שתף קטע נבחר

אנליסטים: רווחיות החברות היא שתיתן את הטון

לאחר ירידות חדות של יותר מ-9% בשבועיים האחרונים, מנסים האנליסטים להעריך את המגמה הצפויה בטווח הקצר. מרביתם שבים ואומרים כי נתוני המאקרו לא השתנו משמעותית ועל כן נתוני רווחיות החברות שיתפרסמו בקרוב עשויים להביא להתייצבות

שוק המניות בתל אביב עלה בששת החודשים הראשונים של השנה בכ-25%. החל מסוף חודש יולי ועד היום איבדו המדדים המובילים (ת"א 25 ות"א 100) בבורסה יותר מ-9%, כאשר מדד הנדל"ן נחלש בתקופה זו ביותר מ-12%.

 

תמיר פורת, סמנכ"ל השקעות בכלל פיננסים בטוחה, סבור כי המגמה השלילית נובעת משילוב של מספר גורמים: העלאות ריבית בכלכלות המובילות בעולם, משבר שוק האשראי בארה"ב, עליית מחיר הנפט (75 דולר לחבית) והמשבר בחפציבה בשוק המקומי.

 

לדבריו, גורמים אלו יצרו אמוציות בקרב המשקיעים, למרות שמדובר בתהליך של התאמת מחירים כתוצאה מהעלאת הריבית בעולם. תהליך זה, סבור פורת, יגיע גם לישראל ולא מן הנמנע שנראה עד סוף השנה שתי העלאות ריבית נוספות ונגיע לרמות של 5%-4.5%.

 

למרות הירידות החדות ממליץ פורת לנהוג באיפוק ולא "לזרוק סחורה" ברמה לא שפויה ואף למנצל הזדמנויות, שכן לטענתו מניות כדוגמת טבע, כיל, אלביט מערכות, מכתשים אגן ויצואניות נוספות לא צריכות לרדת בחדות כתוצאה מהמשבר בארה"ב וכי בסופו של דבר התוצאות הכספיות הן אלו שצריכות לתת את הטון.

 

חיים ונציה, מנכ"ל בית ההשקעות פרוקסימה, סבור כי ימים כאלה של ירידות שערים מתאפיינים בבריחת המשקיעים התמימים בשוק ההון. הציבור הרחב שצפה מהצד בעליות השערים בשוק ההון במשך תקופה ארוכה הטעה את המשקיעים תמימים שהצטרפו אל הבורסה לאחרונה. האמונה התמימה שניתן לסחור בשוק ההון רק בתקופה של עליות שערים. ולכן מתקבל הרושם שהבורסה עולה במעלה החששות ויורדת במורד התקוות.

 

במצב כזה, המשקיעים התמימים מתייאשים מהר ויוצאים מהבורסה בצורה חפוזה מידי. שוק ההון גובה מחיר לא פשוט ממשקיעים הפועלים בצורה חפוזה. הירידות תפסקנה ברגע שאחרון המשקיעים התמימים יברח מהבורסה. חשוב לזכור שהנתונים הכלכליים עדיין טובים ולכן בסופו של דבר הבורסה תעלה – אם כי לא ניתן לעתים להעריך בדיוק מתי..

 

דני פישמן, מנכ"ל משותף בתמיר פישמן, ציין כי הבורסה בתל אביב נגררת אחרי העולם וארה"ב בפרטה והמצב יימשך בשבועות הקרובים עד לסיום התיקון וכי מדובר בתיקון אשר נעשה בשוק תנודתי עליות וירידות יומיות קיצוניות תוך מגמה כללית של תיקון.

 

לדבריו, משבר חפציבה משפיע מאוד נקודתית, אך באופן כללי שוק הנדל"ן למגורים בישראל במצב טוב וכך גם רוב החברות בו. לפיכך, מדובר במשבר של חברה ספציפית ולא של הענף.

 

כמו כן, מציין פישמן כי אין כל קשר בין משבר הסאב-פריים בארה"ב לנושא הנדל"ן למגורים בישראל, וכי ההשפעה היא אך ורק דרך הזעזוע בבורסות האמריקניות שגוררות את הבורסות בעולם ובישראל.

  

יאיר אלק, מבעלי חברת אקסיומה ניהול השקעות מתייחס למדד ת"א 25 ולירידות החדות הנרשמות בו ואומר כי המודלים המתמטיים שברשותו הורו כבר בשבוע שעבר על יציאה משוק המניות המקומי והמתנה להתבהרות, ולכן היום הוא ממליץ למשקיעים, על בסיס המודלים, להקטין את החשיפה למניות ולהמתין על הגדר להתבהרות.

 

אמיר חייק, מנהל אגף ני"ע בבנק אגוד מעריך כי הירידות הן תיקון לגל העליות האחרון, שכן נתוני המאקרו לא השתנו משמעותית ועל כן הוא סבור כי רווחיות החברות שיתפרסמו בקרוב עשויים להביא להתייצבות. לפיכך סבור חייק, כי בשוק המקומי ההזדמנויות הן במניות היצואניות ובבנקים.

 

עם זאת, מציין חייק כי ההזדמנויות בחו"ל קורצות יותר ולפיכך יש להרכיב את התיק המנייתי עם מניות של יצרניות ערך בחו"ל (50% מהרכיב המנייתי) כדוגמת אמריקן אקספרס ופרוקטר אנד גמבל שממשיכות להציג צמיחה.

  

גיא חכמי, מנכ"ל אילנות בטוחה, ממליץ שבתיקי ההשקעות יהיה היום מרכיב אג"ח גלובלי, כמו גם אג"ח צמודות קצרות-בינוניות ומק"מים, כאשר אג"ח קונצרני צריך להיות בתיקים במינון נמוך יותר ובצורה מאוד סלקטיבית.

 

לדבריו, בשוק המניות נוצרות הזדמנויות לטווח ארוך במניות ה-75, כאשר הסקטורים המומלצים הם מתחום האנרגיה, חברות צריכה בסיסית וחברות דפנסיביות עם תשואת דיבידנד גבוהה ועם מינוף לא גבוה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דני פישמן מנכ"ל משותף בתמיר פישמן
צילום: סיון פרג'
אמיר חייק, מנהל אגף ני"ע בבנק איגוד
תמיר פורת, סמנכ"ל השקעות בכלל פיננסים בטוחה
מומלצים