנשיאה התורנית של המועצה. בין היתר ביקשה דרום אפריקה לבטל את אמברגו הנשק ולקבוע "פסק זמן" של 90 יום על כל הסנקציות.

 

מזכירת המדינה קונדוליזה רייס קראה לדרום אפריקה, המשמשת כנשיאה התורנית של המועצה, לחתור לאימוץ פה אחד של הנוסח. דרום אפריקה הביעה בשבוע החולף התנגדות לסנקציות, ואף הציעה לדחות את יישומן ב-90 יום כדי להעניק לאיראן מקום למשא ומתן נוסף.

 

השגריר הזמנית של ארצות הברית באו"ם, אלחנדו וולף, אמר: ברגע שאיראן תקפיא את פעילות העשרת האורניום שלה באופן שיאפשר לוודא שאכן עשתה זאת, מועצת הביטחון תקפיא את כל הסנקציות שהוטלו על איראן ותוכל לשוב ולנהל על הנושא משא ומתן פוליטי. הדרישה מאיראן אינה בשמיים".


פורסם לראשונה 23/03/2007 22:12

 

בהכנת הידיעה השתתף יצחק בן-חורין, וושינגטון
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
לא יגיע לאו"ם. אחמדי-נג'אד
צילום: איי פי
מומלצים