שתף קטע נבחר

מחזור אוגוסט 2007: פחות מוטיבציה לקרבי

67.3 אחוזים מהמתגייסים בעלי פרופיל קרבי ביקשו לשרת ביחידות קרביות, לעומת למעלה מ-70 אחוזים בנובמבר אשתקד. בצה"ל אומרים כי מדובר במגמה של יציבות. בקרב מתגייסי הקיץ, החטיבה המבוקשת ביותר היא גולני ואחריה הנח"ל. הרחק מאחור התותחנים והשריון

שנה אחרי מלחמת לבנון השנייה משתקפים סימני שאלה בדבר המוטיבציה בקרב המתגייסים ליחידות הקרביות בצה"ל. במחזור הגיוס הנוכחי ליחידות הקרביות ביקשו 67.3 אחוזים מהמתגייסים בעלי פרופיל קרבי לשרת ביחידות השדה, לעומת 68.9 אחוזים במחזור אוגוסט 2006 ולמעלה מ-70 אחוזים בחודש נובמבר באותה שנה. 

 

למרות הנתונים, בצה"ל מדברים על יציבות ומסתכלים ארבע שנים אחורה. מפקד מיטב (היחידה בצה"ל הכוללת את הבקו"ם ומינהל הגיוס - ח.ג.), אלוף-משנה אמיר רוגובסקי, אמר אתמול (ב') כי "לא ניתן לומר שיש ירידה, אלא ניתן לדבר על מגמה של יציבות. באוגוסט 2005 עמד הנתון על 64.3 אחוזים ולכן כאשר אנו מדברים על המוטיבציה, ניתן לראות בסך הכל מגמה יציבה. אמנם אחרי המלחמה ראינו נתונים גבוהים יותר ששיקפו מטבע הדברים את העלייה במוטיבציה. כעת ניתן להעריך כי השפעת המלחמה פגה ולכן הנתונים חוזרים להיות כפי שהיו בעבר".

 

בניתוח היחידות בהן החיילים רוצים לשרת, ניתן לראות כי חטיבת גולני ממשיכה להוביל ועל כל מקום פנוי ישנם 2.1 חיילים המבקשים לאייש אותו. חטיבת הנח"ל במקום השני עם 1.6 מועמדים על כל מקום. לאחר מכן חטיבת כפיר עם 1.1 מועמדים על כל מקום והירידה של המחזור הנוכחי היא בחטיבת גבעתי, שלראשונה ירדה ממצב שבו היה מועמד אחד על כל מקום ובמחזור הזה על כל מקום ישנם 0.9 מועמדים. לגבי השריון והתותחנים, שם ניתן לומר כי ישנה מגמה של יציבות, בין 0.5 ל-0.6 מועמדים על כל מקום פנוי.

 

מאפיין נוסף ומרכזי בגיוס הוא ההיקף. בצה"ל התכוננו לכך שהגיוס הנוכחי יהיה קטן בהיקפו בגלל מספר הצעירים בגיל זה, שהוא נמוך ביחס לשנים האחרונות והעובדה כי מספר העולים החדשים ירד.

 

כל צעיר רביעי לא מתגייס

נושא מספר המתגייסים ליחידות קרביות, אינה הבעיה היחידה הניצבת בפני צה"ל כעת. הנתונים לגבי שיעור הצעירים שאינם מתגייסים מסיבות שונות נמצא במגמת עלייה. כך למשל אחוז החרדים שאינם מתגייסים מסיבת "תורתם אומנותם", הגיע לרמות שיא של 11 אחוזים מכל אלו שלא התגייסו. "בשלב הזה הנתונים האלה לא משפיעים על מיצוי שיבוץ החיילים ליחידות הקרביות אבל בהימשך המגמה הזאת, יכול להיות שיהיו בעיות וצה"ל יצטרך בעתיד לתת על כך את הדעת", אמר אל"מ רוגובסקי.

 

מדובר בעלייה משמעותית ביחס לאשתקד וחצייה ראשונה של רף ה-10%. כ-7% אינם מתגייסים בגלל סיבות רפואיות ונפשיות. 4% לא מתגייסים כיוון שהם שוהים בחו"ל ואילו 4% נוספים לא מתגייסים בגלל רישום פלילי או נתונים אישיים שאינם עומדים ברף הגיוס.

 

לדברי אל"מ רוגובסקי, צה"ל ביצע באחרונה תוכניות שונות שעיקרן להגדיל את רף המתגייסים, גם כאלה שבעבר לא גוייסו בגלל נתונים שונים. הוא ציין כי ישנה מגמה חיובית באשר לאלה שאינם מתגייסים מסיבות נפשיות. בתוכנית, שפורסמה לראשונה ב-ynet, לפיה בתעודת השחרור של חיילים שלא התגייסו מסיבות נפשיות שאינן מחלה ייכתב "שוחרר בגלל התנהגות רעה – חמורה".

 

"אנחנו רואים את אפקט ההרתעה בנושא הזה ואנו מקווים שהדבר יביא להמשך מגמת הבלימה בקרב אלה שאינם מתגייסים או שבוחרים להשתחרר משירות ללא סיבה מוצדקת". באשר להיקף הלא מתגייסים ציין אל"מ רוגובסקי כי לפי שעה הדבר אינו משפיע על היקף החיילים ביחידות הקרביות, אולם הודה כי אם מגמה זו תמשך, הדבר עשוי להיות גורם משפיע. "בעוד שנתיים שלוש הדבר עשוי להוות בעיה ובצה"ל יצטרכו לתת על כך את הדעת".


פורסם לראשונה 16/07/2007 21:39

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
מתגייסים. ארכיון
צילום: שאול גולן
מומלצים