שתף קטע נבחר

איראן: אנחנו ממתינים לשינוי בעמדת בריטניה

עשרה ימים עברו מאז מעצרם של 15 החיילים הבריטים על ידי איראן - אך טהרן ולונדון עדיין רחוקות מלהגיע להסכמה שתביא לשחרורם. שר החוץ האיראני אמר היום כי ארצו עדיין ממתינה לשינוי בהתנהגותה של בריטניה. מוקדם יותר דווח כי הקבינט הבריטי רוקח עסקה שתאפשר לאיראן לסיים את המשבר מבלי שכבודה ייפגע. עסקה זו תכלול התחייבות שחיילים בריטים לא יחדרו לעולם לשטחה של איראן

איראן הודיעה היום (א') כי היא מחכה שבריטניה תשנה את דרכי התנהלותה באשר למשבר שהתעורר סביב חטיפתם של 15 החיילים הבריטים במפרץ הפרסי.

 

15 החיילים נשבו על ידי איראן ב-23 במרס. במשרד ההגנה בלונדון טוענים כי החיילים היו בעיצומה של פעילות שגרתית במים הטריטוריאליים בעיראק - אך איראן טוענת שהחיילים חדרו באופן בלתי חוקי לשטחה של איראן.

 

"איראן ממתינה לשינוי בהתנהגותה של בריטניה - ולעמדה חדשה ומאוזנת בנוגע לדרישותינו החוקיות", אמר שר החוץ האיראני, מנושהר מותקי. דבריו שודרו בטלוויזיה הממשלתית באיראן. מותקי לא פרס מהן אותן "דרישות" שהציבה איראן, אך גורמים בטהרן ציינו כי מדובר בהודאה מצד בריטניה כי חייליה חדרו למים איראנים. גם נשיא איראן, מחמוד אחמדי-נג'אד, אמר אתמול כי על בריטניה להתנצל על המעשה.

 

בינתיים, דיווח הבוקר העיתון הבריטי "סנדיי טלגרף" כי כמה שרים בריטים מתכננים עסקת פשרה שתאפשר לשמור על כבודה ולסיים את המשבר. במסגרת העסקה המתוכננת, תתחייב בריטניה באופן רשמי כי הצי המלכותי לעולם לא יחדור ביודעין לתוך מימיה הטריטוריאליים של איראן בלי אישור.

 

העיתון דיווח עוד כי קצין בכיר מהצי ייצא לטהרן, כשליח רשמי של ממשלת בריטניה, בניסיון להביא לפיתרון משבר המלחים החטופים. על פי הדיווח, צפוי הקצין לדון עם האיראנים בפשרה שתביא לשחרור המלחים בתמורה להבטחה בריטית שלא לחדור למים הטריטוריאלים של איראן.

  

מקורות במשרד ההגנה בלונדון הדגישו כי אין בכוונתם להודות או להתנצל בשיחות עם הממשל בטהרן על כך ששתי הסירות  הבריטיות חדרו לכאורה למים הטריטוריאלים של איראן. "אנו מוכנים לתת לאיראנים הבטחה שלא ניכנס למים שלהם ללא אישור בעתיד", אמר אחד מהם.

 

גורמים רשמיים בלונדון סירבו הבוקר לאשר או להכחיש את הדיווח בעיתון. "נמשיך לקיים שיחות חשאיות עם דיפלומטים", אמר דובר של משרד החוץ הבריטי. עם זאת, שר התחבורה הבריטי, דגלאס אלכסנדר, ציין כי ארצו "בוחנת את הפוטנציאל לדיאלוג עם איראן".

 

"הדרך האחראית להתקדם קדימה היא להמשיך את העבודה הדיפלומטית כדי להשיב את חיילינו הבית", אמר אלכסנדר בראיון ל-BBC. דוברת של משרד ההגנה סירבה להגיב על הטענות כאילו הבכירים כבר אינם אופטימיים שהפרשה תגיע לקיצה בקרוב.

 

אתמול נראה ששרת החוץ הבריטית, מרגרט בקט, ריככה במעט את הרטוריקה נגד איראן - אם כי גם היא לא התנצלה באופן רשמי על הפרשה. בשולי כינוס של שרי החוץ של האיחוד האירופי, קראה בקט לאיראן לפתור "בדרכי שלום" את המשבר. "אנו מעודדים את איראן לפתור את הנושא בדרך של שלום", אמרה. "אנחנו ממשיכים לבטא את הנכונות שלנו לדו שיח עם איראן. אמרנו את דברינו וכעת אנו מוכנים לדון בנושא".

 

מותקי הוסיף כי טהרן בוחנת את המסר שאותו העבירה בקט כתשובה למסמך איראני קודם בנושא. "המכתב הבריטי כולל נקודות רבות שאותן נבדוק", אמר שר החוץ האיראני.

 

תלונה על התקרית בבצרה

בינתיים, הגישה היום איראן מכתב תלונה לשגרירות בריטניה בטהרן, שבו מחתה על התקרית שאירעה בעיר העיראקית בצרה ביום חמישי, שבה לטענתה הקיפו חיילים בריטים את הקונסוליה האיראנית בעיר וירו באוויר. עם זאת, הצבא הבריטי דחה את טענות האיראנים וטען כי היריות שנשמעו נורו על ידי שיירה בריטית שנקלעה למארב באותו רחוב שבו שוכנת הקונסוליה בבצרה.

 

"איראן ביקשה מבריטניה למנוע פעולות שכאלה בעתיד - וביקשה מהחיילים הבריטים המוצבים בעיראק לכבד את התקנות הבינלאומיות בנוגע למקומות דיפלומטיים", דיווחה סוכנות הידיעות האיראנית איסנ"א. דיפלומט בריטי בטהרן אישר כי המכתב התקבל, אך לא מסר פרטים לגבי תוכנו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מותקי. רוצים עמדה חדשה
צילום: איי פי
החיילים הבריטים השבויים
צילום: איי אף פי
צילום: איי אף פי
החיילת השבויה, פיי טרני
צילום: איי אף פי
מומלצים