שתף קטע נבחר

סין טירפדה קביעת חוקי יסוד במועצת זכויות האדם

הניסיון להקים גוף או"ם רציני שיפקח אחר הפרות זכויות אדם בעולם שוב נכשל. זאת, לאחר שמועצת זכויות האדם החדשה של האו"ם נכשלה לקבוע עד הערב נהלי פעולה נגד מדינות המפרות זכויות אדם - בשל דרישת סין לקבוע שבכדי לפתוח בחקירה נגד ממשלות החשודות בהפרות זכויות אדם נחוץ רוב של שני שלישים מחברי המועצה

המאמצים להגדיר את סמכויותיה של מועצת האו"ם החדשה לענייני זכויות אדם עלו הערב (ב') על שרטון, לאחר שסין פרסמה ברגע האחרון דרישות שיקשו על הגוף לחקור ממשלות הנחשדות בהפרות זכויות אדם.

 

"אנחנו המומים. אין לנו כל תוכנית חלופית", אמר שגריר שוויץ באו"ם, בלז גודה, שהיה אחד ממקימי מועצת זכויות האדם לפני שנה - שהלילה יפקע תאריך היעד שעד אליו היתה המועצה אמורה לקבוע חוקים חדשים להתמודדות עם הפרות זכויות אדם.

 

מאז שהוקמה המועצה החדשה, הוקדש מרבית הזמן לקביעת חוקי היסוד לתפקודה של המועצה. נציגי המדינות המתפתחות אותתו כי יסכימו להעניק למועצה סמכות לחקור כמה מהמדינות שבהן מתבצעות הפרות נרחבות של זכויות אדם במשך שנה לפחות.

 

עם זאת, דקות ספורות לפני שנשיא המועצה, שגריר מקסיקו לואיס אלפונסו דה אלבה, עמד להכריז כי הושגה הסכמה - הציבה סין תנאים חדשים. בייג'ינג תבעה שכדי שתפתח חקירה נגד מדינה באשמת הפרת זכויות אדם, יש צורך בהסכמתם של שני שלישים מתוך 47 חברי המועצה למהלך. על פי חוקי המועצה הנוכחיים, די ברוב פשוט כדי לפתוח במהלך שכזה. המגעים הקדחתניים שנערכו מאחורי הקלעים כדי לנסות להניא את סין מדרישותיה נכשלו.

 

נוכח ההתנגדות הסינית, שבלמה את הליך קביעת החוקים, לא ברור אם מועצת זכויות האדם החדשה תתפקד טוב יותר מאשר הגוף שאותו נועדה להחליף - שזכה לקיטונות של ביקורת. המועצה החדשה הוקמה בהוראת מזכ"ל האו"ם הקודם, קופי אנאן, שדרש ממנה לטפל בענייני זכויות אדם באותה רצינות שבה מטפלת מועצת הביטחון של האו"ם בענייני ביטחון. ואולם, ארצות הברית, המכהנת במועצת זכויות האדם כמשקיפה בלבד, הביעה ספק שהמועצה החדשה תצליח לגבור על המכשולים שהכניעו את הגוף הקודם.

 

גינויים - רק לישראל

הגוף שאותו החליפה המועצה החדשה נשלט בשנותיו האחרונות על ידי סין, רוסיה ומדינות אחרות - והוטחה נגדו ביקורת על שנכשל לטפל כיאות בהפרות זכויות האדם הקשות המתבצעות באזורים שונים בעולם.

 

ארגוני זכויות אדם ומדינות המערב התלוננו כי למדינות אפריקה ואסיה ולמדינות ערב היתה השפעה פוליטית על הגוף - ובשל כך הוא נמנע מלגנות מדינות שבהן מתבצעת הפרה מאסיבית של זכויות אדם, כגון זימבבווה וסודן. במקום זאת, טרח הגוף לשוב ולגנות את ישראל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מועצת זכויות האדם של האו"ם. ארכיון
צילום: איי פי
מומלצים