שתף קטע נבחר

מצא: הרפורמה בחוק המכרזים עלולה להוביל לשחיתות

הרפורמה בחוק חובת המכרזים תאפשר למשרדים להעניק פטור ממכרז לעסקות רכש שהם מבצעים עד לסכום של 4 מיליון שקל. החשב הכללי, ירון זליכה, מתנגד בחריפות למהלך ואומר כי הוא יגדיל את כוחם של השרים להעניק פטור ממכרז למקורביהם. השופט העליון בדימוס, אליהו מצא, אומר אף הוא כי הרחבת הפטור ממכרזים היא פתח לשחיתות

הממשלה אישרה היום (א') את ההצעה לאפשר למשרדי הממשלה לפטור עסקות רכש ממכרז (המחוייב על פי חוק המכרזים) עד לרכש של 4 מיליון שקל (ראו מסגרת). רק השר אביגדור ליברמן התנגד.

 

שופט בית המשפט העליון בדימוס, אליהו מצא, אמר בסוף השבוע כי הרחבת הפטור מחובת המכרזים במשרדי הממשלה עלולה לפתוח פתח לשחיתות של שרי הממשלה, בקשר שלהם עם החברות הממשלתיות.

 

בשיחה עם ynet  הביע השופט מצא דאגה מהקשר האפשרי בין השרים לחברות הממשלתיות, אגב הפטור שניתן לשרים מחובת המכרזים, אך גם הביע תמיכה עקרונית בהצעה, בתנאי שמנגנוני הביקורת יפעלו כראוי.

 

השופט בדימוס מצא אמר: "קיים קשר סימביוטי בין משרדים ממשלתיים לבין חברות ממשלתיות שנתונות לטיפוחו המניסטריאלי של השר, שיהפוך את החברות האלה לזרוע ביצוע פעילויות כלכליות, זרועה הארוכה של המשרד. בנסיבות כאלה, שהשר לא יצטרך לערוך מכרז, זו פגיעה חמורה מאוד בעקרון השוויון של כל אחד להשתתף במכרז, וזה פתח לקשר מבשר צרות, כפי שהביעו חשש בעלי דעת המיעוט בוועדה שהגישה את ההמלצות, וקשר מבשר צרות הוא ככל הנראה שחיתות".

 

"תראו מי מוביל את המהלך"

דניאל קירס מהתנועה לאיכות השלטון שלח לפני חג הפסח מכתב חריף לשרי הממשלה בעניין. הערב הוא אמר ל-ynet "שיש למנוע את הניסיון לרוקן מתוכן את חוק חובת המכרזים. זה חוק בעל חשיבות מהמעלה ראשונה בכל הקשור בטוהר המידות. מדובר בעשרות מיליארדי שקלים של כספי ציבור. יש לחץ אדיר ותמידי של בעלי ההון להביא לריקון מתוכן של החוק ויש יותר מדי פוליטיקאים שרק רוצים להיטיב עם בעלי ההון".

 

קירס הוסיף ומזהיר: "לא ייתכן שמי שמוביל את המהלך הוא ראש ממשלה שנמצא בחקירה על הטיית מכרז, שר האוצר שנחקר על מעילה בכספים, ובנוסף גם אולמרט וגם רענן דינור, שהיה חבר בצוות שגיבש את ההמלצות המרחיבות, היו במרכזו של דו"ח חריף של מבקר המדינה בעניין הרשות לעסקים קטנים".

 

מצא: אם אנשים בודקים את עצמם זה לא שווה כלום

"דו"ח הוועדה כתוב בסך הכל בצורה די מנומקת ומשכנעת", אמר השופט מצא. הוא הוסיף כי מנגנוני ביקורת הם תנאי סף כדי שהדברים יעבדו ולא תהיה שחיתות: "הוועדה אומרת שתהיה הפרדה מוחלטת בין השר לוועדת הפטור המשרדית ועל כך שחברי הוועדה יצהירו שאין להם ניגוד עניינים במכרזים שהם מטפלים בהם. הוועדה מציעה להקים מנגנון בקרה פנים משרדי, שיקפיד על הדברים האלה. מי זה מנגנון הבקרה, זה לא ברור. האם יהיה מנגנון בקרה אמין, מישהו חיצוני או נציג של משרד מבקר המדינה? אם זה אנשים שבודקים את עצמם אז זה לא שווה הרבה".

פורסם לראשונה 14/04/2007 21:48

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עטא עוויסאת
השופט אליהו מצא. "קשר מבשר צרות"
צילום: עטא עוויסאת
מומלצים