שתף קטע נבחר
 

רגע, פרץ עוד לא גמור

שבעה שבועות. זה מה שנותר, פחות או יותר, עד לסיום קמפיין הבחירות שמתנהל בנמנום קל בתוך מפלגת העבודה. אבל פתאום מתחילות לצוץ הערכות שלפיהן מוקדם להספיד את שר הביטחון. בקרב מתחריו המרכזיים מתגבשת ההבנה כי פרץ רחוק מלהיות "מחוק", כפי שנראה בתחילה. וגם: מה נשתנתה המימונה הזו מכל אלה שקדמו לה, עבור הפוליטיקאים?

הנחת היסוד העיקרית של הבחירות לראשות מפלגת העבודה היתה שבבוקרו של ה-29 במאי, עמיר פרץ יקום ולא יידע כיצד לעכל את התבוסה. אלא שבימים אלה, הערכות המצב במטות השונים - וזו אולי הכותרת של הימים האלה - מתחילות להשתנות.

 

פתאום, אומרים אצל ברק - ויכול להיות שזה חלק מתרגיל - כבר לא כל כך ברור שפרץ מחוק. פתאום, אומרים אצל פרץ, התמונה כבר לא כל כך שחורה. עמיר עוד מסוגל להפתיע ולעלות לסיבוב שני. פתאום, מאשרים אצל ברק, אולי מתוך כוונה להלחיץ את אופיר פינס, זה כבר לא נשמע כל כך הזוי. פתאום, אומרים גם אצל אילון, ברור לנו שזה יהיה קרב קשה. מאוד קשה.

 

במילים אחרות, ייתכן כי בימים אלה צריך לחפש את הסיפור דווקא בכיוונו של עמיר פרץ, האיש שנחשב ל"מחוק" ול"גמור" עד לפני ימים לא רבים. התחושה בעבודה היא שמשהו התחיל לזוז אצל פרץ, שמצבו של שר הביטחון כבר לא בהכרח כל כך גרוע כפי שנראה עד כה. אין לפסול את האפשרות כי מדובר בתחושות בלבד, אך מצד שני, לפני כשנה וחצי, פרץ כבר הוכיח שבניגוד לכל התחושות, הסקרים וההערכות - הסיפור בהחלט היה אצלו.

 

אז כמה קולות פוטנציאלים יש לפרץ?

אצל שר הביטחון עסוקים בימים אלה בעיקר בספירה. כדי לנצח בסיבוב ראשון, זקוק מועמד לארבעים אחוז מן הקולות לפחות. בהנחה שלקלפיות יגיעו בין שישים לשבעים אלף מצביעים בסך הכל, מי שרוצה לגמור את זה בסיבוב ראשון, יצטרך לגייס כ-25 אלף קולות לפחות. פרץ משוכנע שהוא יעלה לסיבוב שני וינצח.

 

הנה הצצה קלה אל מאחורי לוח המספרים של שר הביטחון: בחברת החשמל יש קרוב לאלפיים מתפקדים שזועמים על פואד בגלל הפרטת חברת החשמל; אצל הערבים, השר ראלב מג'אדלה התחייב להביא לפרץ כ-5,000 קולות;

 מהדרוזים יגיעו כאלפיים קולות; מהקיבוצים פחות מאלף, כמו גם מיישובי עוטף עזה שלמיגונם פעל פרץ; גם במושבי הדרום מתכוון פרץ להפתיע, ועוד לא דיברנו על וועדי העובדים של הרכבת, הדואר, בזק, קופת חולים ומקורות, ועל תומכיו של פרץ באזור הדרום, בישובים כמו אילת, נתיבות, ירוחם, דימונה, אופקים ומצפה רמון, שכוללים כמה אלפי קולות ומאופיינים באחוזי הצבעה של כ-90 אחוז. "תעשה חישוב ותראה שעמיר לא מחוק", אומר אחד מאנשיו הקרובים של פרץ, מבלי להסביר מה יקרה אם החישובים יתבררו כלא נכונים..

 

ראש מטהו של פרץ, ח"כ יורם מרציאנו, משוכנע גם הוא שמי שהספיד את פרץ יאכל את הכובע. "הייתי ראש המטה של פרס בבחירות הקודמות", אומר מרציאנו. "אצל פרס היתה אווירת נכאים. במטה של עמיר יש אנשים עם דם בעיניים. אתה רואה פעילים חדורי מוטיבציה, עם רצון לנצח. אלה שחקני נשמה, אנשים שהם כמו חיילים שאוהבים אותו. גם מי שכעס על עמיר עד עכשיו פתאום חוזר, כי לא רוצים לתת לו ליפול ולהמחק. אי אפשר לדעת מה יקרה בסופו של דבר, אבל דבר אחד בטוח: עמיר פרץ יהיה תמיד גורם מרכזי במפלגת העבודה".

 

גם בכירים בעבודה שמסתובבים בשטח ופוגשים פעילים של פרץ מדווחים על התעוררות מסויימת. "האנשים של עמיר מונעים בכוח שבטי", אומר בכיר בעבודה. "פתאום יש שוב מן רחש בחש ליכודי. עכשיו במפלגה שומעים את המנטרה: לא ניתן להשמיד אותו. נכון, אומרים האנשים האלה, אנחנו כועסים על פרץ, אבל לא ניתן למחוק אותו. האנשים האלה אמרו בעבר דברים איומים על עמיר, אבל עכשיו חל שינוי. ה'אכלו לי, שתו לי' של עמיר הוא כמו סוג של קריאה שבטית. לעמיר יש חסידים שוטים, ללא מודעות פוליטית מפותחת, שיכולים להצביע לישראל ביתנו בבחירות הכלליות, אבל בפריימריס הם יצביעו לעמיר. הוא נפגש עם כל מה שזז בימים אלה, ובעיקר עם המצביעים הקנאים שלו".

 

"עם עמי עוד אפשר לדבר"

כששואלים את פרץ אם הוא מתכוון לחבור לברק או לאילון כדי להציל את עורו הפוליטי, הוא מבטל את השאלה בהינף יד ובפרצוף חמוץ. שהם יחברו אליי, הוא אומר. מקורביו של שר הביטחון אומרים כי בשלב זה פרץ לא מקשיב לאף אחד בנושא הזה. לפחות שני בכירים בסיעה התומכים בו המליצו לו לפתוח ציר הידברות עם ברק. במטהו של פרץ אומרים כי יו"ר המטה, ח"כ יורם מרציאנו, אף ניסה לבשל מהלך כזה עם עו"ד אלדד יניב, המוח שמאחורי הקמפיין של ברק. אלא שאז פורסם ראיון עם עו"ד יובל אלבשן, פעיל חברתי שתמך בעבר בפרץ וערק לברק, ושר הביטחון איבד עשתונות. "עם אלה אתם רוצים לעשות עסקים?", אמר למי שאמר, והנושא ירד מהפרק.

 

"אם, וזה רק אם, בתוכנית מגירה כלשהי הוא מתכנן משהו", אומר אחד ממקורביו של פרץ, "הרי שזה שיתוף פעולה עם עמי אילון. מפלס השנאה של פרץ כלפי אילון הוא הרבה יותר נמוך מאשר כלפי ברק. עם עמי הוא מסוגל

 לדבר. עם ברק לא. לא אחרי כל מה שהוא אמר עליו ועל המפקד שלו בפעם הקודמת, לא אחרי התלונה שהגיש אלדד יניב למשטרה נגד המפקד של פרץ, ולא אחרי הסכינים שתקעו בו שלום שמחון, פואד בן אליעזר, בוז'י הרצוג ואיתן כבל".

 

אחד השרים התומכים באהוד ברק, העריך לאחרונה בפני חבריו כי פרץ עוד יכול להפתיע ולעלות לסיבוב שני. בתחילה, מי ששמע אותו הציע לו להבדק אצל רופא. אחר כך, הדברים כבר לא נשמעו כל כך משונים. "עמי אילון מתחיל לאבד גובה", מסביר השר. "הוא מתחיל למצות את הפוטנציאל שלו. הוא בא נקי וחדש, אבל יותר חדש ויותר נקי הוא כבר לא יהיה".

 

באותה נשימה, טוענים אנשיו של ברק כי יעשו הכל כדי לגמור את הבחירות בסיבוב אחד. אלא שבשביל סיבוב אחד, לפחות אחד מהמועמדים יצטרך להסיר מועמדות, אחרת קשה להאמין שאילון, פרץ, אופיר פינס ודני יתום ישיגו יחד פחות משישים אחוז מהקולות. שני המועמדים הפוטנציאליים למהלך של פרישה מהמרוץ הם יתום ופינס. בינתיים, שניהם מבטיחים לרוץ עד הסוף. אבל אם פרץ יתחזק באופן פתאומי, פינס ו/או יתום יידרשו להקריב את עצמם למען המפלגה. האם יעשו זאת? לא ברור. בכל מקרה, אף בכיר לא באמת רוצה שפרץ ישאר בתמונה. בשביל זה, הרי, יצאו לבחירות. כדי להעיף אותו.

 

כדאי לשים לב...

...השבוע, בסיבוב המופלטות השנתי, נזכר ח"כ ישראל כץ בערגה בימים שבהם מימונה היתה מימונה, ומנהיג פוליטי היה מתקבל כמו מלך. כץ נלווה בתחילת השבוע אל יו"ר הליכוד בנימין נתניהו, זיהה אהדה וסימפטיה, אבל לא מצא התלהבות מתפרצת. "העם השתנה", מאבחן כץ. "על אף אחד כבר לא מתנפלים באהבה ובאהדה כמו בעבר. היום יש היי טק, ואס-אם-אסים, וטוקבקים. העם, כשהוא בחוץ, הרבה פחות דרוך והרבה פחות מוחא מבעבר. אני זוכר את סיבוב המימונות שעשיתי עם אריק שרון אחרי מלחמת לבנון הראשונה, אחרי שהודח מתפקיד שר הביטחון. שרון היה מסתובב בין האוהלים, והיתה הסתערות, היו רומסים את כולם. זה כבר לא קיים. היום יש רק סימפטיה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרץ. רוח שבטית?
צילום: דנה קופל
צילום: ניב קלדרון
אילון. עוד אפשר לדבר
צילום: ניב קלדרון
ברק. רוצים סיבוב אחד
צילום: אמיר כהן
יתום. יסיר מועמדות?
צילום: עופר עמרם
פינס. ארוץ עד הסוף
צילום: ירון ברנר
מומלצים