שתף קטע נבחר

תוכנית בצה"ל: בתי"ס יסייעו במניעת השתמטות

בשבוע שעבר נחשפו נתונים מדאיגים על שיעור הצעירים שאינם מתגייסים. ל-ynet נודע כי באגף משאבי אנוש מגבשים תוכנית לפיה ימסרו מנהלי בתיה"ס חוות דעת על בוגרי התיכון וכך יקשו עליהם להציג עצמם כמי שאינם מתאימים למסגרת צבאית

בצה"ל ממשיכים לחפש פתרונות לבעיית ההשתמטות בקרב מועמדים לגיוס ול-ynet נודע כי ראש אגף משאבי אנוש, האלוף אלעזר שטרן, מגבש תוכנית חדשה במסגרתה יקבלו רשויות הצבא חוות דעת על כל אחד מן המתגייסים ממנהלי בתי הספר בהם למדו. "המטרה שלנו היא לכסות פערי מידע שקיימים בנוגע למיועדים לגיוס דרך בתי הספר שלהם", הסביר גורם צבאי.

 

בימים אלו נקבעים באגף משאבי אנוש הקריטריונים לביצוע התוכנית ולאחר שתאושר מבחינה משפטית, יוכל צה"ל להתחיל ולקבל את כל המידע על הצעירים בטרם גיוסם. האלוף שטרן, בצוותא עם הרמטכ"ל רב-אלוף גבי אשכנזי, יגיע היום (ב') לבסיס הקליטה והמיון בתל-השומר כדי לעמוד מקרוב על תהליך הגיוס הנוכחי.

 

בשבוע שעבר, עם תחילת גיוס מחזור אוגוסט 2007, התפרסמו נתונים מדאיגים על שיעור הצעירים שאינם מתגייסים לצה"ל ועל אלו שאינם מצליחים לסיים שירות מלא. באגף משאבי אנוש ממשיכים כל העת לחפש פתרונות יצירתיים בעיקר כנגד אלה שמעדיפים שלא ללבוש את מדי הזית מטעמי נוחות ובכך מכבידים את הנטל על חבריהם.

 

בשנה שעברה נחשפה ב-ynet לראשונה תוכנית שהגה האלוף שטרן, לפיה חיילים שישתחררו ללא סיבה מוצדקת יזכו במעין "אות קלון" ובתעודת השחרור שלהם ייכתב "השתחררו בגלל התנהגות רעה חמורה". בשבוע שעבר דיווח מפקד הבקו"ם כי התוכנית כבר מיושמת בשלביה הראשונים וכי ניתן לראות נתונים המלמדים על יעילותה.

 

כעת, כאמור, הטיל האלוף על צוות צה"לי אתגר חדש: לקבוע קריטריונים כיצד יוכלו מנהלי תיכונים לסייע לצבא לאסוף מידע רב יותר בנוגע לבוגרי התיכונים ובכך למנוע, במידת האפשר, השתמטות. "נכון לעכשיו אנו בשלב בחינת הרעיון", הדגיש הגורם הצבאי.

 

"המטרה שלנו היא לשפר כל מה קשור באינפורמציה שיש בידינו לגבי המיועדים לשירות. לעיתים נוצר מצב שמידע מסוים יכול להשפיע על החלטה בדבר גיוס חייל. שימוש במנהלי תיכונים עשוי למעשה לכסות על פער מידע שקיים לגבי תלמידים מסוימים ולתת לנו כלים רבים במסגרת ההחלטה לגבי גיוסו לצה"ל".

 

הגורם הצבאי הדגיש כי התוכנית תצא לפועל רק לאחר שתסוכם מול גופים שונים, כולל גורמים חיצוניים, ותקבל הסכמה מלאה, כולל חוות דעת משפטית. צה"ל יצטרך בדרך להפעלת התוכנית להתמודד מול לא מעט משוכות, ייתכן גם כאלו שיצוצו מכיוון משרד החינוך. גם לגבי מהות המידע שיקבל תהיה השלכה רבה מאחר ובצה"ל יודעים שיש להקפיד לא לעבור את הגבול הדק של צנעת הפרט. מכל מקום, לפי שעה מתכננים בצה"ל לקבל חוות דעת על כל התלמידים, לא רק ה"בעייתים" שבהם.

 

בידי צה"ל, יש לציין, קיימים מקורות מידע רבים אודות המתגייסים הפוטנציאלים ולגבי כל חייל עתידי מרכיבים מעין "פרופיל פרטי" שכולל פרטים עליו, על בני משפחתו, מצבו הכלכלי ורפואי, הסתבכויות פליליות ומגבלות שונות. המבחנים שעוברים המלש"בים (מועמדים לשירות בטחוני) משלימים לצה"ל את התמונה ונותנים גם מידע על איכות המתגייס.

 

התוכנית הנוכחית אמורה להשלים מה שצה"ל לא יודע, כמו למשל האם תלמיד נחשב לפופולארי או למנהיג חברתי בקרב חבריו. במקרה כזה, כאשר ינסה להשתמט משירות ולשכנע את הרשויות כאילו אינו מסוגל להתמודד עם מסגרות, מפחד מחברה וביישן באופן קיצוני – עשוי המידע שיתקבל מבית הספר להכריע כנגדו והוא יגוייס לצה"ל.

 

באחרונה נועד האלוף שטרן עם מספר מנהלי תיכונים, שאף הפצירו בו לעשות צעדים מסוג זה כדי להלחם בהשתמטות מצה"ל. "אנו לא יכולים בשלב הזה לומר כיצד תשפיע התוכנית כאשר תצא אל הפועל", סיכם הגורם הצבאי, "אבל בסופו של דבר המטרה היא לצמצם את האוכלוסייה שאינה משרתת בצבא".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
האלוף שטרן. המנהלים יספקו חוות דעת
צילום: גיל יוחנן
צילום: ירון ברנר
בדרך לבקו"ם. המטרה: לאתר משתמטים
צילום: ירון ברנר
מומלצים